Saturday, September 25, 2010

Syabas N Bala Subramaniam, Lebih Hebat Dari UMNO!

25 SEPT 10:' JIKA hukum hudud dipraktikkan mungkin pembunuh Sosilawati takut untuk melakukan pembunuhan dan peruatan kejam yang lain'. Demikian kenyataan N Balasubramaniam, Timbalan Pengerusi Dewan Himpunan Penyokong PAS Pusat (DHPP) dipetik dari facebook beliau yang mengulas mengenai isu pembunuhan kejam Sosilawati dan 3 rakannya.

Blog Ibnu Hasyim mengucapkan syabas kepada beliau, kerana keyakinan beliau tentang hudud lebuh hebat dari pemimpin-pemimpin UMNO yang mengaku beragama Islam, tetapi terang-terang menolak perlaksanaan perundangan hudud di negara ini. Contohnya ucapan penentangan oleh beberapa pemimpinnya di parlimen dan menolak draf hudud yang akan dilaksanakan di Kelantan beberapa tahun lalu.

Bahkan Harakahdaily hari ini melaporkan,
DHPP bercadang mahu membantu PAS menjelaskan tentang keadilan sistem perundangan Islam kepada masyarakat bukan Islam. Selaku Timbalan Ketuanya N. Balasubramaniam berkata, dengan berbuat demikian, masyarakat bukan Islam akan melihat keadilan sistem perundangan Islam sekaligus boleh menerimanya.

"Sistem Islam yang adil dalam perbankan sudah diterima kerana ada penjelasan.

"Kita (DHPP) yakin kalau dengan nasihat Tuan Guru Presiden (Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang), penjelasan diberikan, mereka akan terima. " ujarnya.

Baginya, beberapa undang sivil yang dikanunkan seakan tidak menakutkan rakyat dari melakukan jenayah termasuk pembunuhan. Katanya, pembunuhan jutawan kosmetik, Sosilawati Lawiya dan tiga individu lain yang dibunuh lalu dibakar menunjukkan betapa beraninya mereka yang terbabit mengenepikan perundangan yang sedia ada.

"Pembunuh tidak takut dengan undang-undang yang manusia cipta sebab tiada pengajaran yang rakyat lihat bagi mereka yang membunuh."

"(Pelaksanaan) hukum dalam Islam dibuat secara terbuka sebab Allah mahu manusia lihat, ambil pengajaran dan insaf apabila melihat bagaimana seseorang pembunuh dihukum," ujarnya.

Pun begitu, beliau menegaskan, cadangannya untuk memberi penjelasan tentang keadilan undang-undang dalam Islam tidak bermaksud mengenepikan perlembagaan dan prinsip demokrasi.

"Kita nak jelaskan tentang keadilan undang-undang Islam tetapi bukan mengetepikan perlembagaan dan kebebasan memilih.

"Undang-undang Islam kepada orang-orang Islam, tetapi orang bukan Islam tidak boleh dihalang dari mendapatkan penjelasan tentang Islam seperti seseorang bukan Islam memilih bank Islam untuk menyimpan wang mereka," ujarnya.

Sehubungan itu, beliau meminta seluruh anggota DHPP untuk membantu PAS menjelaskan tentang keadilan Islam kepada masyarakat bukan Islam.

"Oleh kerana tahun ini tidak ada pemilihan, Tuan Guru Presiden minta kita fokus untuk bantu PAS menjelaskan tentang keadilan Islam kepada bukan Islam," ujarnya. (AK)
-----------------------------------------------------------------------

Rak 1

Akan dipamer lagi e-buku-buku selanjutnya.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails