Tuesday, March 13, 2012

Penemuan Baru, Gandum Hidup Di Tanah Air Masin


SEBUAH kawasan yang ditanam dengan gandum jenis durum.

JOM KREATIF

PARIS - Sekumpulan saintis mengumumkan kelmarin bahawa mereka membiakkan sejenis gandum yang boleh hidup di tanah berair masin.

Ketua penyelidikan berkenaan, Matthew Gilliham daripada University Adelaide, selatan Australia memberitahu, tanaman baharu itu dibiak daripada gandum jenis durum. Saintis-saintis terbabit memasukkan gen yang dinamakan TmHKT1;5-A untuk membolehkan gandum tersebut tahan terhadap persekitaran masin.

Gen tersebut dimasukkan dengan menggunakan teknik-teknik pembiakbakaan kacuk dan bukan teknologi kejuruteraan genetik. Tanaman tersebut digunakan untuk membuat pasta dan kuskus.

Menurut Gilliham, gandum baka baharu itu dapat membantu petani Jepun selepas tanaman mereka ditenggelami air laut dalam bencana tsunami tahun lalu. Sekitar 20,000 hektar sawah padi di timur laut Jepun digenangi air laut dalam bencana tersebut yang menyebabkan ramai petani hilang mata pencarian. - AFP

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Saintis-saintis Malaysia boleh cuba tanaman beras di tanah air masin pula, atau lain-lain tanaman yang sesuai untuk menjana ekonomi rakyat. (IH)

Lihat segalanya kreatif..
E-Buku IH-10: 'Siri Jom Kreatif, Pelik-pelik..'
E-Buku IH-10: 'Siri Jom Kreatif, Pelik-pelik..'

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails