Thursday, April 07, 2011

Putrajaya Ceroboh Undang Islam -Mufti Selangor


KL, 7 April 11: Putrajaya telah menceroboh dan menodai undang-undang Islam negara. Demikian kata Mufti Selangor Datuk Tamyes Abd Wahid menyifatkan berikutan langkah Putrajaya membenarkan penggunaan kalimah “Allah” dalam kitab Injil versi Bahasa Malaysia.

Tegas Tamyes, undang-undang Islam yang diamalkan selama ini telah “diceroboh” dan “dinodai” oleh pihak berkuasa termasuk pemimpin kerajaan yang beragama Islam.

“Undang-undang Islam telah diceroboh dan usaha-usaha menceroboh ini berlaku dari dalam... ini yang susah kerana Islam rosak apabila ada pihak yang menceroboh dari dalam.

“Undang-undang Islam ini telah dinodai, ada pihak yang buat undang-undang tapi mereka sendiri yang melanggar undang-undang yang telah dibuat dan ini adalah satu pencerobohan secara terhormat,” katanya.

Kecewa dengan tindakan Putrajaya itu, Tamyes juga menyokong cadangan Mufti Perak Tan Sri Harussani Zakaria agar undang-undang Islam dibatalkan sekiranya Putrajaya masih bertegas dalam isu tersebut.

“Mereka buat undang-undang tapi diceroboh, sepatutnya undang-undang yang dibuat ini dipatuhi bukan dilanggar dan dinodai seperti ini.

“Undang-undang dinodai oleh orang yang berkuasa... orang yang mempunyai kuasa dalam kerajaan telah melanggar undang-undang sendiri, kalau macam ini hapuskan sahaja undang-udang Islam yang ada ini,” katanya.

Beliau juga menyifatkan langkah Putrajaya itu merupakan satu permainan politik yang jelas semata-mata mahu mendapatkan sokongan rakyat terutamanya penganut Kristian.

“Bila tiba pilihan raya mesti jadi macam ini, ini adalah satu permainan politik yang jelas.

“Pendirian saya sangat jelas dalam perkara ini, undang-undang Islam tidak boleh dilanggar tapi apa yang berlaku sekarang ia dinodai oleh orang Islam sendiri... undang-undang Islam telah dinodai,” katanya.

Tambah Tamyes, beliau berharap agar Kementerian Dalam Negeri dan Majlis Fatwa Kebangsaan akan memandang serius akan perkara itu. Kelmarin Harussani mencabar Putrajaya membatalkan undang-undang Islam sekiranya masih bertegas mahu membenarkan penggunaan kalimah “Allah” dalam kitab Injil versi Bahasa Malaysia.

Mufti Perak itu menegaskan sekiranya Putrajaya membuat keputusan untuk membenarkan penggunaan kalimah Allah dalam kitab Injil itu, maka secara automatik enakmen agama Islam yang tidak membenarkan agama lain menggunakan istilah eksklusif bagi agama Islam terbatal sama sekali.

Sabtu lalu, Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Idris Jala berkata, kerajaan pusat mengumumkan 10 formula penyelesaian, antaranya kitab Injil dalam semua bahasa, termasuk Bahasa Malaysia atau Indonesia boleh diimpot ke Malaysia bagi menyelesaikan isu Alkitab.

Selain itu, Putrajaya juga memutuskan Alkitab juga boleh dicetak di Semenanjung, Sabah dan Sarawak. “Ini adalah perkembangan baru yang seharusnya diterima dengan senang oleh kumpulan Kristian,” kata Idris. (IH/The Malaysian Insider)

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Dalam negara sekular saperti Malaysia, kuasa agama berada tidak paling atas, cuma terselit di bawah ketiak kuasa politik. Pernah Mufti Selangor (Dato'Ishak Baharum) dipecat kerana bertegas melaksanakan undang-undang ratu cantik yang telah dilulus oleh bahagian agama kerana tidak dipersetujui oleh pemimpin nombor 1 UMNO di Malaysia waktu itu. Agama berada di bawah telunjuk kaki pemimpin negara.

2 comments:

Anonymous said...

Bukan kah pas dah bertukar angin sekarang sejak berjimak dgn pkr dan dAP....pas dah kata ok pada penggunaaan kalimah allah....dah mata ok bagi kebebasan pada agama lain.....ibnu hasyim dah ckp merepek dah....lupa ker apa yg pas dah buat...dasar munafik ....munafik paling besar la ko

Ibnu Hasyim said...

Eh, memang PAS setuju guna kalimah Allah. Takkan nak lapor berita pun tak boleh? Begitu begapnya pemikiran di bawah tempurung politik UMNO!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails