Saturday, February 11, 2012

Kisah Burung Makan Bangkai Pun Jadi Duit.

JOM KREATIF

SEJUMLAH burung hering makan bangkai seekor lembu ini pun diproses jadi duit..

PITHAULI, Nepal - Di kampung ini, seorang wanita pernah menarik bangkai seekor lembu yang berada di atas sebuah troli dan menjatuhkan haiwan itu di sebuah padang.

Wanita itu kemudian berlari dan bersembunyi di sebuah pondok berdekatan semasa sekawan burung hering turun untuk memakan bangkai lembu tersebut. Kurang setengah jam, bangkai lembu itu hanya tinggal tulang.

Kawasan padang itu dikenali sebagai 'restoran untuk burung hering' yang dibuka untuk membantu menjadikan alam sekitar bersih. 'Restoran' itu menjadi daya tarikan pelancong dan para pelancong dikenakan bayaran untuk melihat burung tersebut.

Namun, ubat dikenali sebagai diclofenac yang digunakan untuk merawat keradangan lembu, boleh menyebabkan kegagalan buah pinggang dan kematian burung hering. - Reuters

Kisah gagak di Pelabuhan Kelang

Gagak & love

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Di Malaysia banyak burung gagak yang memakan bangkai. Bagaimana kalau ianya dikreatifkan macam kisah burung hering ini? Kreatif dapat duit, bukan buang duit dengan mengupah penembak-penembak gagak? (IH)

Lihat banyak lagi kisah-kisah kreatif..

E-Buku IH-10: 'Siri Jom Kreatif, Pelik-pelik..'
E-Buku IH-10: 'Siri Jom Kreatif, Pelik-pelik..'

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails