Monday, February 13, 2023

Cuba keruhkan suasana Islam? Maki A/Hadi. & Dorasamy..

 


1. Pesta maki Tan Sri Tuan Guru Abdul Hadi

BUKAN perkara baru, bab maki dan kata huduh buruk kepada Tuan Guru (TG) Haji Abdul hadi, tapi macam tak ‘lut” (tak berkesan) apa-apa.

Orang cuba banding peribadi TG Haji Abdul Hadi dengan si pencaci, jauh sangat, sama ada dari segi sudut ilmu, watak, integriti dan kehidupan keluarga TG Haji Abdul Hadi.

Lagi kuat orang maki, lagi naik makam TG Haji Hadi di sisi masyarakat. Orang hendak ketahui lebih dekat peribadi TG Haji Hadi, akhirnya orang yang membuat cacian itu yang kena marah.

Betullah TG Haji Hadi bukan maksum, sebagai manusia biasa. TG Haji Hadi tidak melakukan dosa besar seperti minum arak, berzina, tidak makan rasuah (ketika TG Haji Hadi menjadi MB Terengganu 1999-2004), tidak bersalam dengan wanita ajnabi, anak isteri memakai pakaian mengikut syariat.

Cuba tuduh TG Haji Abdul Hadi samakan rasuah dengan sedekah. Biasalah tu, baca sekarat, faham sekerat. Pengalaman saya menjadi pensyarah dahulu, selalu berpesan, kena baca soalan sehingga habis. Perangai baca soalan tidak habis, akhirnya gagal jawab yang betul. Ia terbawa-bawa sehingga habis belajar. Ini memang pelajar yang gagal sejak belajar hingga habis belajar.

Cuba baca laporan Berita Harian 21/1/2023 Tuan Guru menyebut, “Mengikut undang-undang pilihan raya, calon dan wakil-wakil calon tidak boleh beri (wang), tetapi orang awam mahu beri sedekah maka terpulang kepada dia,”.

Apabila isu ini dimainkan, akhirnya keluar pula gambar sebuah parti yang sedang bagi duit secara jelas. Sudah terang lagi bersuluh.

Tetapi CT musuh PAS cuba hendak mengatakan TG Haji Hadi menyamakan sedekah dengan rasuah. Awat, ingat TG Haji Hadi jahil sangat ke.

Tuan Guru Haji Hadi telah membuktikan diri beliau semasa menjadi Menteri Besar Terengganu tidak ada rasuah. Boleh lihat cara hidup TG Haji Hadi yang sederhana. Jika hendak sebat rasuah waktu beliau menjadi Menteri Besar lah, beliau boleh buat apa sahaja. Boleh siasatlah.

Tuan Guru berkempen ke sana ke mari tidak naik private jet, kerana TG Haji Hadi tidak mampu untuk sewa jet, setakat gaji Ahli Parlimen tidak mampu untuk sewa jet. Tapi orang lain mampu, naik jet peribadi, depa ambil duit daripada mana, saya tidak tahulah?

USTAZ DATUK IDRIS AHMAD
Naib Presiden PAS
Ahli Parlimen Bagan Serai – HARAKAHDAILY 10/2/2023


2. Isu pelajar peluk Islam, Arun Dorasamy dilihat cuba keruhkan suasana  

Berita ini tular semalam dan ramai yang mengutuk perbuatan guru tersebut baik dari Belum Muslim & malahan dari Muslim hanya berdasarkan laporan media.

Beberapa persoalan yang kita perlu faham apabila membaca berita ini khususnya datang dari individu seperti Arun Dorasamy yang telah diistiharkan bankrap. Antara persoalan yang perlu ditanya;

1. Apakah benar apa yang disebut oleh Arun Dorasamy dalam sidang media itu?
2. Apakah ibubapa pelajar itu mengadu kepada Arun Dorasamy atau sebaliknya?
3. Apakah menjadi kesalahan jenayah berdakwah kepada pelajar belum Muslim di bawah 18 tahun?

Bagi menjawab soalan pertama, bagi masyarakat yang sihat akalnya akan bertanya apakah yang dilaporkan dalam berita itu adalah sebagaimana yang terjadi atau sebenarnya ada unsur-unsur ‘exxageration’ (keterlaluan): ditambah kicap, cuka, cili & lada?

Apakah perkataan yang digunakan oleh guru tersebut? Adakah dia mencadangkan atau mengugut pelajar tersebut? Kalau kita lihat kepada berita, yang dilaporkan adalah ‘MENGALAKKAN’ bukannya memaksa atau mengugut.

Sejak bila mengalakkan seseorang memeluk Islam di Malaysia adalah suatu kesalahan jenayah? Apakah dakwah telah menjadi satu kesalahan atau ada pihak mempunyai agenda mencairkan & menakutkan pendakwah dengan tindakan undang-undang?

Arun memetik Perkara 11 Perlembagaan Persekutuan sebagai justifikasi tetapi jangan lupa Perkara 11(4) menegaskan bahawa penyebaran agama selain daripada agama Islam kepada orang Islam adalah dilarang sama sekali terutamanya dari segi penyebaran dakwah. Islam boleh disebarkan kepada semua dan tidak ditulis tentang umur

Kita berbincang dari sudut undang-undang adakah ianya jenayah atau sekadar dipolemikkan untuk agenda tertentu? Jangan masuk bab emosi yang tiada kena mengena dengan Perlembagaan Persekutuan & undang-undang.

Kedua, adakah benar ibubapa pelajar merasa marah dan kecewa terhadap guru tersebut atau sekali lagi mereka sebenarnya tiada masalah tetapi dipergunakan oleh individu individu tertentu untuk agenda mereka?

Ketiga, saya telah bertanya kepada beberapa penasihat undang-undang MRM & pakar undang-undang, tidak menjadi satu kesalahan berdakwah kepada mereka yang di bawah 18 tahun. Yang menjadi pertikaian hanyalah mengislamkan mereka yang di bawah 18 tahun oleh salah satu IbuBapa atau tanpa kebenaran ibubapa. 

Apakah ada pihak cuba mewujudkan ‘precedent’ di sisi undang undang bahawa berdakwah kepada bawah 18 tahun adalah suatu kesalahan jenayah yang menjadi sebahagian dari agenda besar sesetengah pihak untuk melemahkan usaha dakwah?

Saya telah berhubung dengan guru terbabit yang merupakan guru Bahasa Malaysia di sekolah tersebut. 

In Sha Allah kami akan berjumpa dalam masa terdekat. Cikgu tersebut telah membuat laporan polis menafikan tuduhan tersebut & kami berharap pihak polis akan mengambil tindakan terhadap Arun Dorasamy. 

In Sha Allah kami di MRM juga akan membantunya mengambil tindakan undang-undang (jikalau beliau mahu) terhadap pihak yang cuba mempolemikkan isu ini yang boleh mengugat keharmonian & keamanan negara.

Berani kerana benar, berbohong untuk buat onar… Hormat Perlembagaan Persekutuan & undang-undang negara! (1Media.My)

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Cuba keruhkan suasana Islam? Maki A/Hadi. & Dorasamy..

Islam tidak keruh, yang keruh ialah hati-hati mereka yang menentang Islam. Islam pasti bangkit menguasai dunia menjelang Hari Kiamat! Allahu Akbar! 

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails