Thursday, November 19, 2015

Edar Gambar Ini Akan Diambil Tindakan. -Ismail Sabri Yaakob.


Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berang kerana lebih banyak gambar yang menunjukkan beliau bersama hidangan telur penyu dimuat-naikkan di media sosial.

Mengulas mengenai gambar-gambar itu, Ismail Sabri berkata beliau akan mengambil tindakan undang-undang terhadap mereka yang mengedarkannya.


"Saya akan berhubung dengan peguam saya untuk meneliti dakwaan ini," katanya kepada Malaysiakini.

Pusat Lapangan Danau Girang, sebuah kemudahan penyelidikan dan latihan di Sabah, malam semalam, memuat-naikan empat gambar yang memaparkan menteri itu hadir pada majlis makan malam kontroversi di Sandakan, Sabah, pada bulan Ogos lalu di laman Facebook.

"Merujuk kepada empat gambar yang dimuat turun dari laman Facebook Walai Penyu Resort Libaran dan dikongsi oleh 'Deadturtle Sabah', nampaknya telur penyu sebenarnya dimakan oleh orang yang sama menafikannya sebelum ini, " kata Pusat Lapangan Danau Girang.

Gambar-gambar berkenaan menunjukkan telur penyu terhidang dalam piring kecil yang diletakkan di hadapan Ismail Sabri manakala pinggannya pula memaparkan telur yang sudah dipecahkan separuh.


Dalam kenyataannya, awal bulan ini, Ismail Sabri menafikan ada memakan telur penyu telur kerana kandungan kolesterol yang tinggi.

Katanya, beliau hanya makan ikan pada majlis makan malam.

Aktivis alam sekitar dan pemuliharaan menyelar menteri Umno itu selepas gambarnya pada majlis makan malam di Sandakan pada bulan Ogos tersebar di media sosial yang memaparkan telur penyu sebagai antara hidangan yang disediakan, selain udang kara.

Hadir sama pada majlis itu adalah Ketua Umno Beluran James Ratib.Kerajaan Sabah dilaporkan sedang menyiasat perkara itu.Pengumpulan telur penyu dibenarkan hanya jika mempunyai lesen dan terhad di pantai timur Semenanjung, tetapi aktiviti itu diharamkan di Sabah di bawah Enakmen Hidupan Liar Sabah 1997.Mereka yang bersalah mengumpul, menjual atau memakan telur penyu di Sabah boleh dikenakan denda sehingga RM50,000 atau penjara lima tahun atau kedua-duanya. (MK)

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails