Thursday, May 20, 2010

Sokong Dr. Toh. Islam Benarkan Siswa Berpolitik


KL, 20 Mei 10: Pengerusi Pusat Perkembangan Budaya LLG, Datuk Dr. Toh Kin Woon berkata, tindakan empat mahasiswa Sains Politik UKM yang terlibat dalam kempen Pilihan Raya Kecil Hulu Selangor seharusnya digalakkan dan bukan diambil tindakan oleh pihak Universiti.

Beliau dalam satu kenyataan memberitahu, tindakan empat pelajar tersebut sebenarnya selari dengan Seksyen 119(1a) dalam Perlembagaan Persekutuan yang jelas menyatakan semua warganegara yang mencapai umur 21 tahun berhak menyertai politik dan layak mengundi dalam pilihanraya.

"Oleh itu, penyertaan politik ialah satu hak yang sah menurut perlembagaan, tiada sesiapa orang termasuk menteri berkuasa mencabuli hak mereka," katanya.

Empat mahasiswa jurusan Sains Politik UKM iaitu Hilman Idham, Ismail Aminuddin, Azlin Shafina Adzha dan Woon King Chai akan didakwa di Mahkamah Universiti UKM atas pertuduhan melakukan kesalahan menyalahi undang-undang seksyen 15(5)(a) Akta Universiti dan Kolej Universiti 1971 ekoran terlibat pada PRK Hulu Selangor.

Selain itu, Kin Woon berkata tindakan keempat-empat mereka juga wajar dipuji kerana berani mempraktikkan hak demokrasi mereka dikala mendapat tekanan dari Kementerian Pengajian Tinggi dan juga Akta Universiti dan Kolej Universiti (auku).

Menurutnya, kekurangan ruang demokrasi di universiti telah menjadikan ramai mahasiswa tidak prihatin terhadap masyarakat. Namun empat pelajar UKM tersebut telah membuktikan keprihatinan mereka terhadap Masyarakat.

"Dengan suasana intimidasi dan amaran Menteri Pengajian Tinggi Khaled Nordin, 4 orang mahasiswa yang mengikuti kursus politik masih berani mempraktikkan hak demokrasi mereka, tindakan ini harus digalakkan dan mendapat sokongan masyarakat.

"Sebab tindakan mereka menunjukkan pemikiran yang matang, rasa tanggungjawab dan keprihatinan terhadap masyarakat dan pembangunan negara, ” katanya lagi.

Justeru, beliau menggesa Timbalan Canselor UKM Profesor Tan Sri Dato’ Dr. Sharifah Hapsah Syed Hasan Shahabudin menggugurkan dakwaan terhadap ke empat-empat yang dituduh dan menghentikan prosiding yang dijadual 4 Jun hadapan..

Pusat Perkembangan Budaya LLG juga katanya menyarankan Menteri Pengajian Tinggi Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin menghormati hak demokrasi mahasiswa yang termaktub di dalam perlembagaan, mengusulkan pemansuhan Auku serta merta.

Khaled katanya juga perlu merancang pelan pembaharuan pendidikan pengajian tinggi jangka masa panjang untuk menunjukkan janji ikhlas beliau dalam peningkatan kualiti IPTA.

Komen Blog Ibnu Hasyim: Sokong kenyataan di atas. Islam juga tidak menghalang anak-anak muda berpolitik. Dalam Al-Quran sendiri penuh dengan adengan-adengan politik. Lebih tinggi dan hebat dari politik kedaerahan dan perkauman sempit UMNO. (2MA)

3 comments:

Anonymous said...

Assssamualaikum,
Sudah lebih 20 tahun undang-undang AKUKU ini digunakan ke atas pelajar universiti yang tidak sehaluan dengan BeEnd. Mereka yang berkempen untuk Perkasam dan Persatuan Songkok Tinggi tidak pernah pula didakwa. Malah diberikan peruntukan mencecah beberapa ratus ringgit sehari untuk turut hadir dan membantu kempen BeEnd melalui pelbagai saluran termasuk Jab Kebajikan Masyarakat, KEMAS dan peringkat Kementerian dengan pelbagai nama.
Jadi komen tuan dalam artikel ini membuka mata semua orang bahawa sebenarnya AUKU itu sendiri bertentangan dengan Perlembagaan Malaysia yang memberi hak kepada semua warga negara Malaysia 21 tahun ke atas untuk terlibatd dalam politik.
Alasan mengatakan pelajar tidak boleh terlibat bertentangan dengan semangat Perlembagaan Malaysia sendiri.
Di sini juga mungkin ramai juga akan mempertikaikan bagaimana anggota polis dan tentera tidak boleh menyertai sebarang persatuan pekerja sedangkan mereka juga dinayar gaji sebagaimana kakitangan awam yang lain.
Bukan kah peraturan ini pelik?

Anonymous said...

Satu situasi pelik yang memang menjadi budaya universiti di Malaysia.
Kalau tak hadir kuliah kerana meraikan menteri dan ahli politik BeEnd digalakkan. Malah pensyarah kena buat kelas ganti semata-mata kerana semua kelas dibatalkan atas alasan program resmi yang tidak ada faedah kepada bidang pengajian pelajar itu sendiri.
tapi kalau pelajar terlibat dalam aktiviti luar yang bukan melibatkan waktu kuliah dan program pengajian dalam universiti dihalang pulak.

ibnuhasyim@gmail.com said...

T. kasih. Komen tuan-tuan. Saya amat hargai pandangan tuan-tuan.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails