Wednesday, February 08, 2012

Pemikiran Y/Rawa, Dari L/Aceh Ke Seluruh N'tara..

CATATAN SANTAI IBNU HASYIM

SAYA bergegas pulang dari Indonesia kerana ingin turut hadir ke majlis Forum Nusantara Siri 3, Legasi Kepimpinan dan Pemikiran Yusof Rawa: Dari Lebuh Acheh ke Seluruh Nusantara. (Seminar Kepimpinan & Pemikiran Yusuf Rawa). Apalagi bila saya dilantik sebagai moderator di majlis tersebut. Lihat juga panelis-panelisnya..
Ucapan Perasmian oleh:
YB Dato’ Mansor Haji Othman
Timbalan Ketua Menteri 1 Pulau Pinang
Moderator:
Hj Mohd Hashim (Ibnu Hasyim)
Pengamal Media dan Penggiat Politik

Panelis:
YB Dr Mujahid Yusof Rawa
Ahli Parlimen Parit Buntar
Subky Latif
Penulis & tokoh kewartawanan
Prof. Madya Dr. Fadhlullah bin Jamil.
Ahli Akademik/Penyelidik/Penceramah bebas

Tarikh : 09hb Februari 2012 (Khamis)
Masa : 7.30 Malam
Tempat : Auditorium Majlis Perbandaran Seberang Perai (MPSP),
Bandar Perda, Bukit Mertajam m a k i n g i d e a s w o r k
Orang ramai dijemput hadir.
Masuk adalah percuma!!
Sila hubungi:
hariszuan@gmail.com
Tel & SMS 013 7790709
Allahyarham Tuan Haji Yusuf Rawa (8 Mei 1922 - 28 April 2000) , adalah guru agama dan guru politik saya. Saya meminati beliau sejak saya berumur belasan tahun lagi. Satu pengalaman yang tidak dapat saya lupakan, saya pernah mengikuti ceramah politiknya bersama kawan-kawan sekampung, di kampung Balik Pulau dan terpaksa berjalan kaki merentasi bukit Teluk Kumbar Pulau Pinang di tengah malam kerana ketiadaan bas lepas habis ceramah.
Kami waktu itu menyokong politik beliau dengan penuh semangat keagamaan. Saya mengikuti pemikiran politik beliau sepenuhnya, dengan membaca majalah dwi bulanan 'Al-Islah' terbitan beliau sejak awal diterbitkan hingga tutup.. tiada lagi, apabila beliau dilantik menjadi duta Malaysia ke Iran. (Sila lihat http://umrefjournal.um.edu.my/filebank/articles/2995/07%20Bil%206%20MajalahIslah_Faisal&Hamidah.pdf)
Ulasan 'semasa' beliau yang menarik waktu itu ialah 'Teropong dari Acheen Street (sekarang Lebuh Aceh)'. Memang tepat dengan tajuk forum ini, antaranya '..Dari Lebuh Acheh ke Seluruh Nusantara'.
Pada saya, kehebatan beliau dapat dilihat dari 3 sudut.
Pertama: Kepimpinan.
Kepimpinan Tuan Haji Yusuf Rawa, boleh dilihat dari wataknya waktu kecil lagi.Yusof Rawa bersekolah Melayu Jalan Carnarvon, Sekolah menengah di Government English School dan kemudian ke Penang Free School di masukkkan dalam kumpuan pelajar terbaik.sehingga lulus peringkat Junior Cambridge sebelum ke Makkah. Ertinya beliau termasuk pelajar terpintar di sekolah yang banyak melahirkan pemimpin-pemimpin negara, seperti Tunku Abdul Rahman Perdata Menteri Pertama Malaysia dan lain-lain.
Kepimpinannya makin terserlah bila beliau mampu menggerakkan PAS peringkat awal sewaktu jadi pesurhjaya PAS Pulau Pinang ke 2, menggantikan Ahmad Azam yang diperintahkan ke Terengganu. Beliau pernah mengalahkan Dr Mahathir (sebelum jadi PM) dalam PRU di Kedah. Beliau juga adalah anak Pulau Pinang yang pertama menjawat jawatan Menteri dalam kabinet Malaysia.
Beliau juga, satu-satunya pemimpin PAS yang pernah memegang dua jawatan terpenting dalam parti iaitu Presiden (masa itu disebut Yang Di Pertua) dan juga Mursyidul Am. Pemikiran politiknya jelas terserlah apabila beliau dilantik sebagai Yang Di Pertua PAS menggantikan Dato' Dr Mohamad Asri Hj Muda yang melepaskan jawatan.
Saya masih ingat bagaimana meluapnya semangat mahukan kepimpinan ulama di kalangan generasi muda ahli-ahli PAS dalam Muktamar PAS 23 Oktober 1982 di Dewan Bahasa & Pustaka, Kuala Lumpur. Cubaan menukar kepimpinan lama dengan tokoh-tokoh agama atau disebut ulama. Akhirnya dinaikkan Tuan Hj Yusuf Rawa sebagai pemimpin yang boleh diterima oleh kedua belah pihak. Pemimpin penenang suasana yang mempunyai ciri-ciri kepimpinan yang dikehendaki oleh perwakilan PAS waktu itu. Di situah antara kehebatan beliau.
Beliau yang mahir dalam bahasa Inggeris dan Arab pernah diberi kepercayaan oleh Tunku Abdul Rahman (PM) awal 1970an menganggotai delegasi negara melawat umat Islam di Taiwan. Apabila PAS menyertai kerajaan campuran dengan Perikatan pada tahun 1973, beliau dilantik sebagai wakil Malaysia ke PBB untuk membahaskan isu-isu antarabangsa. Juga pernah menjadi Konsul Kehormat Iraq di Pulau Pinang.
Pernah tinggal selama setahun di New York untuk mewakili negara di PBB. Sekembalinya dari New York beliau menyertai pilihanraya tahun 1974 dan menang tanpa bertanding. Pernah menjawat jawatan sebagai Timbalan Menteri Perusahaan Utama didalam kabinet gabungan PAS/Perikatan (Dengan nama BN) serta pernah menjadi Duta Besar Malaysia ke Iran, Afghanistan dan Turki pada pertengahan tahun 1970-an.
Perubahan yang dibawa dalam PAS, antaranya memperkenalkan kepimpinan ulama, sikap keterbukaan dalam PAS dengan memulai hubungan PAS dengan orang Cina dan lain-lain.
Kedua: Sebagai ulama.
Semasa saya menjadi YDP PAS Kawasan Balik Pulau dulu, kami pernah mengundang beliau mengadakan kuliah bulanan tetap di markas PAS Kampung Perlis Balik Pulau. Antaranya ialah mengajar mata pelajaran tafsir Qur'an. Beliau yang memperolehi cemerlang Diploma Thaqasur Al-Deeni dari Maadul Falah, Makkah, pernah menghasil dan menerbitkan Tafsir Qur'an Juz Amma yang pertama dalam bahasa Malaysia.
Ilmu-ilmu agama dan pemikiran Islam beliau, juga dapat dilihat dalam majalah 'Al-Islah' terbitan beliau, yang pada masa itu amat ketandusan majalah-majalah dan buku agama.
Ketiga: Jana Ekonomi.
Antara jasa besar beliau dalam bidang penjanaan ekonomi di Pulau Pinang ialah mengasas dan menubuhkan Dewan Perniagaan Melayu Pulau Pinang. Beliau dilantik sebagai Bendahari Kehormat yang pertama dalam pertubuhan tersebut. Dewan yang menjadi tunggak kebanggaan orang Melayu Pulau Pinang hingga sekarang.
Beliau yang juga anak kelahiran Lebuh Acheh, dari kalangan peniaga dan pengusaha Pulau Pinang, di mana orang tuanya Abdullah Mohamad Noordin ar-Rawa banyak menerbitkan kitab-kitab agama tulisan jawi. Hj Yusuf Rawa juga pernah terlibat dalam penerbitan surat khabar 'Warta Negara' di Pulau Pinang, di samping 'Al-Islah' miliknya sendiri.
Melihat kepada ketokohan beliau, maka wajarlah penganjur majlis ini Institut Pulau Pinang (Penang Institute, dahulunya dikenali sebagai SERI) menonjolkan kepimpinan dan pemikiran beliau sesuai dengan matlamat penganjur iaitu..
"..mengetengahkan pandangan alam dan budaya fikir cendekia, sasterawan, budayawan dan institusi-institusi keilmuan yang ada kaitannya dengan Pulau Pinang dan hubungannya dengan kebudayaan Nusantara secara keseluruhannya."
Dan..
"..mengembalikan fungsi Pulau Pinang sebagai hub intelektual Nusantara".
Semoga berjaya, al-hamdulillah, insya Allah!
Ibnu Hasyim
alamat: ibnuhasyim@gmail.com
7 Feb 2012
Kuala Lumpur.
Sebelum ini..

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails