Friday, July 06, 2018

Elaun Nelayan: Dr M Kata Batal, Menteri Kata Kekal. Makin Celaru.


Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad nampaknya masih tidak senang dengan bantuan bulanan kepada nelayan, walaupun menteri kabinetnya memberi jaminan elaun sara hidup berkenaan tidak akan dimansuhkan.

Mahathir sekali lagi mengulas mengenai elaun nelayan dalam wawancara dengan laman web perniagaan Investvine yang diterbitkan hari ini.

"(Kerajaan terdahulu) memberi duit kepada nelayan, sama ada mereka menangkap ikan atau tidak, itu bukan soalnya, mereka mendapat (RM) 300 sebulan seperti gaji.
"Sekarang kita tidak mampu berbuat demikian kerana wang yang diberikan kepada mereka telah diambil daripada kerajaan atau daripada sumber haram," katanya.

Dua minggu lalu Mahathir dan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Salahuddin Ayub memberikan kenyataan bertentangan mengenai bantuan elaun sara hidup nelayan antara RM200 dan RM300 setiap bulan.

PM kata batal, menteri kata kekal

Mahathir dalam temu bual dengan Malay Mail, berkata bantuan itu akan dibatalkan, tetapi Salahuddin dalam satu sidang akhbar berkata ia akan dikekalkan.

Salahuddin kemudian mengeluarkan satu lagi kenyataan berkata Mahathir bermaksud menghapuskan insentif tunai satu kali oleh kerajaan BN kepada nelayan dan bukannya elaun sara hidup bulanan.

Terdahulu dalam wawancara Investvine itu, Mahathir menjelaskan pemberian wang tunai secara umumnya dapat menjejaskan daya saing mereka dan mewujudkan pergantungan kepada bantuan kerajaan.

"Ini melemahkan etika kerja mereka, mereka tidak lagi bekerja untuk mendapatkan nafkah. Mereka merasakan bahawa walaupun kamu tidak bekerja, kerajaan mempunyai amanah untuk membantu mereka dan ini tentunya sangat buruk kerana ini bermakna mereka tidak berdaya saing.

"Akhirnya bilangan orang yang memiliki daya saing akan berkurangan dan mereka tidak akan dapat membayar cukai yang diperlukan oleh kerajaan untuk menyokong gaya pentadbiran (BN) yang sangat boros ini yang memberikan hadiah percuma kepada rakyatnya.

"Jadi, kita perlu mengubahnya dan sudah tentu ada kosnya," katanya.

Komen  weblog Ibnu Hasyim: PM PH makin bercelaru. Balaci-balacinya kena betulkan bosnya segera!

MR : Mahathir patutnya semak kena harga ikan lebih mahal daripada ayam, sedangkan ayam, kena ternak ikan pergi tangkap aje. Nelayan makin miskin orang tengah makin kaya itu kerja PM yang perlu selesaikan.... 


MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/

Video: OST Mutiara Dari Malaya 1955 - Ikan Oh Ikan.


OST Sumpah Wanita 1960 - Ikan Kekek

8 comments:

Anonymous said...

Celaru atau cincaru.

Apabila Mahathir kekal mengata kan bantuan atau elaun sara hidup nelayan diberhentikan ada benar nya juga. Silap haribulan Hadi part time nelayan pun dapat elaun sara hidup untuk nelayan.

Jangan bagi bantuan kerana seseorang itu nelayan.. nelayan hendaklah dapat wang dari hasil tangkapan. Bukan dari bantuan. Bantuan di beri melalui pendidikan anak-anak atau pembaikan bot dan pinjaman mudah untuk membeli bot ganti.

Pengurusan untuk membayar saraan hidup tersebut juga menyusah kan kerana di bayar setiap bulan..

Nasib nelayan bukan nya buruk sepanjang tahun, ada masa mereka mendapat hasil tangkapan yang banyak.

Menteri perlu buat kajian dan berbincang dengan Persatuan-Persatuan Nelayan.

Anonymous said...

zaman mahde mana ada rakyat miskin nak rasa bantuan
macam brim
ynag dia tau nak hadiah kontrek kat kerabat dia
maseh ada perangai apanama

ted manoff said...

HahahaHahaha..tuan ibnu dh ketinggallan dah..isi nii dh selesai sebulan lebih..dan kerajaan setuju utk terus salurkan bantuan..nampak sgt tuan ibnu nii jahill..dh lama selesaii tapi tuan ibnu ungkit lagii..ruu apa cherita tuan ibnu..🤗🤗

Anonymous said...

tak kan camtu dah pening...PAS bertanding lebih 100 kerusi parlimen, menang 40 kerusi dan jadi KING MAKER tak pening pun.

Check balik, siapa yang jadi kata pemutus tertinggi antara menteri dengan PM?

PAS dah kuat...kita guna kepala lutut...kita guna siku...selangor dalam tangan kita...

Mat Sabu barua...Mahfuz harum manis, luar hikau isi oren (Hadi Awang n Nik Abduh--lagi pelik luar hijau isi biru)

Anonymous said...

Hiiiiiiiiii meroyan lagi puak puak gila babi anti Islam ni.. dah bodoh sombong pulak.

Anonymous said...

Mat sabu dan mahfuz kira ulamak hebat. Hadi dan Abduh ulamak kecik jer.

Anonymous said...

Ph menang nak bangga apa. Mahathir guru najib, lim kit siang guru sabu. Bukan berjenis pun empat2 tu.

Anonymous said...

Ted manoff... #������#

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails