Thursday, January 10, 2013

Antirokok: K'tan Disiplin Pemimpinnya. BN Bila?


Bila K'tan arahkan pemimpin jangan merokok, poster-poster begini seolah tidak bergina lagi..

KOTA BHARU - Kerajaan Kelantan tidak akan melantik individu yang merokok bagi mengisi jawatan anggota majlis daerah atau pihak berkuasa tempatan (PBT) di negeri ini. Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata, langkah itu sebagai salah satu usaha mendisiplinkan pemimpin dalam sesebuah agensi kerajaan negeri di bawah pentadbirannya.

"Sebagaimana parti (Pas) sebelum ini tidak memilih calon mereka yang merokok, kita (kerajaan negeri) juga tidak akan pilih ahli majlis daerah atau anggota PBT yang merokok," katanya kepada pemberita selepas merasmikan majlis penyerahan watikah pelantikan anggota PBT dari seluruh negeri ini di sini, hari ini.

"Bagi saya tidak pilih mana-mana ahli majlis daerah yang merokok sebagaimana juga calon pilihan raya,... lainlah kalau saya tak tahu," katanya.

Nik Abdul Aziz dalam ucapannya sebelum itu menegur sesetengah penyokong dan pemimpin Pas yang menghisap rokok di kalayak umum sambil memakai ketayap (kopiah) dan berimejkan orang Islam.

"Mereka ini seolah-olah berlagak seperti seseorang yang mempunyai pistol menunjuk-nunjukkan kepada khalayak umum walaupun mempunyai lesen," katanya. - Bernama

Komen Weblog Ibnu Hasyim:  Kelantan & PAS sudah mula laksanakan kempen anti rokok. Tauladan melalui kepimpinan. BN atau UMNO bilaa lagi? Jangan kata rokok, arak pun  masih ramai yang minum lagi walaupun mengaku Islam.

Mana buktinya? Cari sendiri dalam internet, banyak gambar-gamabar pemimpin dan keluarganya sedang minum arak, berpoya-poya dan buat maksiat. (IH)

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails