Sunday, August 28, 2011

Merdeka: Muhammad Indera Sebagai Hero? -M/Sabu

NONE
KL 28 Ogos 11: Timbalan presiden PAS, Mohamad Sabu berkata beliau tidak ingat isi ceramahnya berkaitan dakwaan pengganas dalam Kompeni Pasukan Ke-4 Parti Komunis Malaya (PKM) yang menyerang Balai Polis Bukit Kepong pada 23 Februari 1950 adalah wira negara.

"Saya tidak ingat (apa yang diperkatakan) sebab ceramah itu berlangsung minggu lepas (21 Ogos)," katanya kepada akhbar Sinar Harian.

Laporan akhbar itu ini memetik Mohamad Sabu sebagai berkata: "Saya tidak mahu komen mengenai apa yang dilaporkan oleh akhbar arus perdana itu".

Utusan Malaysia dalam laporan muka depannya semalam menyiarkan Mohamad Sabu sebagai mendakwa Muhammad Indera, lelaki yang bersekongkol dengan Goh Pen Tun dan 200 anggota komunis adalah hero sebenar, bukannya 25 anggota polis dan keluarga mereka yang mempertahankan diri dalam serangan di balai tersebut.

Selain itu, Utusan melaporkan, timbalan presiden PAS itu, dalam ceramahnya di Tasek Gelugor, Pulau Pinang pada 21 Ogos lalu, turut mendakwa Datuk Onn dan Tunku Abdul Rahman tidak layak dianggap sebagai pejuang kemerdekaan kerana menganggap mereka sebagai pegawai British.

Sementara itu, Mingguan Malaysia hari ini menyiarkan berita yang memetik reaksi pelbagai pihak mengecam Mat Sabu, termasuk penerima Pingat Gagah Berani (PGB) dan Seri Pahlawan Gagah Perkasa (SP), bekas pegawai waran 1 Kanang anak Langkau.

Kanang dipetik sebagai berkata Mat Sabu tidak layak mengambil bahagian dalam politik demokrasi di negara ini dan menganggap timbalan presiden PAS itu sebagai "watak penghasut yang sewajarnya dikenakan tahanan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA)".

Utusan juga memetik ketua penerangan Persatuan Veteran Tentera Melayu, Mohd Jurit Ramli menyifatkan kenyataan Mat Sabu itu sebagai biadap dan kurang ajar.

Manakala Timbalan Ketua Polis Negara, Datuk Seri Khalid Abu Bakar pula dilapor Utusan sebagai berkata, Mat Sabu perlu memohon maaf kerana kenyataannya akan menyinggung perasaan waris anggota polis yang maut dalam tragedi berdarah itu. (IH)

7 comments:

Anonymous said...

Biasalah Mat Sabu. Dia seorang yang pelupa. Dia juga lupa bahawa satu masuk dia pernah berkhalwat dengan isteri orang sehingga menyebabkan perkahwinan wanita itu runtuh.

Anonymous said...

Tukang fitnah UMNO bergema lagi..

leekonu said...

2 calon ke HOTEL BAMBOO RIVER ADALAH ANU tulah dan matsabung ayam serama

Ahmad Irfan said...

Pergi repot polis. Buktikan. Tak kira UMNO PAS. Nama pun menyorok leekonu.. Tak berani tanggung jawab..

Anonymous said...

cuba baca wikipedia muhamad indera...tgok sape yg btol...

Penjual|Burger said...

aku tak paham mcm mana orang agama boleh terlibat dgn komunis (arwah muhamammad indera) tapi perjuanganya betul jugak tapi cara yang salah, huhu, _al-fatihah

Penjual|Burger said...

aku tak paham mcm mana orang agama boleh terlibat dgn komunis (arwah muhamammad indera) tapi perjuanganya betul jugak tapi cara yang salah, huhu, _al-fatihah

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails