Thursday, May 31, 2012

Jolie Bantu Perangi Keganasan Seks


HALAMAN HIBURAN

ANGELINA JOLIE berjabat tangan dengan Setiausaha Luar Britain, William Hague di London kelmarin.


LONDON - Bintang Hollywood dan utusan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Angelina Jolie akan berganding bahu dengan Menteri Luar Britain untuk melancarkan sebuah pasukan Britain bagi memerangi dan menghalang keganasan seksual di peringkat antarabangsa.
Majlis pelancaran tersebut yang dijadualkan semalam turut diiringi dengan tayangan filem arahan Jolie, In The Land Of Blood and Honey.

Setiausaha Luar Britain, William Hague memberitahu, inisiatif itu akan disusuli kempen diplomatik selama setahun berhubung isu tersebut.

"Keganasan seksual wujud paling banyak hingga sukar untuk kita bayangkan apabila berlaku peperangan dan konflik," jelas teks ucapan Hague.

Pasukan Britain tersebut katanya, akan melibatkan doktor, peguam, polis, pakar psikologi dan forensik selain pakar dalam menjaga serta melindungi mangsa dan saksi keganasan seksual.

Kumpulan itu yang boleh dikerahkan segera ke seberang laut akan mengumpul bukti dan keterangan untuk digunakan dalam pendakwaan, di samping menyokong misi PBB serta melatih pihak berkuasa di negara lain.
Kementerian Luar Britain menyatakan bahawa 20,000 hingga 50,000 wanita telah dirogol di Bosnia dan Herzegovina antara tahun 1992 hingga 1995. Sebanyak 50,000 hingga 64,000 orang pula dirogol Sierra Leone yang berdepan perang saudara dari 1991 hingga 2002.

Jolie yang kini merupakan utusan khas Suruhanjaya Tinggi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu Bagi Orang Pelarian (UNHCR), pernah melawat beberapa zon konflik termasuk Iraq, Darfur di Sudan dan Libya semasa era konflik pada tahun 2011.

Filem In The Land Of Blood and Honey menyorot keganasan seks yang dilakukan oleh tentera Serb. - AFP

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails