Tuesday, October 12, 2021

Kisah 3 trio tua ini, kaya-kaya. Benarkah?

 

Komen Rakyat dalam blog ini..

1 comment:

Anonymous said...

Pandora Papers : Tun Dr. Mahathir Mohamad, Tun Daim Zainuddin dan Tan Sri Rafidah Aziz punya persamaan yang nyata.

Ketiga-tiga trio tua ini, kaya-raya. Sumber kekayaan dikaitkan dengan kroni dan proksi mereka. Kenapa penyamun penyangak ini memilih Singapura? Patut lah penyamun penyangak ini takut dan berlemah lembut bila berhadapan dengan Singapura.

Syarikat berpengkalan di Singapura yang paling biasa digunakan menurut Kertas Pandora Papers, adalah Asiaciti Trust dan Trident Trust (yang mempunyai pejabat di seluruh dunia).

Penyediaannya cukup mudah - seseorang boleh melibatkan syarikat perkhidmatan korporat di Singapura

Tetapi bagaimana Singapura menjadi pintu masuk ke tempat percukaian Caribbean, dan mengapa ia merupakan laluan popular bagi orang kaya Malaysia yang ingin memindahkan wang

Wujud keraguan mengenai cara agihan projek dan tender penswastaan, serta pemberian permit import (AP) ketika ketiga-tiga mereka berkuasa.

Malah, pada 2006, Mahathir sendiri menuduh Rafidah menyeleweng dalam isu permit, kroni-kroni Rafidah menipu nilai sebenar kos harga kenderaan import. Mahathir menuduh, kroni Rafidah punca pasaran Proton terjejas teruk.

Mahathir berkuasa bermula 1981 hingga 2003. Dalam tempoh itu, Daim menjadi Menteri Kewangan sebanyak dua kali. Pada 1984 hingga 1991. Kemudian pada 1999 hingga 2001.

Inilah era Daim sangat berkuasa. Era inilah projek-projek mega diperolehi kroni-kroninya, terutama anak-anak Mahathir.

Mahathir, yang selalu mengaku tidak memiliki apa-apa, sebenarnya sangat kaya. Mahathir memiliki kepentingan dalam 18 buah syarikat.

Antaranya, Proton Holdings Berhad, Khazanah Nasional Berhad dan Golden Horse Berhad.

Namun, kekayaan sebenar keluarga Mahathir dikuasai empat anaknya. Mokhzani paling kaya. Diikuti Mirzan, Mukhriz dan Marina.

Marina memiliki aset kekayaan paling kecil. Hanya RM80 juta. Adiknya Mokhzani paling kaya, memiliki aset bernilai RM3 billion melalui penguasaan atau pemilikan saham dalam 255 syarikat.

Mirzan pula kedua paling kaya. Hartanya bernilai RM780 juta. Mukhriz, yang kini Timbalan Presiden PBBM dan calon Pilihan Raya Umum ke-14 di Jerlun, memiliki harta RM540 juta melalui 128 syarikat.

Semua harta ini dikaitkan dengan kekuasan bapa mereka Mahathir sebagai Perdana Menteri. Daim sebagai Menteri Kewangan orang suruhan Mahathir tentu terlibat sekali.

Daim sendiri pun sangat kaya-raya. Cuma dia pandai menyembunyikan kekayaannya melalui ketrampilan yang low profile.

Diam dianggap sebagai bekas Menteri Kewangan paling kaya di dunia. Asetnya dianggarkan bernilai RM65 billion.

Daim dikaitkan dengan bisnes paling menguntungkan melalui ICB Financial Group Holdings Ltd. (ICB). Daim memiliki 84.4 peratus kepentingan ICB dan menguruskan menguruskan 130 cawangan bank di 12 negara.

Bagaimana Daim, orang kaya Malaysia guna Singapura simpan duit di luar negara. Singapura adalah pemyimpan paling banyak duit duit penyangak dan pencuri dari seluruh dunia.

Singapura, pintu masuk ke tempat lindung cukai. Satu hal sama antara semua syarikat luar pesisir pegangan oleh rakyat Malaysia yang kaya dan berkuasa itu ialah Singapura dijadikan pintu masuk untuk mengalihkan aset ke tempat berlindung cukai.

Singapura adalah negara paling celaka sial sekali menyimpan serta gelak dari pencuri dan penyamun mengelak cukai pada negara. Sial lah Singapura hancur lah Singapura.

1 comment:

Anonymous said...

Enemy at the gate Part 8 : Pandora Papers dan ‘Singapura jadi lubuk penyangak penyamun dan pencuri menyimpan duit luar negara’.

Ramai terlepas pandang kes ‘Pandora Papers’ ada kaitan dengan kekayaanb Bekas Pengerusi Majlis Penasihat Kerajaan (CEP), Tun Daim Zainuddin dan anak-anaknya di luar negara.

“Tanpa pendedahan itu, rakyat tidak tahu anak Daim jutawan sejak umur sembilan dan 12 tahun. Rakyat tahu kekayaan anak Tun M (Tun Mahathir Mohamd). Kalau anak orang lain, mesti meletop panas.

Dari ultra jadi barua Lee Kwan Yew@DAP. Bila berhadapan dengan Sungapura barua Lee Kwan Yew@DAP ini begitu lunak melayani karenah Singapura.

“Najib (Datuk Seri Najib Razak) bukan jutawan. Tetapi dikorek sampai ke lubang cacing. Bahkan dimalukan. Aset disita dan diviralkan.

Cubaan dibuat untuk kaitkan kotak kotak itu dengan 1MDB adalah satu umpan yang mudah manipulasi sentimen rakyat marhaen.

Pendedahan tersebut juga membawa kepada satu rahsia besar di mana Singapura dijadikan sebagai tempat untuk menyimpan duit di luar negara. Pandora Papers Dakwa 10 Rakyat Malaysia Simpan Kekayaan Di Sungapura.

Syarikat milik Daim adalah syarikat pelaburan atau syarikat pengurusan hartanah, dengan hartanah berkenaan memperoleh pendapatan sewa dan dibeli melalui pinjaman daripada bank Barclays di Knightsbridge, London.

Dalam Pandora Papers sahaja, syarikat dan firma pemegang amanah yang dimiliki oleh anak-anak, isteri atau rakan perniagaan Daim bersama-sama memegang aset bernilai sekurang-kurangnya GPP25 juta (kira-kira RM141 juta).

Singapura adalah lima negara teratas di dunia yang menyalurkan dana ke negara-negara dengan rejim cukai rendah (atau bahkan tidak ada sama sekali) seperti Luxembourg, Cyprus dan Jersey serta Caribbean seperti Kepulauan British Virgin, Bermuda dan Bahamas. Celaka lah talibarut dan barua Singapura.

Pandora Papers juga mendedahkan bsgaimana aktiviti Orang Kaya di Indonesia Memanipulasi Pajak dan menyembunyikan kekayaan mereka di Singapura.

Darah perlu dibalas darah maka kejahatan perlu dibalas dengan cara yang lebih berhemah. Elok lah Langkawi atau Labuan dijadikan hub rejim cukai rendah seluruh dunia bagi menyaingi aktiviti cukai di Singapura.

#CelakalahSingapura

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails