Saturday, January 19, 2019

Apa Raa PH, Minyak 1 X Turun, 6 X Naik!


PH naikkan RON95, RON97 6 sen


KUALA LUMPUR 18 Jan. -Harga runcit produk petroleum bagi RON 97 dan RON 95 dinaikkan oleh KERAjaan Pakatan Harapan (PH) sebanyak 6 sen seliter dengan nilai masing-masing menjadi RM2.28 dan RM1.98 sen bermula tengah malam ini sehingga 25 Januari ini.

Kementerian Kewangan dalam kenyataan memaklumkan, bagi harga diesel turut dinaikkan sebanyak 12 sen seliter daripada RM2.05 seliter kepada RM2.17 seliter bagi tempoh sama.

Harga runcit minyak 19 Jan – 25 Jan 2018

JenisHarga BaruHarga Lama+/-
RON95RM1.98RM1.92+0.06 sen
RON97RM2.28RM2.22+0.06 sen
DIESELRM2.17RM2.05+0.12 sen

Sumber: https://www.abuleman.com/2019/01/ph-naikkan-ron95-ron97-6-sen.html
MR :  Ni rasa sekali turun 6 kali naik.. (Minda Rakyat)

7 comments:

Anonymous said...

Copy paste

Pasaraya2 dah mula mainkan peranan tidak meletakkan produk2 keluaran bumi putera di rak display mereka. Dan menurunkan harga produk keluaran non bumi hingga 5 hengget bagi minyak masak cap buruh, seri murni dan beberapa lagi. Kesedaran mereka bahawa kita orang2 melayu telah bersatu memboikot produk mereka lalu menurunkan harga seminima mungkin. Tiada lagi minyak saji kelihatan diatas rak. Mee segera Saji juga tiada. Ayuh teruskan memboikot ������.

Untuk tahun 2019 kita gerakan utk SATU Hari dalam seminggu kita jangan masuk dan beli dr kedai Cina. Tisp2 hari jumaat kita jangan masuk. *Stop 99. Stop Matahari. Stop Econmart. Stop Econsafe. Kita beli barang dapor di Mydeen. Semua ada kat Mydeen beli beras Faezza. Kita kempen betul2 2 minggu ni. Jgn beli roti Massimo. Biar dia tutup mcm Hight 5. Kena bagi tau kawan2. Jgn masuk pasaraya yg jual daging babi. Boikot NSK. Dia anti barang2 Melayu. X jual barang2 Melayu. Ayam pun meragukan. Beli ayam dari peniaga Melayu. Mahal sikit tp halal proses depan kita*
Mintalah kita mulakan dgn diri sendiri dan suruh keluarga kita amalkan dan kita sebarlah ke semua group2 atau apa saja media sosial yg kita ada... Cara ni lah cara kita utk hancurkan peniaga2 budha, kristian dan hindu..

Minta tolong sgt2 ya.. Tolong sebarkan...

Anonymous said...

Pengguna Melayu dah viral mereka still akan beli produk bumi waima kalau si cina dap main harga turun sampai beza rm10 untuk barangan harian.

Ini perkembangan yg sangat positif. We wait and see until when they can sustain the losses with their dirty price war. Teruskan boikot.

Anonymous said...

Copy paste

*Ini dihantar kepada kami oleh Pensyarah Kanan Pengajian Islam UiTM*

��������������

*KEMPEN UTAMAKAN PRODUK/BISNES MUSLIM*

*KEKANGAN PEMIKIRAN NEGATIF SEBAHAGIAN UMAT ISLAM*

�� *Tak boleh elak beli produk kafir, sebahagian besar produk dibuat oleh orang kafir.*
Ya betul. Tapi dalam kaedah fiqah “tak boleh buat semua, jangan tinggal semua”. Tak boleh utamakan produk/bisnes Muslim sepenuhnya, jangan langsung boikot produk Muslim. Utamakan produk/bisnes Muslim, kecuali jika tiada pilihan.

�� *Kita beli kedai Muslim tapi pembekal barangan tu kafir jugak.*
Tak apa. Sekurang-kurangnya kita sudah bantu satu golongan masyarakat Muslim iaitu pekedai/peruncit, berbanding kita langsung tak bantu mereka dengan mengutamakan kedai orang kafir. “Tak boleh bantu semua Muslim, jangan tak bantu semua Muslim”.

�� *Hangat hangat taik ayam jee tu, berapa hari sangat nak sokong produk Muslim?*
Ini ayat pelemah semangat, di samping secara tidak langsung membantu naikkan ekonomi orang kafir. Sepatutnya beri semangat umat Islam untuk terus istiqomah utamakan kedai/produk Muslim.

�� *Sudah terlambat, orang kafir sudah kuasai ekonomi Malaysia*
Sudah terlambat bukan bermakna orang Islam harus serah leher pada orang kafir untuk disembelih selamanya dalam bidang ekonomi. Tiada istilah terlambat bagi orang yang mula sedar dan mahu bertindak membaiki kelemahan.

�� *Peniaga Muslim berjaya, tak bantu orang Islam pun*
Tak semua begitu. Ramai juga peniaga Muslim yang berjaya lalu memberi sumbangan kepada masjid, sekolah, NG0, pelarian Muslim, fakir dan miskin. Ramai yang mengeluarkan zakat. Tapi kalau peniaga kafir yang berjaya adakah semua yang tersenarai tadi mendapat manfaat? Orang kafir juga tidak keluar zakat. Umat Islam dapat faedah apa dari orang kafir yang berjaya?

�� *Ramai pekerja Muslim bekerja cari rezki dengan syarikat orang kafir*
Mereka terpaksa bekerja kerana tidak berpeluang bekerja di syarikat Muslim. Tidak banyak syarikat Muslim berjaya kerana tidak disokong oleh umat Islam sendiri. Tapi kalau syarikat Muslim banyak, besar dan berjaya; maka ramai umat Islam boleh tumpang cari rezeki. Bekerja di syarikat milik umat Islam sudah tentu; nak solat senang, nak tutup aurat tak dihalang, soal halal haram terjaga dan syariat dapat dipertahan.

�� *Layanan tak bagus, produk tak kualiti, harga mahal*
Jika ada kelemahan pada produk/bisnes Muslim silakan tegur dengan ikhlas dan berhikmah. Apa salahnya beri teguran, sokongan dan dokongan pada saudara seagama demi kebaikan bersama. Nak betulkan sesama agama dan bangsa jangan bebal! Sabar dan terus istiqamah menyokong produk/bisnes Muslim, insyaAllah umat Islam akan terus gemilang!

��������������

*TERUSKAN JIHAD KUATKAN EKONOMI UMAT ISLAM*

Sejauhmana kempen ini akan berjaya? Usaha dan ikhtiar adalah dari anda. Allah SWT yang tentukan kejayaan. Ayuh, teruskan kerja mulia ini. Berikan kesedaran seluasnya kepada umat Islam di Malaysia untuk mengutamakan produk/bisnes umat Islam sendiri berbanding orang kafir. Jangan sampai umat Islam di Malaysia sebagai tuan merempat di negara sendiri akibat terlalu ‘bermurah hati’ memajukan ekonomi orang kafir.

BUY MUSLIM FIRST

Anonymous said...

Kepada jutawan2 Melayu diluar sana. Please take this advantage. Pls pls pls bukaklah pasaraya. Orang Melayu dan dan will 100% support. No worries about price tag no more sebab mahal sikit tak mengapa jika mereka cuba menjatuhkan melalui price war strategy. Jangan simpan duit kamu bawah bantal to playsafe. Jalankan tanggungjawab kamu.

Kepada pengusaha2 bumi existing macam gardenia, faiza, ayamas, saji dll. Now is the right time untuk maximize kan production dan tambah produk. Ayamas nugget saya ambik hari ketiga baru dapat kat speedmart. Tak pasti samada disekat atau terlalu cepat habis. Tapi according to the cashier, ianya terlalu cepat habis, so dia suruh saya datang beli waktu pagi. Alhamdulillah dapat

Teruskan boikot!
Moga ianya bakal memberi lembaran baru kepada Melayu, Muslim dan Bumiputra.

Anonymous said...

* Orang Melayu dan Bumiputra will 100% support

Anonymous said...

La. Dah jelas cina dap tak hormat islam, tak hormat bendera msia, tak hormat agong, tak hormat mknan halal org islam, tak kan nak berkasih sayang dgn cina dap mcm pan berkasih sayang dgn cina dap. Org islam dan melayu kena berkasih sayang dgn islam dan melayu. Biar pan dgn big bossnya guan eng dan kit siang.

Anonymous said...

Bagus lah semangat Melayu Malaysia baru ni...! Suka kita tengok...! Baru lah ada bampak taring sikit... Kalau harap Atok..asyik ikut cakap LKS DAP tu aje...kan...kan..kan...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails