Tuesday, February 14, 2017

Pembunuhan Ramai-ramai Dipenjara Syria, Dunia Masih Membisu..

AGENSI - GAMBAR menyayat hati menunjukkan keadaan mayat mangsa pembunuhan beramai-ramai di sebuah penjara di Damsyik yang disiarkan portal berita Daily Mail.

DAMSYIK – Jenayah perang Presiden Syria, Bashar Al-Assad semakin terbukti selepas gambar mang­sa pembunuhan beramai-ramai di penjara yang diuruskan oleh tentera rejim menjadi viral baru-baru ini.
Penjara-penjara di sekitar Damsyik itu menjadi kem tahanan rakyat Syria yang berani bangkit menentang Bashar. Mereka diseksa dengan kejam sebelum dibunuh.
Portal Daily Mail menyiarkan gambar menyayat hati menunjukkan mayat-mayat kurus ke­ring kerana kekurangan air dan kebuluran selain mempunyai kesan lebam akibat dibelasah.
Sebahagian gambar itu pula memaparkan mayat yang mempunyai kesan kelaran pada tubuh mereka akibat ditoreh dengan pisau, disimbah asid, terkena arus elektrik atau dicucuh api rokok.
Bagi menutup kekejamannya, rejim Bashar memaksa doktor di tiga buah hospital di Damsyik menandatangani sijil kematian yang mengesahkan mangsa-mangsa itu meninggal dunia akibat kegagalan jantung atau masalah pernafasan.
“Ia seperti adegan dari ne­raka. Kami tidak dibenar memeriksa jika mereka yang sudah mati. Saya telah melihat begitu banyak perkara dahsyat,” kata seorang doktor dikenali sebagai Nemer Hassan.
Nemer yang kini menetap di Jerman menceritakan pe­ngalamannya kepada Daily Mail minggu lalu. Katanya, dia terpaksa berkhidmat untuk melindungi keluarganya.
Menurut Nemer, mayat-mayat tahanan itu kemudian dibawa di sebuah kubur besar berhampiran dan ditanam tanpa pengetahuan keluarga masing-masing.
Beribu-ribu mangsa kekejaman rejim Bashar dipercayai ditanam di dalam kubur besar itu bagi menyembunyikan bukti jenayah perang.
Pada minggu lalu, pertubuhan hak asasi Amnesty Internatio­nal melaporkan bahawa 13,000 orang dibunuh di penjara-penjara Bashar.
Penulis bersama laporan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengenai kekejaman Bashar, Sir Desmond de Silva pula berkata, gambar-gambar itu mengingatkan kembali kepada kekejaman rejim Nazi di kem tahanan Auschwitz. – Agensi.
Namun dunia antarabangsa  masih tetap membisu..


PERHATIAN:
Tawaran peluang kerja di Korea Selatan. Persiapan kewangan perlu hanya RM3,000 sahaja termasuk khidmat dan tiket pesawat.

1 comment:

Anonymous said...

http://www.ismaweb.net/2015/09/kata-pedang-bukti-bukti-dap-anti-islam-semakin-viral/

KATA PEDANG: Bukti-Bukti DAP Anti-Islam Semakin Viral


APABILA parti rasis dan cauvinis DAP mengancam akan menyaman Jabatan Agama Islam Pahang (JAIP), beberapa bukti DAP menentang Islam sebagai tanda sokongan kepada JAIP menjadi semakin viral. Antara bukti-bukti yang diperkatakan:

Bukti 1: Dalam Perlembagaan parti DAP, disebutkan dasar perjuangannya adalah demokrasi sekular. Ini bercanggah dengan Perkara 3 Perlembagaan negara, Islam adalah agama Persekutuan dan makna Islam sendiri yang mencakupi keseluruhan cara hidup.

Bukti 2: Prinsip sosialis sekular yang mengundang kebebasan individu tanpa kawalan agama. Ini bercanggah dengan Perkara 3, yang memberikan hak beragama dan kebebasan beragama atas hak individu serta menghormati Yang DiPertuan Agong sebagai ketua agama.

BACA: Khutbah Aidiladha: Kita tak akan mohon maaf daripada DAP, kata Mufti Pahang

Bukti 3: Siri penentangan terbuka terhadap hak demokrasi majoriti rakyat Kelantan untuk melaksanakan Kanun Jenayah Syariah (Undang-undang Hudud), sekaligus menentang keputusan Sultan Kelantan dalam titah Baginda dalam sidang DUN Kelantan Mac 2015. Bab ini ramai saksi hidup yang sanggup tampil ke mahkamah jika berlaku saman, termasuk dalam taklimat tertutup, ramai pemimpin DAP bersuara terus terang tidak bersetuju dengan kanun itu.

Bukti 4: DAP bersikap tidak menghormati malah bertindak songsang dengan prinsip Perlembagaan negara tatkala cubaan private member bill untuk meminda Akta 355 bagi meminda kadar hukuman jenayah Islam agar selari dengan hukum Islam sebenar. DAP tegar menganggapnya bercanggah dengan Perlembagaan sedangkan Parlimen adalah satu proses perundangan berlandaskan Perlembagaan.

Bukti 5: Apabila Perdana Menteri ke-4 Tun Dr Mahathir Mohamed mengisytiharkan Malaysia sebagai sebuah negara Islam pada 29 September 2001. DAP berkeras bahawa Malaysia bukan sebuah negara Islam dengan memperkenalkan kempen menentang “Deklarasi 929” sekalipun Tun Dr Mahathir menerangkan tiada perubahan pada perlembagaan Malaysia. Malah, DAP menentang sebarang perlumbaan antara UMNO dan PAS untuk menjadi parti yang lebih Islamik pada sidang media 22 September 2002.

Bukti 6: DAP menolak pengenalan subjek TITAS (Islamic and Asian Civilisation Studies) di Institut Pengajian Tinggi Swasta.

Bukti 7: DAP menganggap amalan agama Islam seharusnya terhad untuk amalan peribadi sahaja sedangkan hakikat amalan Islam menjangkau bukan sahaja amalan peribadi tetapi mencakupi keseluruhan aspek kehidupan.

Bukti 8: DAP pada 22 Ogos 2012 mengatakan Hudud dan Negara Islam bukanlah polisi dalam Pakatan Rakyat lantas menolak sebarang usaha yang berkaitan dengan agenda Islam walaupun terhadap rakan pakatan mereka sendiri.

Bukti 9: DAP tegas mempertahankan pendirian mahu menjadikan Malaysia sebagai sebuah negara sekular dan berusaha supaya syariat Islam seperti perundangan hudud tidak dilaksanakan di negara ini.

Bukti 10: Pimpinan DAP yang “islamophobic” seringkali menyindir dan campurtangan dalam isu-isu seperti kod etika berpakaian yang dituduh sebagai usaha islamisasi, isu sambutan Halloween dan Valentine bagi umat Islam, mengadakan pesta Oktoberfest dan konsert secara terbuka, isi khutbah Jumaat dan pelbagai lagi perkara sama ada di dalam status FB atau twitter yang mengundang kemarahan umat Islam.

Terpulanglah kepada para pembaca untuk menilai bukti-bukti tersebut. Hakikatnya, Islam adalah suatu sistem cara hidup yang mencakupi amalan rohani peribadi sehingga kepada sistem keadilan, sosial, ekonomi dan politik.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails