Monday, August 21, 2017

Ku Jumpai Suku Sakai Di Sumatera Ini.. -Ibnu Hasyim


CATATAN PERJALANAN IBNU HASYIM

TIDAK banyak disebut-sebut perkataan Sakai semasa aku menulis mengenai orang Asli di Malaysia. Kini semasa aku menjelajahi kepulauan Sumatera Indonesia, nama ini rupanya sering disebut-sebut. Lihat tulisan lalu ku di bawah ini..


E-Buku IH-32: Bersama Orang Asli..

E-Buku IH-32: Bersama Orang Asli..

Kini aku berada di kepulauan Sumatera. Di sini, orang Sakai dianggap sebagai salah satu masyarakat terasing di Provinsi Riau, dalam erti belum terjangkau oleh kegiatan pembangunan dan kemajuan budaya seperti masyarakat lain.


Mereka diam di beberapa lokasi penempatan semula (resetlement) di sekitar Kabupaten Bengkalis, seperti di Kandis, Balai Pungut, Kota Kapur, Minas, Duri, Sungai Siak dan Sungai Apit bahagian hulu.


Suku bangsa ini dianggap sebagai sisa-sisa kumpulan bangsa Melayu yang lebih dulu datang ke daerah ini, kemudian terdesak oleh gelombang Melayu yang lebih muda. Bahasa yang mereka pakai memang dapat digolongkan ke dalam kelompok bahasa Melayu, tetapi dengan beberapa ciri tersendiri.


Masyarakat ini umumnya masih melakukan kegiatan mata pencaharian memburu dan meramu di hutan-hutan, atau menangkap ikan di sungai-sungai. Sebahagian kecil telah mula bercucuk tanam di ladang. Selain itu ada pula yang meramu hasil hutan seperti rotan, damar, dan menebang kayu untuk ditukar dengan keperluan sehari-hari dari pedagang perantara.


Mereka tinggal di pondok-pondok berlantai yang sederhana dan mudah dibongkar, kerana sewaktu-waktu mereka bersedia untuk berpindah ke tempat lain. Wadah-wadah untuk keperluan hidupnya kebanyakan dibuat dari anyaman rotan dan pandan, tempat air dari labu dan buluh kering. Mereka belum mengenal wadah dari tanah liat (tembikar), kecuali diperoleh dari penduduk desa yang lebih maju. 


Peralatan besi, seperti mata tombak dan parang diperoleh dari peniaga Melayu, sebelum mata tombak dibuat dari kayu yang keras dan kuat. Alat lain untuk memburu dan menangkap binatang adalah jerat dan perangkap. Sistem kekerabatan mereka kurang jelas, tetapi mungkin cenderung parental atau bilateral. 


Rumah tangganya terbentuk daripada kesatuan beberapa keluarga inti neolokal. Penempatan mereka terbentuk dari kediaman beberapa keluarga inti, yang biasanya dipimpin oleh seorang tokoh senior yang mereka sebut batin. Setiap masalah dalam komuniti mereka putuskan dengan musyawarah dan mufakat.


Orang Sakai hidup secara berpindah-pindah di sekitar daerah aliran hutan paya-paya di antara daerah aliran sungai Mandau yang bermuara ke sungai siak sampai ke wilayah orang Bonai di sekitar Sungai Rokan. Masyarakat pemindah ini pernah dimukimkan beberapa kali tempoh oleh pihak Jabatan Sosial Riau, terbukti dengan penubuhan sejumlah desa PKMT (Peningkatan Kesejahteraan Masyarakat Terasing). 

Imej yang berkaitan
Suku Pedalaman Sakai, Riau

Suku Sakai Riau

Hasil carian imej untuk ‪suku sakai Sumatera‬‏
Riau..
Hasil carian imej untuk ‪suku sakai Sumatera‬‏

Hasil carian imej untuk ‪suku sakai Sumatera‬‏
Sumatera..

Rumah Suku Kombai, Papua

Rumah suku Kombai dan Korowai, di Papua.

Hasil carian imej untuk ‪suku sakai Sumatera‬‏
Di abad ini, masih dapat ditemui suku-suku pedalaman yang masih hidup berkelompok di tengah hutan Amazon, Amerika latin, mereka adalah Suku Xingu..


Hasil carian imej untuk Tradisi suku Kreung, benarkan anak gadis di ‘Test Drive’ sebelum berkahwin.  Tradisi suku Kreung, benarkan anak gadis di ‘Test Drive’ sebelum berkahwin.

Pada masa sekarang sebahagian orang Sakai mula menetap secara berkelompok di sekitar jalan raya Pekanbaru-Dumai, seperti di kawasan Trengganu, Minas, Balai Pungut, Duri, Kandis, Rumbai, Petani, Air Jamban, Pinggir, Semunai, Syam-Syam, Balai Makam dan Sebanga. Penempatan mereka ini termasuk ke dalam wilayah Kecamatan Mandau dan Kecamatan Bukit Batu, di Kabupaten Bengkalis.


Mengenai Agama, kepercayaan Suku Sakai, menurut catatan kerajaan Provinsi pada masa sekarang sebagaian daripada masyarakat Suku Sakai ini sudah memeluk agama baru iaitu agama Islam dan agama Kristian. Dan sebahagian lain masih menganut kepercayaan lamanya yang berupa animistis.


Sekian. Bersambung..Ibnu Hasyim, Catatan Perjalanan.
ibnuhasyim@gmail.com Ogos 2017.
Kepulauan Sumatera Indonesia. 
Ogos 2017

4 comments:

reda gamal said...

اليكم اليوم عزيزى العميل افضل شركات التنظيف فى المملكة العربية السعودية وهى شركة ركن الشروق التى تمتاز بالعمالة الفنية ذو الخبرة الكبيرة فى مجال التنظيف ومكافحة الحشرات ونقل العفش الى جميع انحاء المملكة كما ان الشركة لديها خبرة كبيرة من كثرة العمل فى مجال التنظيف فىى المملكة .
شركة تنظيف خزانات بابها

شركة نقل عفش بابها

شركة مكافحة حشرات بابها

reda gamal said...

Today Azizi is the best cleaning agent in the Kingdom of Saudi Arabia It is the corner company of Shorouk Corner, which is distinguished by the technical workers with great experience in the field of cleaning, pest control and transfer of mold to all parts of the Kingdom The company has a great experience in the field of cleaning work in the Kingdom.
شركة تنظيف بالرياض


شركة مكافحة حشرات بالرياض


شركة نقل عفش بالرياض

شركة تنظيف خزانات بالرياض
شركة تنظيف بالطائف

شركة نقل عفش بالطائف
شركة مكافحة حشرات بالاحساء
شركة تنظيف خزانات بالاحساء
افضل شركة تنظيف مجالس بالاحساء
شركة تنظيف خزانات بابها

reda gamal said...

ليس من السهل الحصول على شركة متميزة ومتخصصه لعملية التنظيف ومكافحة الحشرات ونقل العفش وغيرها من الخدمات فشركتنا رائده في هذا المجاال وجعل منزلك راقي وجميل حيث يتوفر لدى شركتنا عمال فلبيين وغيرهم متميزون وعلى درجه كبيره من الكفاءه والخبره كما ان شركة ركن الشروق يتوفر لديها افضل المعدات واحداثها التي تجعل الشركة متقدمه عن غيرها وجعل امور المنزل من تنظيف او مكافحة او نقل امر سهل وراقي في العمل عزيزي العميل نتمني منك الاسراع الينا وطلب الخدمة التي تريدها وسوف يصل اليك فريق على درجه كبيره من التميز والخبره والسرعه في العمل اتصل بنا ولا تتردد نصلك اينما كنت شركة تسليك مجاري بابها
شركة مكافحة حشرات بابها
شركة نقل عفش بابها

شركة تنظيف خزانات بابها
شركة تنظيف بالطائف

شركة نقل عفش بالطائف
شركة ركن الشروق في الاحساء تقدم لكم افضل الخدمات واكثرها طلبا لعملائنا الكرام فشركتنا الرائده في مجال خدمات المنازل بأنواعها المختلفه عليك التواصل معنا نصلك في اسرع وقت ونحن في انتظارك شركة مكافحة حشرات بالاحساء
شركة تنظيف خزانات بالاحساء
افضل شركة تنظيف مجالس بالاحساء
شركة تنظيف خزانات بابها

reda gamal said...

Are you looking for a company specialized in home services Tabuk, then you have to join the best company to clean and control insects and tangle the cables of the company owns the company trained technical workers and the company uses the latest equipment in cleaning and pest control and sewerage is worth mentioning that our company is the best transfer and storage company in Tabuk and Saudi Arabia This is due to the experience of our company in the field of transporting the dough together jaw and installation and warranty contact us and do not hesitate. شركة تنظيف بتبوك
شركة تنظيف خزانات بتبوك
شركة مكافحة حشرات بتبوك
شركة نقل عفش بتبوك
شركة تسليك مجارى بتبوك
شركة نقل عفش بالخرج
<

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails