Sunday, December 01, 2013

Kaji Isu Kahwin Bawah Umur, Tidak Kaji Zina Bawah Umur.Gambar-gambar menunjukkan aktiviti mendekati najis zina..

SEBUYAU: Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat menubuhkan sebuah pasukan khas bagi mengkaji isu perkahwinan bawah umur di negara ini, kata menterinya Datuk Seri Rohani Abdul Karim.

Katanya pasukan khas di bawah Majlis Penyelaras Bagi Perlindungan Kanak-Kanak kementerian itu dipertanggungjawabkan untuk mengkaji kemungkinan mewajibkan penyediaan laporan kesihatan dan sosial sebelum permohonan untuk perkahwinan bawah umur ini dapat diluluskan.

"Kedua-dua laporan ini diyakini dapat membantu Mahkamah Syariah (untuk kes orang Islam) dan Mahkamah Anak Negeri (untuk kes orang bukan Islam) membuat pertimbangan yang sewajarnya," katanya dalam sidang media di sini Sabtu.
Menurutnya kementeriannya memandang serius kes perkahwinan bawah umur di negara ini memandangkan isu ini banyak mengundang perkara negatif.

"Remaja bawah umur 18 tahun mesti diberi perlindungan dan pembelaan sewajarnya kerana mereka merupakan golongan yang mudah diesksploitasi," katanya. - BERNAMA
Komen Weblog Ibnu Hasyim: Mengapa hanya sibuk fasal kahwin bawah umur, tetapi tidak sibuk fasal zina bawah umur? Sedangkan kahwin bawah umur dibenarkan dalam Islam..  Perkembangan zina bawah umur, terutama di kalangan  pelajar dan remaja amat membimbangkan. Mana ramai kahwin bawah umur dengan berzina bawah umur?

Begitulah bila menteri jaga wanita tak faham hukum Islam..

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails