Friday, May 21, 2010

'Ayam den lapeh' Naikkan Elly Kassim, Tetapi...

HALAMAN HIBURAN

JAKARTA MEI 21: SELAIN lagu 'Bengawan Solo' (Lihat halaman Hiburan sebelum ini Perginya Meastro 'B/Solo', Sumbang Pada Islam? ) , lagu 'klasik Ayam Den Lapeh' juga agak terkenal. Bukan saja mengangkat nama Elly Kassim, 66, sebagai penyanyi malah membawanya menjelajah pelusuk dunia mengalunkan lagu berbahasa Minang itu.

Anak Minang kelahiran Tiku, Kabupaten Agam, Sumatera Barat pada 27 September 1944 ini baru pulang dari jelajah beberapa negara Eropah termasuk Perancis dan Poland selama 20 hari. Baru-baru ini dia diundang ke Kuala Lumpur bersama seorang lagi penyanyi Indonesia, Eddy Silitonga untuk menjayakan teater Teratak Minang. Elly berkata, apabila ke Barat, dia akan ditemani rakan baiknya, Biduanita Titiek Puspa dan mereka menghiburkan penonton di sana dengan lagu-lagu Minang dan Batak.

Selain itu kumpulan penarinya, Sang Rima Bunda yang sudah bersamanya sejak 1975, juga akan sama mengelilingi dunia. Tentunya lagu Ayam Den Lapeh tidak pernah ketinggalan untuk disampaikan mereka.

"Sebenarnya saya bukanlah penyanyi asal lagu ciptaan Pak Hamid itu sebaliknya mula dirakamkan Orkes Gumarang pada 1950-an. Saya rakamkan lagu itu pada 1964 dan ia terus jadi top. Sebelum dikenali dengan lagu itu, saya popular dengan lagu Kudaku Lari yang dirakamkan pada 1963.

"Ayam Den Lapeh dirakamkan di Singapura ketika saya menjayakan persembahan selama sebulan bersama Diah Iskandar dan Ernie Djohan. Ternyata lagu itu membawa tuah kepada saya hingga dikenali sehingga kini. "Apabila menjayakan persembahan di Kuala Lumpur 1970-an, ramai di sini mula mengenali saya dengan lagu itu. Malah syarikat rakaman tawarkan saya rakam album dan saya pernah merakamkan lagu duet dengan Jeffrydin pada 1971.

"Banyak sekali kenangan saya di Malaysia dan saya juga pernah mendapat anugerah seperti Anugerah Bintang Seniman iaitu Penghargaan Khas Penyanyi Tradisional pada Jun 2007. Saya juga sering diundang menyanyi di sini.

"Jadi peluang menjayakan teater Teratak Minang satu penghargaan besar buat saya kerana pementasan ini menggabungkan penyanyi dari dunia negara. Semoga hubungan baik ini tambah mesra dengan adanya jalinan kerjasama ini," katanya.

Sejak menyanyi pada 1961, Elly merakamkan lebih 1,000 lagu dan mempunyai lebih 100 album. Atas sumbangan besarnya pada seni, Elly menerima Anugerah Pencapaian Sepanjang Hayat (A Lifetime Achiefment Award) sebagai tokoh kebudayaan dan pelancongan Sumatera Barat 2008 sempena West Sumatera Tourism Award 2008.

Kata Elly, dia tidak menetap lama di kampung kelahirannya kerana berpindah ke Bukit Tinggi dan Pekanbaru ketika di sekolah rendah dan kini menetap di Jakarta.

Komen Blog Ibnu Hasyim: Selain Ayam Den Lapeh, Elly juga popular dengan lagu Kaparinyo, Mudiak Arau, Kelok Sembilan, Baralek Gadang, Sansaro Badan, Bapisah Bukan Bacarai, Usah Di Ratok, Roda Padati dan Bareh Solok. Elly juga boleh menyanyi lagu bahasa Batak, Kalimantan dan Kerinci.

Sayangnya artis ini seorang wanita, maka amat sukar untuk diselaraskan aktivitinya dengan kehendak Islam. Hal ini amat penting, bagaimana mengawal aurat dan sebagainya..

Inilah sarikata lagunya...

AYAM DEN LAPEH
Luruihlah jalan Payakumbuah
Babelok jalan ka Andaleh
Dima hati indak karasuah
Ayam den lapeh
Oi oi ayam den lapeh

Mandaki jalan pandai sikek
Manurun jalan ka palupuah
Dima hati indak kamaupek
Awak takicuah
Oi oi ayam den lapeh

Siku capang siku capeh
Saikua tabang sikua lapeh
Lapehlah juo nan karimbo
Oi lah malang juo

Pagaruyuang hai Batu Sangkar
Tampek bajalan urang basor
Duduak tamanuang tiok sabantar
Oi takanang juo

Oi oi ayam den lapeh
oi oi ayam den lapeh

Oslan Hussein : Ayam Den Lapeh (HQ Audio)

<div id="" class="yt-alert yt-alert-error yt-alert-player yt-rounded"> <div class="yt-alert-icon master-sprite"></div> <div id="" class="yt-alert-content"> You need Adobe Flash Player to watch this video. <br> <a href="http://get.adobe.com/flashplayer/">Download it from Adobe.</a> </div> <div class="clear"></div> </div>

1 comment:

Anonymous said...

Bila mencari populariti
Bila cari rezeki tak kisah agama
Tiba-tiba jadi tua
Carilah rezeki halal

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails