Thursday, February 16, 2023

Saudi pilih wanita pertama ke angkasa X bertudung?

 

Suruhanjaya Angkasa Saudi memaklumkan Rayyanah Barnawi (dua dari kiri) dan Ali AlQarni akan menyertai krew misi angkasa lepas AX-2. - Foto: Twitter @saudispace. Saudi pilih wanita pertama ke angkasa X bertudung? 

Arab Saudi hantar angkasawan wanita pertama ke Stesen Angkasa Lepas Antarabangsa tahun ini.

RIYADH: Arab Saudi pada Ahad mengumumkan penghantaran angkasawan wanita pertama ke Stesen Angkasa Antarabangsa pada suku kedua tahun ini, lapor Agensi Anadolu.

Dalam satu kenyataan, Suruhanjaya Angkasa Saudi memaklumkan Rayyanah Barnawi dan Ali AlQarni akan menyertai krew misi angkasa lepas AX-2 yang bertujuan untuk "memperkasa keupayaan negara dalam penerbangan angkasa manusia dan memperoleh manfaat daripada peluang yang ditawarkan oleh industri angkasa lepas."
"Penerbangan ke angkasa lepas itu dijadual dilancarkan dari Amerika Syarikat ke Stesen Angkasa Antarabangsa," menurut kenyataan itu.
Program Penerbangan Angkasa Manusia Arab Saudi turut melatih dua lagi angkasawan iaitu Mariam Fardous dan Ali AlGamdi -- mengenai semua keperluan misi.
Negara-Negara Teluk baru-baru ini menunjukkan minat yang mendalam terhadap penerokaan angkasa lepas.
Pada Disember 2022, penjelajah angkasa Emirati Rashid Rover berlepas ke bulan dengan kapal angkasa Jepun untuk perjalanan selama lima bulan.
Pada September tahun lepas, Suruhanjaya Angkasa Arab Saudi melancarkan program angkasawannya bagi melayakkan kader negara itu terbang ke angkasa dalam jangka pendek dan jangka panjang dan mengambil bahagian dalam eksperimen saintifik, penyelidikan antarabangsa dan misi berkaitan angkasa lepas. - BERNAMA
Komen Weblog Ibnu HasyimSaudi pilih wanita pertama ke angkasa X bertudung?
Adakah Arab Saudi merancang hantar angkasawan wanita pertamanya ke Stesen Angkasa Lepas Antarabangsa tahun ini, yang tidak memakai hijab. 
Ertinya tak perlu 'patuh syariah' di angkasa lepas? Atau sebagai simbol dalam meneroka angkasa lepas tak perlu ikut hukum penuh agama Islam?
Maaf, sebagai melayani cetusan minda agama? Sekian.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails