Friday, December 28, 2018

2 Lelaki Seks Sejenis Dibelasah. Wajarkah?

'Kantoi' dalam kereta lakukan seks sejenis, dua lelaki dibelasah
Tular hari ini, video dua lelaki didakwa melakukan seks hubungan sejenis di dalam sebuah kereta, baru-baru ini. - Gambar fail

KUALA LUMPUR: Tular di media sosial hari ini apabila sepasang lelaki dicekup sekumpulan lelaki  selepas didakwa melakukan seks hubungan sejenis dalam sebuah kereta. Menerusi video berdurai 1 minit 36 saat itu, pasangan berkenaan dilihat berseluar dalam dan baharu menyarungkan pakaian mereka selepas dicekup.

Namun, apa yang mengejutkan para netizen adalah tindakan sekumpulan lelaki yang meng'kantoi'kan dua lelaki itu bertindak memukul mereka. Malah, turut dihambur adalah kata cacian dan makian oleh sekumpulan lelaki itu. Video tular itu turut menampakkan mangsa mengalami pendarahan selepas dipercayai dibelasah mengunakan kayu.

Beberapa individu yang memukul mangsa turut dilihat memakai jaket keselamatan pantul cahaya. Bagaimanapun, tidak jelas kelihatan perkataan yang tertera pada belakang jaket tersebut. Astro AWANI difahamkan, sebuah badan bukan kerajaan (NGO) telah membuat laporan polis berhubung kejadian itu.

Badan NGO itu turut menyeru orang ramai yang mempunyai maklumat berhubung insiden berkenaan untuk tampil membuat laporan polis. Namun, masih belum ada butiran terperinci berhubung tempat, masa dan bila kejadian itu berlaku. PELANGI Campaign9h
We have received unverified report about a viral video of two young men that were beaten up by a group of people for allegedly having gay sex. We categorically condemn this anti-gay violence and call on the Malaysian authority to investigate on this hate crime. Enough is enough
   
PELANGI Campaign
If anyone knew the victims, please let them know that we’re here to give support. If you have any information about this, please come forward and reach out to us. We need to put a stop on injustices and violence against LGBTQ community. ✊

(AA)

Komen Weblog Ibnu HasyimIni hukuman ke atas perlakuan gay dan lesbian..

Menurut Islam, amalan seks sejenis ini dikeji dan di hina oleh Allah melalui firmanNya; 

  • “dan Nabi Lut juga (Kami utuskan). ingatlah ketika ia berkata kepada kaumnya: Patutkah kamu melakukan perbuatan Yang keji, Yang tidak pernah dilakukan oleh seorang pun dari penduduk alam ini sebelum kamu? 
Sesungguhnya kamu mendatangi lelaki untuk memuaskan nafsu syahwat kamu Dengan meninggalkan perempuan, bahkan kamu ini adalah kaum Yang melampaui batas”. (Surah Al-‘Araf : 80 - 81)

Dari firman Allah ini, Allah menggambarkan, tindakan homoseksual merupakan amalan “fawahisy” atau amalan yang keji. Menurut Imam Al-Qurtubi, makna fahsya’ adalah setiap kejahatan yang dilakukan, pelakunya akan dikenakan hukum hudud. (Tafsir Al-Qurtubi : 2/210) Begitu juga, Rasulullah SAW menyatakan golongan yang mendapat kemarahan dan kemurkaan Allah adalah antaranya golongan homoseksual.

Daripada Abu Hurairah RA, bersabda Nabi SAW; 

  • “Empat golongan berada dalam kemurkaan Allah di pagi dan petang, iaitu lelaki yang menyerupai perempuan, perempuan yang menyerupai lelaki, mereka yang melakukan setubuh dengan binatang dan mereka yang melakukan setubuh sesame lelaki (homoseksual)”(Kanz Al-Ummal : 12/31 : hadis no : 43982.) 
Melihat kepada perbincangan fiqh, didapati bahawa fuqaha’ ada membahaskan tentang hukuman yang akan dikenakan kepada pelaku seks sejenis ini. 

Didalam kitab qanun Jinayah Syar’iyyah, karangan Allayarham Tuan guru Dato’ Haji Sa’id Haji Ibrahim, hukuman mereka yang melakukan amalan liwat adalah sama seperti hukuman mereka yang berzina. Iaitu, sekiranya pelakunya itu adalah orang yang muhsan (telah merasai jimak yang sah), maka hukuman kepadanya adalah rejam sampai mati dan di sebat sebanyak seratus kali dan dibuang negeri selama setahun, jika pelaku tersebut itu ghair al-muhsan (tidak pernah merasai jimak yang sah). (Qanun Jinayah syar’iyyah : m/s 37)

Kenyataan ini berdalilkan kepada hadis yang diriwayatkan oleh Abu Musa Al-Asy’ari RA, sabda Nabi SAW; 

  • Apabila mendatangi oleh lelaki terhadap lelaki (liwat), maka kedua-duanya adalah berzina”(Sunan Al-Baihaqi Al-Kubra : 8/233 : hadis No : 16810)
  • Begitu juga hadis daripada Ibni Abbas RA, bersabda Nabi SAW; Barangsiapa yang mendapatinya melakukan amalan kaum Lut, maka bunuhlah pembuat dan yang kena buat”(Al-Mustadrak ‘ Ala Sahihain : 4/395 : hadis no : 8049) Adapun mereka yang melakukan amalan musahaqah (lesbian), hukuman yang dikenakan kepada pelakunya adalah dengan dijatuhkan hukuman takzir. (qanun jinayah syar’iyyah : m/s 38)
Jika diperhatikan kepada kandungan kisah yang tersebut didalam Al-Quran, Allah ada menyatakan tentang bagaimana kehancuran yang diberikan Allah terhadap Kaum Nabi Lut yang mengamalkan seks sejenis ini.

Firman Allah; 

  • “ (demikian juga) kaum Nabi Lut telah mendustakan peringatan dan amaran (yang disampaikan oleh RasulNya). Sesungguhnya Kami telah menghantarkan kepada mereka angin ribut Yang menghujani mereka Dengan batu, kecuali keluarga Nabi Lut, Kami selamatkan mereka (dengan menyuruh mereka keluar dari situ) pada waktu jauh malam, sebagai limpah kurnia dari kami. Demikianlah Kami membalas orang-orang Yang bersyukur. dan Demi sesungguhnya! Nabi Lut telah memberi amaran kepada mereka mengenai azab seksa kami; Dalam pada itu, mereka tetap mendustakan amaran-amaran itu”(Surah Al-Qamar : 33-36)
Dengan amalan seks sejenis yang dilakukan oleh kaum Lut itu menyebabkan Allah SWT telah menghancurkan mereka dengan membalikkan Negara mereka, lalu dihujankannya sehinggakan negara itu bertukar menjadi laut.

Firman Allah; 
  • “maka apabila datang (Masa perlaksanaan) perintah kami, Kami jadikan negeri kaum Lut itu diterbalikkan (tertimbus Segala Yang ada di muka buminya) dan Kami menghujaninya Dengan batu-batu dari tanah Yang dibakar, menimpanya bertalu-talu” (Surah Hud : 82)
Jelas dari firman-firman Allah diatas, betapa hancurnya kaum Nabi Lut disebabkan pengamalan seks sejenis yang diamalkan oleh mereka. Kehancuran yang sama juga tidak mustahil boleh menimpa umat Islam di zaman kini, sekiranya pengamalan seks sejenis ini tidak dibenteras. Semua pengamalan seks sejenis ini bermula dengan pergaulan bebas yang dilarang oleh Islam. Antara pergaulan bebas yang sedang menyerang umat Islam adalah pengamalan Hedonisme.

Sekian.

6 comments:

Anonymous said...

Ada puak yang komen this is injusticed. Ya betul. Sepatutnya bukan dipukul tapi di sula. Itu baru real justice

Anonymous said...

To pelangicampaign yup right enough is enough. When the lgbt has started to act publicly in their 'campaign'. The time has come for the real owner of the land to unite and initiate Bumiputra Gov, then take back what has been given.

This is Muslims land!!

Anonymous said...

Kepada muslim semua jangan melakukan perkara yg seumpama dgn nya..zina/liwat/lgbt..Allah melarang keras perkara ini..kahwinlah..jangan mendatangi sesama jenis haram disisi Allah dan mnyalah hukum syariat yg boleh disabitkan dgn hukuman pihak ber authority kpd pejuang hak individu kembalilah kpd agama..dan peraturan syariat kpd non muslim jauhi muslim dalam perkara ini..nnti kena belasah..hahaha..wasalam

Anonymous said...

Kena tanya mujahid ni. Menteri agama yg jiwang dengan izzah.

Anonymous said...

memang kita takut azab Allah seperti menimpa kaum Lut as.

tp kita kena tgk scenario tk sama. zaman Lut seks luar tabie
dh membudaya dan terbuka tanpa segan silu. sehinggakan mereka
dgn berani minta Lut serah pemuda tampan (malaikat) yg dtg ke rumah
Lut utk mereka puaskan nafsu syaitan. sgt melampau dan terang2.

jgn kerana kunun takutkan azab Allah maka kita bertindak luar batas
menghukum sesuka hati. yg menghukum sesuka hati ikut nafsu pun bakal
menerima azab Allah juga.

nnti ada yg kata aku sokong lgbt. sempit betul otak. islam ditegak dgn iman
ilmu dan ehsan bukan emosi bodoh.

Anonymous said...

Mujahid...Ha...hang tengok laa...Depa dah jadi dah...! Hang tak kan nak jadi Mujahat plak...Sian kat Pak hang...Kalau ulamak dulu2 dia dah tolak dah jawatan mcm hang tu...Takut dia...!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails