Tuesday, February 14, 2023

Gangguan air, jangan lihat K'tan saja, ini S'ngor 1,335 kawasan. & Bau diesel.1. 1,335 kawasan di Selangor, Kuala Lumpur dijangka alami gangguan bekalan air tidak berjadual

SHAH ALAM: Sebanyak 1,335 kawasan di lapan wilayah Selangor dan Kuala Lumpur dijangka mengalami gangguan bekalan air tidak berjadual susulan empat loji rawatan air (LRA) terpaksa dihenti tugas selepas pencemaran bau dikesan di muka sauk LRA Rantau Panjang, Bestari Jaya, Kuala Selangor, malam tadi.

Pengurusan Air Selangor Sdn Bhd (Air Selangor) berkata, empat LRA terbabit ialah LRA Rantau Panjang, LRA Sungai Selangor Fasa 1 (SSP1), LRA Sungai Selangor Fasa 2 (SSP2) dan LRA Sungai Selangor Fasa 3 (SSP3).

"Lapan wilayah terjejas ialah Petaling membabitkan 370 kawasan dijangka mengalami gangguan bekalan air tidak berjadual, Kuala Selangor (280), Gombak (279), Klang dan Shah Alam (189), Kuala Lumpur (186), Hulu Selangor (28) dan Kuala Langat (tiga)," katanya dalam kenyataan melalui Facebook Air Selangor.

Menurut Air Selangor, pihaknya akan memaklumkan perkembangan berhubung insiden itu dari semasa ke semasa.

"Pengguna boleh merujuk semua saluran komunikasi rasmi kami seperti aplikasi Air Selangor, Facebook, Instagram dan Twitter, atau hubungi Pusat Perhubungan Air Selangor melalui talian 15300.

"Pertanyaan dan aduan juga boleh diajukan kepada Help Centre yang boleh didapati di laman: www.airselangor.com serta aplikasi Air Selangor," katanya.

Terdahulu, Lembaga Urus Air Selangor (LUAS) berjaya mengesan bau seperti diesel di muka sauk LRA Rantau Panjang, malam tadi.

Susulan itu, LUAS berkata, pihaknya sedang melaksanakan tindakan mengenal pasti puncanya, sekali gus bersiap siaga menghadapi sebarang kemungkinan.

Menurutnya, tindakan kawalan di kawasan muka sauk empat LRA membabitkan Rantau Panjang, SSP1, SSP2 dan SSP3 turut dipertingkatkan.


2. LUAS kesan bau seakan diesel, giat atasi pencemaran 

Kakitangan Lembaga Urus Air Selangor (LUAS) menjalankan ujian persempelan susulan penemuan bau seakan diesel di kawasan Logi Rawatan Air Rantau Panjang, Bestari Jaya pada 11 Februari 2023. Foto Facebook LUAS

SHAH ALAM, 12 FEB: Lembaga Urus Air Selangor (LUAS) meningkatkan tindakan kawalan bagi mengatasi masalah pencemaran susulan penemuan bau seakan diesel di kawasan muka sauk Logi Rawatan Air (LRA) Rantau Panjang malam tadi.

Agensi itu memaklumkan tindakan itu diambil bagi mengenal pasti punca dan bersiap siaga terhadap sebarang kemungkinan susulan bau minyak dikesan di kawasan tersebut pada jam 9.45 malam tadi.

“Tindakan kawalan di kawasan muka sauk keempat-empat LRA terlibat iaitu LRA Rantau Panjang, LRA Sungai Selangor Fasa 1 (SSP1), LRA Sungai Selangor Fasa 2 (SSP2) dan LRA Sungai Selangor Fasa 3 (SSP3) dipertingkatkan.

“Pengepaman air daripada HORAS 600 dan kolam alternatif KL Larut sebanyak 836 JLH diaktifkan bermula pada jam 10 malam serta pintu baraj di muka sauk LRA juga diturunkan bagi meningkatkan pencairan dan membolehkan aliran pencemaran mengalir dengan segera,” katanya menerusi Facebook.

Sementara itu, Pengurusan Air Selangor (Air Selangor) memaklumkan henti tugas sementara empat LRA terlibat iaitu LRA Rantau Panjang, LRA SSP1, LRA SSP2 dan LRA SSP3.

“Berikutan itu, lapan wilayah Air Selangor iaitu Petaling bagi 370 kawasan, Gombak (279), Hulu Selangor (28), Klang dan Shah Alam (189), Kuala Langat (tiga), Kuala Lumpur (186) serta Kuala Selangor (280) dijangka terlibat susulan insiden tersebut,” katanya.

Menurut Air Selangor, pihaknya akan memaklumkan perkembangan dari semasa ke semasa berhubung perkara itu dan pengguna disaran merujuk kesemua saluran komunikasi rasmi seperti aplikasi Air Selangor, Facebook, Instagram dan Twitter atau hubungi Pusat Perhubungan Air Selangor di talian 15300.

Pertanyaan dan aduan juga boleh diajukan di Help Centre yang boleh didapati di www.airselangor.com dan aplikasi Air Selangor. (sk)


3. Teori menteri tidak menjadi, harga barang makin naik 

KOTA BHARU: Pada 26 Disember lepas Menteri Ekonomi Rafizi Ramli dilapor mendakwa pembangkang akan terduduk dalam tempoh sebulan selepas rakyat memahami mekanisme kawalan harga.

“Dalam sebulan lagi, geng-geng PN yang pertikai akan terduduk. Sama macam mereka terduduk soal-soal lain yang asalnya kontroversial tapi bila hujahnya dibentang satu persatu, rakyat yang cerdik faham,” katanya pada ciapan di Twitter.

Bagaimanapun selepas hampir dua bulan teori yang disebut Menteri Ekonomi tidak menjadi kenyataan, sebaliknya barangan keperluan harian semakin meningkat.

Malah ramai pengguna mengeluh memandangkan harga barangan keperluan harian semakin mahal sehingga membebankan penduduk berpendapatan rendah.

Rata-rata orang ramai yang ditemui melihat kerajaan sekarang gagal mengawal harga barangan keperluan sehingga berlaku peningkatan secara berterusan.

Norliza Mat Nor, 41, berkata, kerajaan perlu bertindak segera mengawal kenaikan harga barangan yang semakin meningkat sekarang.

Katanya, peningkatan harga barangan menyebabkan ramai rakyat terutamanya golongan B40 hidup tekanan.

“Kenaikan harga barang memberi kesan kepada kos sara hidup rakyat terutama mereka yang mempunyai keluarga ramai sehingg ada yang terpaksa mencatu perbelanjaan harian.

“Perkara ini berlaku selepas pandemik Covid-19, namun kerajaan baharu belum mampu mengatasinya,” katanya.

Malah dalam keadaan sekarang ada penduduk yang terpaksa mencatu makanan dengan kata lain ‘mengikat perut’ demi memastikan perbelanjaan mereka mencukupi.

Pengusaha kek Surianu Mustafa, 31, pula memberitahu beliau terpaksa menaikkan sedikit harga jualan kerana menanggung kos teyang tinggi.

Katanya, bukan hanya harga telur sahaja yang naik sekarang, malah barangan keperluan lain juga meningkat.

“Saya sebagai penjual makanan amat terkesan dengan kanaikan harga barangan terutama telur. Kenaikan harga bahan mentah memberi kesan kepada produk yang dijual,” katanya ketika ditemui di sini. – HARAKAHDAILY 9/2/2023

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Gangguan air, jangan lihat K'tan saja, ini S'ngor 1,335 kawasan. & Bau diesel.

Mari sama-sama atasi..

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails