Tuesday, February 14, 2017

Gabenor Jakarta: Nasib Ahok Diketahui EsokJAKARTA: Jutaan penduduk Indonesia akan mengundi dalam pilihan raya tempatan bagi perebutan jawatan gabenor bandaraya ini yang sebelum ini mencuri tumpuan ramai  selepas mencetuskan ketegangan politik dan agama.

Setakat ini, kira-kira 16,000 anggota polis siap siaga untuk memantau proses pemilihan itu susulan beberapa tunjuk perasaan yang telah diadakan sebelum ini. Kira-kira 7.1 juta pengundi berdaftar di sini akan memilih sama ada mengekalkan Basuki Tjahaja Purnama yang beragama Kristian dan dari etnik Cina sebagai gabenor atau memilih pemimpin yang baharu.

Basuki atau dikenali sebagai Ahok popular dalam kalangan penduduk Jakarta kerana berjaya mengurangkan masalah banjir dan kesesakan jalan raya di bandar itu. Ahok dilihat mempunyai peluang cerah untuk mempertahankan jawatan itu tetapi kontroversi menghina al-Quran oleh pemimpin itu menyebabkan sokongan terhadapnya jatuh mendadak.

Beliau kini berdepan perbicaraan di mahkamah atas tuduhan menghina agama Islam dan boleh dipenjarakan sekiranya didapati bersalah. Bagi negara ini, jawatan gabenor Jakarta dianggap penting kerana dianggap batu loncatan ke kerusi presiden Indonesia, seperti Joko Widodo yang juga gabenor Jakarta sebelum memenangi pilihan raya presiden pada 2014.

Jawatannya sebagai gabenor Jakarta diganti oleh Ahok yang ketika itu menjadi timbalan gabenor. Menurut penganalisis politik, Dr Tobias Basuki, pemilihan gabenor Jakarta kali ini juga dianggap ujian kepada toleransi agama di Indonesia apabila Ahok dicabar oleh dua calon beragama Islam.

Berdasarkan tinjauan terkini, Ahok dikatakan diekori rapat oleh bekas menteri pendidikan, Anies Baswedan yang disokong parti Gerinda dan memfokuskan untuk meningkatkan pendidikan dan mengatasi kenaikan harga makanan dan kos sara hidup.

Calon ketiga adalah anak sulung bekas presiden Susilo Bambang Yudhoyono, Agus Yudhoyono yang bersara dari perkhidmatan tentera untuk bertanding dalam pilihan raya itu. 

Agus, 38, yang dilihat kurang berpengalaman dalam politik disokong Parti Demokrat dan beberapa parti Islam meletakkan usaha bagi meningkatkan taraf hidup penduduk miskin dan pemberian wang tunai kepada keluarga berpendapatan rendah sebagai janji kempen pilihan rayanya.- The Straits Times.

PERHATIAN:
Tawaran peluang kerja di Korea Selatan. Persiapan kewangan perlu hanya RM3,000 sahaja termasuk khidmat dan tiket pesawat.

3 comments:

Anonymous said...

Jangan lupa di Malaysia ada Ahok Penang. Perangai Ahok Penang sama ragam dgn Ahok Jakarta. Lebihnya Ahok Penamg ada khadam bernama PAN. Tapi saya panggil khadam itu PANkhianat

Anonymous said...

http://www.ismaweb.net/2015/09/kata-pedang-bukti-bukti-dap-anti-islam-semakin-viral/

KATA PEDANG: Bukti-Bukti DAP Anti-Islam Semakin Viral


APABILA parti rasis dan cauvinis DAP mengancam akan menyaman Jabatan Agama Islam Pahang (JAIP), beberapa bukti DAP menentang Islam sebagai tanda sokongan kepada JAIP menjadi semakin viral. Antara bukti-bukti yang diperkatakan:

Bukti 1: Dalam Perlembagaan parti DAP, disebutkan dasar perjuangannya adalah demokrasi sekular. Ini bercanggah dengan Perkara 3 Perlembagaan negara, Islam adalah agama Persekutuan dan makna Islam sendiri yang mencakupi keseluruhan cara hidup.

Bukti 2: Prinsip sosialis sekular yang mengundang kebebasan individu tanpa kawalan agama. Ini bercanggah dengan Perkara 3, yang memberikan hak beragama dan kebebasan beragama atas hak individu serta menghormati Yang DiPertuan Agong sebagai ketua agama.

BACA: Khutbah Aidiladha: Kita tak akan mohon maaf daripada DAP, kata Mufti Pahang

Bukti 3: Siri penentangan terbuka terhadap hak demokrasi majoriti rakyat Kelantan untuk melaksanakan Kanun Jenayah Syariah (Undang-undang Hudud), sekaligus menentang keputusan Sultan Kelantan dalam titah Baginda dalam sidang DUN Kelantan Mac 2015. Bab ini ramai saksi hidup yang sanggup tampil ke mahkamah jika berlaku saman, termasuk dalam taklimat tertutup, ramai pemimpin DAP bersuara terus terang tidak bersetuju dengan kanun itu.

Bukti 4: DAP bersikap tidak menghormati malah bertindak songsang dengan prinsip Perlembagaan negara tatkala cubaan private member bill untuk meminda Akta 355 bagi meminda kadar hukuman jenayah Islam agar selari dengan hukum Islam sebenar. DAP tegar menganggapnya bercanggah dengan Perlembagaan sedangkan Parlimen adalah satu proses perundangan berlandaskan Perlembagaan.

Bukti 5: Apabila Perdana Menteri ke-4 Tun Dr Mahathir Mohamed mengisytiharkan Malaysia sebagai sebuah negara Islam pada 29 September 2001. DAP berkeras bahawa Malaysia bukan sebuah negara Islam dengan memperkenalkan kempen menentang “Deklarasi 929” sekalipun Tun Dr Mahathir menerangkan tiada perubahan pada perlembagaan Malaysia. Malah, DAP menentang sebarang perlumbaan antara UMNO dan PAS untuk menjadi parti yang lebih Islamik pada sidang media 22 September 2002.

Bukti 6: DAP menolak pengenalan subjek TITAS (Islamic and Asian Civilisation Studies) di Institut Pengajian Tinggi Swasta.

Bukti 7: DAP menganggap amalan agama Islam seharusnya terhad untuk amalan peribadi sahaja sedangkan hakikat amalan Islam menjangkau bukan sahaja amalan peribadi tetapi mencakupi keseluruhan aspek kehidupan.

Bukti 8: DAP pada 22 Ogos 2012 mengatakan Hudud dan Negara Islam bukanlah polisi dalam Pakatan Rakyat lantas menolak sebarang usaha yang berkaitan dengan agenda Islam walaupun terhadap rakan pakatan mereka sendiri.

Bukti 9: DAP tegas mempertahankan pendirian mahu menjadikan Malaysia sebagai sebuah negara sekular dan berusaha supaya syariat Islam seperti perundangan hudud tidak dilaksanakan di negara ini.

Bukti 10: Pimpinan DAP yang “islamophobic” seringkali menyindir dan campurtangan dalam isu-isu seperti kod etika berpakaian yang dituduh sebagai usaha islamisasi, isu sambutan Halloween dan Valentine bagi umat Islam, mengadakan pesta Oktoberfest dan konsert secara terbuka, isi khutbah Jumaat dan pelbagai lagi perkara sama ada di dalam status FB atau twitter yang mengundang kemarahan umat Islam.

Terpulanglah kepada para pembaca untuk menilai bukti-bukti tersebut. Hakikatnya, Islam adalah suatu sistem cara hidup yang mencakupi amalan rohani peribadi sehingga kepada sistem keadilan, sosial, ekonomi dan politik.

Anonymous said...

Ini baru Liberal!!!!! PAN menang Ahok Tonggang

http://www.ismaweb.net/2016/06/dap-akan-sambut-kemenangan-pan-dengan-arak-carlsberg-tiger/


BANGI, Khamis – Parti rasis dan cauvinis, DAP akan meraikan calon PAN, Azhar Abdul Shukur dengan arak sekiranya berjaya memenangi Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Sungai Besar.

Perkara itu dinyatakan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) DAP Sekinchan, Ng Suee Lim dalam satu ceramah kempennya sebagai pujukan kepada pengundi Cina supaya mengundi calon PAN.

Joceline Tan dalam tulisannya bertajuk ‘Tough decisions in the rice bowl town of Sekinchan’ yang disiarkan di media liberal The Star hari ini, menyebut bahawa Ng telah berkata, jika PAN menang di Sungai Besar, kemenangan itu akan diraikan dengan Carlsberg, Tiger atau kau (black dog atau Guinness Stout).

Melihat kepada situasi itu Tan berkata, cara Ng berkempen itu, ia memberi gambaran seolah-olah Ng adalah calon yang bertanding.

Ini kerana beliau berpendapat, sebahagian besar yang dipertaruhkan DAP dalam PRK ini adalah PAN yang dianggap sebagai makhluk ciptaan DAP menggantikan PAS sebelum ini.

“Ia juga merupakan satu perjuangan proksi antara DAP dan PAS, yang mana PAN amat bergantung kepada undi Cina,” katanya.

Tan berkata, apa yang dilakukan DAP adalah semata-mata untuk menarik sokongan di kalangan pengundi Cina.

“Ketika dulu pemimpin DAP memujuk Cina untuk menyokong PAS dan kini mereka terpaksa meminta Cina untuk menyokong PAN pula.

“Bagaimanapun, ramai orang Cina di kawasan itu tidak mengetahui kewujudan PAN. Ustaz Azhar, calon PAN juga tidak terkenal walaupun bapanya pernah menjadi orang kuat UMNO di kawasan itu,” kata Tan lagi.
LinkWithin

Related Posts with Thumbnails