Tuesday, February 28, 2012

Bukan Islam Boleh Isi Jawatan Tim/Presiden PAS -Dr Dzulkefly

Dr Dzulkefly Ahmad (dua dari kiri)
SHAH ALAM, 28 Feb 12– PAS bersedia untuk mengisi jawatan timbalan presiden parti itu daripada kalangan bukan Islam sekiranya keadaan memerlukan, berikutan dasar parti itu yang mengalami transformasi yang lebih terbuka.

“Islam membenarkan berlakunya perubahan dalam politik. Ada ijtihad yang boleh berubah dan tidak boleh berubah. Kami bersedia menerima jawatan timbalan presiden daripada kalangan bukan Islam sekiranya keadaan memerlukan.

“Perkara urus tadbir dalam Islam sangat terbuka dan PAS menegaskan, kami masih parti yang berteraskan agama dan sedang mengalami transformasi yang besar, PAS bukan sahaja menampilkan bangsa Melayu, tapi sesuai untuk semua bangsa,” kata Ketua Pegawai Penyelidikan PAS Pusat Dr Dzulkefly Ahmad ketika Wacana Sinar Harian yang bertajuk “Kenapa Undi Melayu Pecah?” di sini.

Tambah Ahli Jawatankuasa PAS Pusat ini lagi, Umno tidak dapat menerima transformasi yang ditonjolkan parti itu kerana Islam Umno adalah berdasarkan kaum.

“Islam menurut amalan Umno adalah Islam berteraskan perkauman. Islam Umno adalah Melayu, sedangkan PAS bersedia menerima pemimpin yang bukan Islam dan kami membawa penampilan Islam untuk semua,” katanya lagi.

“PAS bukanlah terlalu taksub,” tegas Ahli Parlimen Kuala Selangor ini lagi.

Tambah Dzulkefly, berdasarkan transformasi itu, PAS juga berjaya menubuhkan Kelab Penyokong PAS yang terdiri daripada kalangan rakyat bukan Islam.

“Buktinya sudah jelas, PAS bukanlah bersifat rigid, sebaliknya rakyat bukan Islam juga turut memahami matlamat dan perjuangan kami yang berteraskan keadilan dan mengamalkan dasar Islam yang lebih terbuka,” tambahnya lagi.

Wacana ke-11 hari ini turut dihadiri oleh Ketua Penerangan Perkasa Ruslan Kasim, Ahli Parlimen Pandan, Datuk Seri Ong Tee Keat, dan Pengerusi PKR Johor Datuk Chua Jui Meng. (MI)

Lihat sebelum ini..

E-Buku IH-34: Sekitar Kon.Nas.Pengupayaan Bangsa
E-Buku IH-34: Sekitar Kon.Nas.Pengupayaan Bangsa

1 comment:

Abd Rahman said...

Dr. Zul sebelum bercakap perkara non-Muslim sebagai Tim Pres dlm PAS perlu merujuk kpd Majlis Syura Ulamak PAS bukan main ikut hati saja. Atau sememangnya dah ada agenda yg dia dgn kawan2 dia dlm PAS dah atur, tak tau pula kita.
pelik sekarang ni soal itu pula dibangkitkan ...negara Yahudi yg nak dijaga tak pula diukit?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails