Saturday, July 11, 2020

Hagia Sophia. Kembalikan Hak Kepada Tuannya!


Hagia Sophia kembali menjadi masjid Selepas 86 tahun dijadikan muzium oleh pemimpin Sekular

ALLAH Maha Besar. Hari ini selepas 86 tahun dijadikan muzium oleh pemimpin Sekular, akhirnya tapak bersejarah Hagia Sophia di Turki kembali menjadi masjid.


2. Keputusan ini diisytiharkan mahkamah Turki yang membenarkan permohonan badan tempatan untuk memansuhkan tindakan pemimpin sekular Republik Turki yang pertama iaitu Mustafa Kamal Attaturk yang mengubah status Hagia Sophia daripada masjid kepada muzium pada 1935.
3. Berikut terjemahan ringkas penghakiman Mahkamah Turki:

“Mahkamah membatalkan keputusan Majlis Menteri bertarikh 24 November 1934 mengenai penukaran Hagia Sophia daripada sebuah masjid ke sebuah muzium. Keputusan beralasan mengenai Hagia Sophia juga diumumkan. 
Menurut maklumat wartawan CNN TURK Serhat Dal, Mahkamah menyatakan bahawa tidak boleh dihalang untuk digunakan oleh masyarakat dalam keputusan yang berhujah bahawa Hagia Sophia dimiliki oleh Yayasan Fatih Sultan Mehmet Khan dan dipersembahkan kepada masyarakat sebagai masjid.
Penghakiman itu juga dinyatakan bahawa Hagia Sophia 

“Tidak boleh digunakan secara sah kecuali untuk sifat masjid dalam akta yayasan dan tidak mungkin untuk menghalalkannya untuk tujuan lain. Harta tanah tak alih yang telah dilindungi sejak zaman kuno tidak dapat dicegah dari digunakan oleh masyarakat di mana hak-haknya dibiarkan digunakan.”

4. Pencetus utama langkah ini tentulah Presiden Turki hari ini, iaitu Recep Taayyip Erdogan yang menyifatkan tindakan mengubah Hagia Sophia (atau Ayasofya dalam sebutan Turki) kepada sebuah muzium merupakan satu ‘kesilapan besar’. Katanya, sudah tiba masanya binaan yang menjadi mercu tanda Istanbul itu diubah semula menjadi sebuah masjid.

5. “Hagia Sophia tidak akan dijadikan muzium. Status itu akan ditukar dan kita akan mula mengenalinya sebagai Masjid Hagia Sophia. Sesiapa yang datang ke Hagia Sophia akan menziarahinya sebagai sebuah masjid,” katanya pada 2019.

6. Hagia Sophia ditukar menjadi masjid pada 1453 ketika Uthmaniah menawan Istanbul atau juga dikenali sebagai Constantinople.

7. Hagia Sophia berfungsi kira-kira 500 tahun sebagai tempat ibadat Islam, menjadi model kepada masjid lain di kota itu antaranya Masjid Sultan Ahmed (Masjid Biru), Masjid Suleymaniye dan Masjid Rustem Pasha.

8. Kebanggaan Kristian Ortodoks dengan kemegahan gereja itu berakhir dengan kejatuhan Constantinople ke tangan Empayar Uthmaniyyah apabila Sultan Mehmed II, menguasai tempat itu yang kemudian dinamakan Istanbul pada 1453.

9. Baginda mengetuai solat Jumaat di situ dan mengarahkan bangunan itu diubah suai menjadi masjid. Arkitek terkenal Mimar Sinan diberi tanggungjawab memulihara bangunan itu. Sinan mereka bentuk dan memasang menara lambang masjid di luar selain mihrab dan mimbar, di dalam.

10. Hagia Sophia kekal sebagai masjid hingga 1935 apabila fungsinya ditukar muzium oleh Pengasas Turki Moden dan presiden pertama negara itu Mustafa Kamal Ataturk, pemerintah Republik Turki (1923-1938).

11. Selepas Empayar Uthmaniah tumbang, negara moden dan sekular Turki ditubuhkan sekali gus menyaksikan masjid itu dijadikan muzium pada 1935.

12. Keputusan Mahkamah Turki dengan sokongan kerajaan AKP pimpinan Erdogan ini pastinya mengundang pelbagai reaksi kuasa Barat – apatah lagi dalam keadaan Turki berdepan cabaran geopolitik di Libya, Syria, dan Cyprus.

13. Namun begitu, kerajaan Turki menegaskan bahawa kembalinya Hagia Sophia sebagai Masjid tidak bermakna lokasi berkenaan telah tertutup untuk dilawat oleh para pelancong dari seluruh dunia.

14. Keputusan ini pastinya bakal melonjakkan pengaruh kuasa lunak ‘soft power’ Turki dalam kalangan negara-negara Islam amnya dan pengukuhan pengaruh parti AKP pimpinan Erdogan dalam kalangan Islamis khususnya.

15. Apa yang pasti, dalam keadaan kerajaan Turki pimpinan Erdogan hari ini berdepan cabaran politik dalaman dan geopoitik luaran, imbangan kuasa Turki sebagai kuasa pertengahan ‘Middle Power’ tidak lagi boleh dianggap sebagai ‘budak suruhan’ NATO-US mahu pun Rusia pro-Ortodoks.

Abdul Muein Abadi
Penyelidik PhD di Faculty of Governance and Global Affairs, Leiden University, Belanda

US President Donald Trump makes remarks to the media before a cabinet meeting in the Cabinet Room of the White House, in Washington, DC, on June 21, 2018. (Photo by Olivier Douliery / AFP) Presiden AS Donald Trump menyatakan kecewa dengan keputusan pemerintah Turki untuk mengubah Hagia Sophia jadi masjid. (Olivier Douliery / AFP)

Komen Weblog Ibnu HasyimLu, Presiden AS Donald Trump dan sejumlah negara lain yang kecewa itu, jangan campur tangan dengan keputusan Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan. Itu hak kami orang Islam untuk menukar kembali Hagia Sophia dijadikan sebagai masjid. Allahu Akbar. Kembalikan 'hak' kepada tuannya.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails