Thursday, October 13, 2016

Zumba Kembali Popular. Tapi Itu Haram. Masih Nak Lawan Agama?

Hasil carian imej untuk zumbz itu haram

HALAMAN HIBURAN

KOTA KINABALU – Mufti Sabah kembali mengingatkan umat Islam bahawa aktiviti tarian dan senamrobik yang diiringi muzik rancak iaitu senaman zumba adalah haram.

Peringatan itu dibuat menerusi satu surat khas yang dikeluarkan bertarikh 19 Julai lalu.
Tindakan pengeluarkan surat peringatan itu dibuat berikutan senaman zumba kini semakin popular dan disertai umat Islam khususnya di Sabah.
Mufti Ingatkan Umat Islam, Zumba Itu Haram!
Hasil carian imej untuk zumbz itu haram
Hasil carian imej untuk zumbz itu haram
Dalam surat pekeliling itu, Datuk Bungsu @ Aziz Jaafar menggesa umat Islam menjauhi senaman tersebut kerana terdapatnya unsur-unsur yang bertentangan syariat dan akhlak Islam.
“Antaranya seperti percampuran lelaki dan perempuan bukan mahram, pakaian menjolok mata, pendedahan aurat, elemen erotik dalam tarian dan persembahan muzik yang keterlaluan,” katanya.
Pada April 2014, Mufti Sabah pernah mengeluarkan fatwa rasmi bahawa senaman zumba itu adalah haram. Pun begitu, senaman zumba kembali popular sejak kebelakangan ini. 
Masih ada golongan liberal yang mengaku Islam terus menentang walaupun jelas hukumnya haram menurut Islam? Tidak mampu ikut lain, tetapi ingkar sengaja menentang hukum, lain pula tarafnya..
(IH)

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails