Thursday, May 31, 2012

Sepatutnya t/ada macam itu! -Mufti Sindir Najib

 K-Pop dikatakan sungguh kurang sopan dari segi aksi dan pemakaian semasa membuat persembahan.

K/TERENGGANU – Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria menegur penganjur yang mengundang artis dari Korea menghiburkan pengunjung program tersebut minggu lalu.

Menurut beliau, perhimpunan itu bertujuan baik bagi menyatukan golongan belia di negara ini tetapi tidak seharusnya dicemari dengan pemilihan artis luar negara yang kurang sopan dari segi aksi dan pemakaiannya.

“Sepatutnya tidak ada benda-benda macam itu (artis K-Pop). Kita sekarang dalam proses pembentukan akhlak muda-mudi kita yang sedang merosot, jadi tidak patut ada perkara yang boleh menaikkan nafsu.

“Harap pihak penganjur ambil perhatian serius dalam hal ini,” katanya di sini kelmarin.

Beliau, bagaimanapun, tidak menafikan golongan muda lebih cenderung kepada hiburan seperti itu, namun, katanya, tidak semestinya ia dipenuhi dengan aksi bersifat nafsu semata-mata.

“Kita harus bertindak dengan baik, mungkin boleh digantikan dengan aktiviti lain lebih positif yang boleh menarik minat golongan belia.

“Jangan hanya untuk dapatkan sokongan dan kedudukan sahaja; bimbang nanti ada orang nak dapat sokongan tapi sebaliknya tak disokong pula,” katanya mengulas kritikan segelintir pihak berhubung persembahan artis K-Pop pada perhimpunan itu yang tidak sesuai dengan budaya negara ini kerana artis berpakaian menjolok mata.(SH)

Komen Webblg Ibnu Hasyim:  Syabas Mufti! Begitulah dalam kerajaan sekular, ulama cuma mampu menyindir, tetapi tiada kuasa melaksanakan Islam yang syumul (sepenuhnya). Kuasa agama pun ada di bawah telunjuk kaki politik asabiah UMNO. Apa nak buat, Islam dagang atau bangsat di negaranya sendiri. Sudah sampai masanya, rakyat Melayu/Islam tolak UMNO/BN dalam PRU 13 ini..

Lihat sebelum ini..

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails