Friday, February 03, 2023

Negara Islam Madani Anwar.. PAS sokong, DAP? & Sweden-Erdogan.

 


1. DAP sudah menerima Negara Islam?

PADA 24 Januari 2023 yang lalu, genap dua bulan Datuk Seri Anwar Ibrahim menjadi Perdana Menteri Malaysia yang ke-10. Setelah bulan pertama berlalu, Anwar dilihat berusaha memulihkan imej dan membina keyakinan rakyat terhadap beliau dengan tindakan-tindakan bersifat populis. Manakala pada bulan kedua pula, Anwar mula menggagaskan model bernegara yang beliau ingin ketengahkan.

Seperti yang dijangka, Anwar menyegarkan semula model bernegara yang pernah beliau gagaskan sebelum ini, iaitu Negara Madani. Beliau telah menggariskan beberapa rangka kasar untuk menjadikan Malaysia sebagai sebuah Negara Madani. Gagasan Malaysia Madani yang dikemukakan oleh Anwar, telah disambut baik oleh banyak pihak termasuk rakan-rakan parti komponen PH dan BN di dalam Kerajaan Campuran.

Persoalan yang seharusnya ditimbulkan, adakah semua mereka memahami gagasan Malaysia Madani yang digagaskan oleh Anwar. Ketika memperkenalkan gagasan Malaysia Madani, Anwar tidak menjelaskan konsepnya dengan lengkap. Boleh jadi Anwar tidak mahu mereka memahaminya, kerana dibimbangi ada rakan-rakan parti komponen tidak bersetuju setelah mengetahui konsep ‘Madani’ yang sebenar.

Konsep Madani secara hakikatnya adalah merujuk kepada pembinaan negara yang bersumberkan kepada negara Madinah yang dibangunkan oleh Rasulullah S.A.W. Nama Madinah yang ditentukan oleh Rasulullah S.A.W kepada sebuah wilayah yang sebelumnya bernama Yathrib, bermaksud sebuah negara yang berteraskan agama (Islam). Dengan pengertian lain, Negara Madani merujuk kepada Negara Islam atau Islamic State.

Melainkan Anwar cuba memberi tafsiran yang berbeza, Negara Madani pada hakikatnya adalah negara yang mengambil model negara yang dibangunkan oleh Rasulullah S.A.W selama 10 tahun di Madinah, yang kemudiannya menjadi sebuah peradaban manusia yang agung lebih dari 1,500 tahun. Pembinaan sebuah Negara Madani sudah tentu mengambil contoh kaedah Rasulullah S.A.W membangunkan Negara Islam Madinah.

Sekiranya itulah gagasan Malaysia Madani yang mahu dibawa oleh Anwar, bermakna Anwar berhasrat untuk menjadikan Malaysia sebuah Negara Islam sebagaimana yang dibangunkan oleh Rasulullah S.A.W 1,400 yang lalu. Malah jika itulah hasrat Anwar, diyakini PAS bersedia mendukung gagasan itu, meskipun PAS tetap berada di blok pembangkang. Bagaimana pula dengan DAP, adakah mereka sudah boleh menerima Negara Islam?

DR MOHD ZUHDI MARSUKI
Ahli Jawatankuasa Kerja
PAS Pusat– HARAKAHDAILY 31/1/2023


2. Sweden 'jangan harap' sertai NATO jika benarkan perbuatan bakar al-Quran - Erdogan 

Presiden Turkiye, Recep Tayyip Erdogan bercakap semasa mesyuarat kumpulan partinya di Perhimpunan Kebangsaan Besar Turkiye di Ankara. - Foto AFP

ANKARA: Presiden Recep Tayyip Erdogan menegaskan semula semalam bahawa Turkiye tidak akan membenarkan Sweden menyertai pakatan tentera Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (NATO) selagi ia membenarkan bantahan yang mencemarkan kitab suci al-Quran.

Turki yang selama ini menangguhkan kelulusan keanggotaan Sweden dan Finland ke dalam pakatan tentera Barat itu berang susulan siri bantahan di Stockholm oleh aktivis yang membakar al-Quran di luar Kedutaan Turkiye dan menggantung patung berupa Erdogan.

Ia juga telah menangguhkan satu mesyuarat penting di Brussels yang sepatutnya membincangkan mengenai kemasukan kedua-dua negara Nordic itu ke dalam NATO.

"Sweden, jangan harap! Selagi anda membenarkan kitab suci al-Quran untuk dibakar dan dikoyakkan, dan anda melakukannya bersama pasukan keselamatan anda, kami tidak akan katakan 'ya' kepada kemasukan anda ke dalam NATO," tegas Erdogan dalam satu ucapan kepada penggubal undang-undang parti pemerintahannya.

Pegawai pemerintah Sweden menjauhkan diri daripada bantahan itu, yang dicetuskan oleh seorang aktivis anti-Islam berhaluan kanan yang membakar beberapa naskhah al-Quran di Stockholm dan Copenhagen, Denmark, menegaskan bahawa bantahan itu dilindungi oleh kebebasan bersuara.

Sweden dan negara jiran Finland telah meninggalkan berdekad ketidakselarasan dan memohon untuk menyertai NATO berikutan pencerobohan Russia ke atas Ukraine.

Semua anggota NATO kecuali Turkiye dan Hungary telah mengesahkan penyertaan mereka, tetapi keputusan sebulat suara diperlukan.

Terdahulu semalam, Menteri Luar Turkiye, Mevlut Cavusoglu berkata Ankara mempunyai lebih sedikit masalah dengan Finland menjadi anggota NATO berbanding jirannya Sweden.

Bagaimanapun, beliau menegaskan terpulang kepada pakatan tentera untuk memutuskan sama ada menerima satu negara sahaja atau kedua-dua negara Nordic itu bersama-sama - sesuatu yang kedua-dua negara komited.

Sekiranya NATO memutuskan untuk menangani proses keahlian negara jiran Nordic secara berasingan, "(Turkiye) sudah tentu akan mempertimbangkan semula (mengesahkan) keahlian Finland secara berasingan dan lebih baik, saya boleh katakan," kata Cavusoglu semasa sidang akhbar bersama dengan rakan sejawatnya dari Estonia di Tallinn.

Beliau tidak memberikan jangka masa.

Erdogan juga mengulangi bahawa pandangan Turkiye mengenai keahlian Finland adalah 'positif'.

"Tetapi ia tidak positif mengenai Sweden, itu harus diketahui," kata Erdogan. - AP


BERITA BERKAITAN

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Negara Islam Madani Anwar.. PAS sokong, DAP? & Sweden-Erdogan.

Ertinya, kalau benar 'Negara Islam Madani Anwar' disokong oleh PAS, adakah DAP juga akan menyokong negara Islam Malaysia? Sokong seperti Erdogan atau seperti Sweden??

10 comments:

Anonymous said...

Apakah bro an ketandusan calon untuk jadi penasihat ekonomi. Tapi madani. Nepotism tidak termasuk dalam konsep madani. Inheritance dalam kewangan adalah satu penyelewengan.

Berpakat dua beranak pada harta milik rakyat dan negara. Tapi seperti biasa. Ada alasan liberal yang nampak suci. Dua beranak ni punya fahaman liberal yang kuat. Asas agama dan fiqh tidak berguru.

Fitnah juga tidak termasuk dalam konsep madani. Kejap 650 billiun. Kejap 118 juta. Kejap 300 juta. Yang mana satu. Cuba jangan permainkan fakta dan angka.

Kejap hoi hoi ya hoi adalah makhluq perosak. Kejap dah jadi menteri.

Anonymous said...

Madani tu tolak nepotism.
Madani tu tolak kluster mahkamah.
Madani tu tolak kluster komunis.
Madani tu menepati janji.
Madani tu tolak politik fitnah.
Madani tu ikut hukum fiqh assiyasah.
Madani tu hersama orang yang baik baik.

Anonymous said...

Bro an pakai politik ikut "dan" . Kalau tak cukup korum, cari korum. Tak kira bersih atau kotor. Kalau taat setia diragui, pilih anak jadi pembantu. Kalau anak tak minat, menantu pun boleh. Kalau isu tak da, fitnah jadi halal. Itulah bro an. Menyusahkan. Cakap bijak.

Anonymous said...

Majoriti muslim mahu kerajaan tidak follow cara penjajah tapi teringat pulak siang kit kata negara ini bukan negara Islam.

Anonymous said...

dah cukup jomlah, tunggu undangan, ambo harap semuo rakyat ambo di luar terutama di negeri yang ada dap jadi pemimpin pulanglah. ambo dan pimpinan menyediakan banyok kemudahan untuk semua marila berbakti pada negeri kita sendiri, kat sini semua muroh, saja ambo dan pimpinan tok mau buat pembangune lebih maju semugo kita insaf mu nok isley ke nok stesesn bah hebak. masalah air takdok mu buka je paip keluor air bak salju dingin.. mari la semuo balik dan berbakti pada negeri, balik ke negeri terhebak di malaysia.

Anonymous said...

PRN bulan Mei 2023 ini masa terbaik melingkupkan saki baki barua LeeKwanYew@DAP dari tampuk kuasa

Formula turun harga barang ialah dengan melingkupkan saki baki barua barua Lee Kwan Yew @ DAP dari tampuk kuasa negara.

Langkah ke dua mewujudkan beratus ratus billionaire Melayu dan jaringan kartel mafia Melayu di segenap sktor

Kita dah tak perlukan taikun kaum mata sepet ini..Tak kan Melayu nak bergantung pada rangkaian mafia kartel judi, kartel bapak ayam, kartel dadah, kartel arak, kartel along, kartel babi.

Kartel mafia mata sepet yang monopoli dan menentukan harga barangan asasi memgikut tuan mereka 'little Israel' di Singapura di sana.

Ini lah kebodohan pemimpin Melayu 60 tahun lama nya dibaruakan oleh kaum mata sepet ini sambil bergantung harapan pada kartel mafia LeeKwanYew@DAP/MCA tak guna ini.

Pemimpin Melayu dan PM silih berganti tapi kartel kartel mafia mata sepet tetap orang yang sama, tetap nama yang sama dan tetap menguasai semua sektor perekonomian negara..

Formula mereka mudah sebab nya PM yang ada dolu memang dibawah kawalan kartel mata sepet LeeKwanYew@DAP/MCA berpusat di Singapura@Little Isreal Asia Tenggara..!!

Ayoh semua bangun orang Melayu lingkupkan pemimpin barua mereka ini dari tampuk kuasa negara pada PRN Mei 2023 ini.

Kalau dolu ada billionaire Melayu tetapi mereka di adu dombakan di batu apikan sesama sendiri supaya berbunuhan dan bercakaran sesama Melayu. Ujudkan Team A dan Team B dalam Parti UMNo supaya kartel ini mudah membatu api dan adu domba supaya berbunuhan sesama Melayu..!!

Selagi negara bergantung pada kartel mafia kaum Lee Kwan Yew ini harga barang tak akan turun. Ujudkan kartel Kaum Melayu vs Kaum Kartel Cina pasti lingkup kartel Lee Kwan Yew@DAP.

PRN bulan Mei ini lah masa terbaik untuk orang Melayu hapuskan kesemua saki baki barua pemimpin Melayu yang bertuankan DAP@LeeKwanYew dari tampuk kuasa.

#LingkupkanbaruaLeeKwanYewPRNini

Anonymous said...

Jom balik. Kat selangor pun masalah air. Kita tolak madani versi dapig.

Anonymous said...

Bimbang juga. Kot kot madani ni sama versi macam kamal attaturk. Mana mungkin bangun negara Islam bersama versi komunis. Kan dulu pemimpin utama pernah kata langkat mayat aku dulu. Sekarang dah mendiang pun. Tapi ucapan tu jadi semangat buat dapig.

Madahnya madani. Tapi jasadnya ada rasuah. Ada fitnah. Ada penindasan. Ada nepotism. Ada tegar kuffar. Ada luar tabii. Ada janji palsu.

Anonymous said...

Diharap lebih berhati2 dengan mereka2 yang punyai DNA KOMUNIS didalam kerajaan sekarang. Mereka bijak menggunakan nama demokrasi untuk berselindung.

Anonymous said...

Gaji xda. Dlm ac ada duit. Bahaya betui.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails