Thursday, May 06, 2021

Sedar diri, Orng Cina M'sia berasal dari kaum pendatang -UMMAH

 

Dong Jiao Zong cuba alih fakta sejarah

"...kerajaan digesa untuk menutup sekolah Cina di bawah pertubuhan Dong Jiao Zong kerana mereka terbukti telah menolak aspirasi Falsafah Pendidikan Negara..."

KUALA LUMPUR: Gerakan Pembela Ummah (UMMAH) menegaskan bahawa Pertubuhan Pendidikan Dong Jiao Zong wajar sedar diri dahulu bahawa orang Cina yang berada di Malaysia dahulunya berasal dari kaum pendatang Tanah Besar China.

Pengerusi UMMAH, Mohd Zai Mustafa berkata, mereka dibawa oleh Inggeris ke Tanah Melayu bagi tujuan buruh yang bekerja di lombong-lombong bijih timah.

Beliau menegaskan, ini adalah satu sejarah yang sangat tepat dan benar serta telah menjadi sejarah dunia, sebelum mereka mempertikaikan mata pelajaran sejarah silibus menengah Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) yang dikatakan terlalu berpusatkan Melayu dan Islam.

Katanya, Dong Jiao Zong cuba mengalihkan fakta sejarah bahawa orang Cina adalah bukan pendatang di Tanah Melayu.

Menurutnya, mereka menolak buku sejarah silibus KPM dengan menulis serta merangka silibus sejarah baru untuk diajarkan kepada pelajar di sekolah pendidikan Dong Jiao Zong dan sekolah Cina yang lebih berkiblatkan negara China dan Taiwan.

“Inilah di antara sebab utama yang mewujudkan jurang polarisasi kaum, melebarkan jarak di antara kaum Cina dan Melayu di negara ini, yang menyebabkan berlakunya jurang perpaduan kaum yang besar dalam negara ini.

“Ini adalah kesan disebabkan oleh sistem pendidikan yang telah diterapkan di sekolah-sekolah Cina Dong Jiao Zong,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Oleh sebab itu, tambahnya kerajaan digesa untuk menutup sekolah Cina di bawah pertubuhan Dong Jiao Zong kerana mereka terbukti telah menolak aspirasi Falsafah Pendidikan Negara yang menjadikan Bahasa Melayu sebagai bahasa pengantar utama juga sebagai bahasa perpaduan kaum di negara ini.

Beliau berkata, Sekolah Cina Dong Jiao Zong adalah penghalang kepada perpaduan kaum di negara ini kerana mereka menolak asas dan falsafah pendidikan negara.

Ini, ujarnya ditambah lagi dengan suntikan semangat anti Melayu dan Islam menggunakan lenggok bahasa Cina di sekolah sekolah mereka.

Menurutnya, gesaan pertikaian yang dibuat oleh Pertubuhan Dong Jiao Zong sudah membuktikan bahawa mereka melahirkan pemikiran yang tidak selari dengan aspirasi Pendidikan Negara serta aspirasi polisi dan dasar Perpaduan Nasional yang telah dilancarkan baru-baru ini oleh kerajaan.

Beliau menambah, perpaduan di negara ini tidak akan tercapai selagi mana adanya pertubuhan Pendidikan seperti Dong Jiao Zong yang keras dan tidak mengaku bahawa orang Cina di negara ini adalah kaum pendatang sewaktu masa dahulu yang telah pun diberikan taraf warganegara dengan ihsan dan pengorbanan besar orang Melayu dan Islam.

Oleh sebab itu, katanya Dong Jiao Zong jangan mempertikaikan lagi dan cuba untuk mengubah sejarah Melayu dan Islam di negara ini.

Ini, ujar beliau kerana ia akan menyerlahkan lagi sejarah orang Cina adalah sebenarnya kaum pendatang di negara ini. – HARAKAHDAILY 3/5/2021

Sila lihat juga..

3 comments:

Anonymous said...

Jho Low dijulang sebagai pejuang di mata orang Cina.

Si Hamid keluarkan kenyataan yang pelik dan jelik untuk menutup 'kegagalan' beliau untuk membawa pulang Jho Lo, sedangkan beliau sendiri telah memberi jaminan untuk membawa pulang Jho Lo?

Link kat bawah ni haahh..

https://www.astroawani.com/berita-malaysia/jho-low-didakwa-bedah-wajah-menyerupai-beruang-berjalan-macam-seladang-221747

Persoalan mudah masa ini, adakah kerajaan PN masih percayakan kaum Cina bila berurusan secara rasmi dalam kerajaan.!? Jho Low adalah contoh kelemahan pemimpin pemimpin Melayu mempercayai kaum Cina secara berlebih lebihan.

Di era Lee Kwan Yew apakan kaum Cina di Singapura diberi ruang untuk pemimpin Melayu dan ahli perniagaan Melayu diberi tempat dalam urusan rasmi kerajaan ultra kiasu Singapura..!? Tidak sama sekali..!!Sebab mereka tak percaya kan orang Melayu yang tinggal di Singapura.

Jho Lo dan Nik Faisal memang tidak dapat dikesan atau ada kuasa politik yang menghalang dari mereka di bawa balik ke Malaysia untuk dibicarakan?

Di mata orang Melayu Jho Low adalah pengkhianat dan menghancurkan negara.

Di mata kaum Cina mereka mungkin menganggap Jho Low dijulang sebagai pejuang suci yang meruntuhkan kerajaan Melayu Islam.

Ada kah rakyat Malaysia kita ada kedengaran orang Cina di Malaysia dan Parti MCA, Parti DAP seperti Lim Kit Siang, Guan Eng, Tony Pua, Chin Tong, Teresa dll, mencemuh kerja kotor Jho Low..!?

Sampai sekarang sepatah haramjadah pun tidak ada satu cemuhan yang keluar dari mulut kaum Cina atas perbuatan Jho Low itu.

Yang terkinja kinja menjaja nama Jho Low ialah Tun Mahathir, PKR, PejWang dan PAN majoriti dari Melayu.


ps: Orang Melayu harus faham betul betul isu ini. Musuh orang Melayu dan barua suruhan mereka sedang membatu api utk pecah belahkan orang Melayu. Biar Melayu selesai kan isu sesama Melayu. Melayu Jaga Melayu

Anonymous said...

Pendatang2 ini kini berada dimana2 sahaja dibahagian dunia ini!

Anonymous said...

Melayu tidak menguasai ini. Mereka sering jadi adu domba politik murahan. Sering bercakaran

Di Hari Kerajaan Cina Singapura Rugi $39.90 Billion Sing Dollar.

Orang Malaysia akan kata "Oh peduli apa Temasek Hldg hilang $39.0 billion Sing dollar, dia bukan negara kita pun" Full stop. Betul, no doubt. Apasal kita mahu kecoh?

Bukan kerugian mereka sahaja yang kita nak bual di sini tetapi cara mereka sembunyi kan kerugian dan cara mereka menguasai rakyat sehingga tidak boleh menyuarakan kemarahan.

Selain itu sikap para ahli koperat Cina di Malaysia yang sering memandang tinggi kepada cina Singapura dan sering merendah kan kerajaan melayu Malaysia.

Kerugian besar Temasek pada tahun 2008 itu berpunca dari kegawatan ekonomi. Makna kata sehebat mana pun pakar ekonomi baik yang turun dari langit pun tidak akan dapat menyelamat kan keadaan.

Pada tahun yang sama negara kita alami kerugian juga, lebih kurang 18 billion Ringgit Malaysia. Tetapi walau pun pakar ekonomi faham situasi, pakar politik tidak faham.

Apa kah beza nya bagi kedua negara yang kerugian?

Beza nya di sana tiada pembangkang yang kuat, untuk melenyek dan menempelak kerajaan nya dengan kritikan dan hentaman yang dasyat walau pun Temasek di tadbir urus oleh keluarga pemimpin nya. Nepotism at all stratigic post control by Lee Kwan Yew family and relatives.

Para pengamal ekonomi yang bukan melayu menjadi kan bahan ejekan kepada kerajaan dan mereka mereka yang bekerja dengan bank bank milik negara asing memandang hina dan sinis kepada menteri wang Melayu.

Mereka terlupa bahawa negara pujaan hati mereka dari puak mereka sendiri sedang mengalami kerugian lebih dasayat dan telebih teruk.

Kelemahan pemimpin Melayi kerana terlalu melebih lebihkan pada peniaga kaum Cina hingga Jho Low boleh buat onar dalam pentadbiran negara. Lihat macamana strategi Jho Low haru birukan situasi pemimpin tinggi negara. Akhirnya Jho Low lesap tak dapat dikesan. Negara hancur kerana seorang Cina ini.

Kat sini Melayu tak bijak menguasai situasi. Melayu di buai dengan hal remeh temeh adu domba, fitnah jijik dan batu api dari Tun Mahathir PKR dan PAN.

Melayu hari ini kena faham peranan Singapura kuasa wang terbesar dan pusat penghubung media fitnah yahudi dunia di Asia Tenggara. Terutama media negara itu yang suka adu dombakan dan membatu apikan kaum Cina melalui DAP dan barua melayi mereka seperti Tun Mahathir dari PejWang, PKR dan PAN. Awas disekeliling kita ramai si kitol sedang merobek kesatuan orang Melayu dan ngo Melayu.

Melayu jaga melayu, kalau ada perselisihan pun perlu ditanda tangani dan dirundingi dengan baik sesama melayu

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails