Friday, July 01, 2011

BN Guna Khutbah Jumaat Kempen AntiBERSIH 2.0

KL, 1 Julai 11: Selepas dikecam hebat dalam media arus perdana, Himpunan Bersih 2.0 yang akan diadakan pada 9 Julai turut menjadi fokus khutbah Jumaat di Wilayah Persekutuan hari ini dengan menyifatkan penganjurnya sebagai gerakan pelampau.

Pengarah Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan Datuk Che Mat Che Ali dilaporkan mengesahkan perkara itu.

Kata beliau, sebanyak 150 masjid termasuk di Putrajaya akan membacakan khutbah bertajuk “Memelihara Nikmat Keamanan”.

“Ya . . . ya . . . kita akan gunakan khutbah khas itu sebab penting satu keamanan yang kita kecapi tidak mudah kita musnahkan,” jawabnya ringkas.

Ditanya lebih lanjut, Che Mat bagaimanapun meminta agar terus mendapatkan kandungan khutbah Jumaat itu dari laman web agensi itu. Teks khutbah itu berkata memelihara keamanan adalah satu perkara yang dituntut dalam semua agama.

“Sejarah telah membuktikan Nabi Ibrahim semasa meneroka pembukaan Mekah sebagai pusat ibadah dan tanah suci telah mendoakan agar Mekah dikurniakan Allah SWT dengan keamanan dan kemakmuran. Kita juga telah menyaksikan betapa rugi dan malangnya negara-negara yang dilanda kekacauan, persengketaan dan perpecahan,” katanya.

“Negara-negara berkenaan bukan sahaja ketinggalan dan mundur dalam aspek kemajuan dan pembangunan, malah keselamatan hidup seharian pun sentiasa terancam,” kata khutbah khas yang dikeluarkan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia ini.

Keseluruhan teks khutbah yang diperoleh memfokus ke atas Himpunan Bersih 2.0 anjuran Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih), yang mendapat sokongan padu Pakatan Rakyat.

Parti teras BN iaitu Umno dan Perkasa menentang keras Himpunan Bersih 2.0. Justeru mereka juga mahu mengadakan perhimpunan balas pada hari yang sama. Sejak sebulan yang lalu, Himpunan Bersih 2.0 dikecam hebat dalam media arus perdana, malah polis juga memulakan tindakan keras dengan menahan lebih 100 setakat ini.

Sekitar 2,000 laporan polis dibuat ke atas Himpunan Bersih 2.0. Kata khutbah itu, Islam menolak mana-mana gerakan yang boleh menghuru-harakan keamanan sesebuah negara termasuk daripada gerakan pelampau.

“Mutakhir ini kita dibimbangi oleh gerakan golongan pelampau yang menggelarkan diri mereka sebagai Gabungan Pilihan Bersih dan Adil.

“Golongan ini pada asasnya memperjuangkan kepentingan individu atau fahaman tertentu tanpa mengambil kira sensitiviti dan kepentingan awam.

“Dalam usaha mencapai matlamat perjuangan, golongan ini akan melakukan demonstrasi jalanan, perhimpunan haram, mereka berarak ke hulu hilir, berkumpul untuk bertindak ganas, merosakkan harta awam, melanggar undang-undang negara malah sanggup mencederakan pasukan keselamatan,” katanya.

Tegas khutbah itu, Himpunan Bersih 2.0 berselindung di sebalik perjuangan hak asasi manusia dan politik untuk “meniru” keganasan di negara asing untuk menekan pemerintah negara yang diterajui BN.

“Apa yang paling malang lagi, golongan ini berlindung atas nama perjuangan hak asasi manusia, perjuangan politik, menggunakan media cetak dan elektronik, kemudahan Internet dan meniru tindakan keganasan yang berlaku di negara asing bagi menekan dan mengugut pemerintah serta rakyat di negara ini dalam memenuhi tuntutan mereka.

“Mimbar ingin menegaskan bahawa tindakan golongan pengkhianat seperti ini merupakan satu tindakan yang zalim dan haram bagi umat Islam mengikutinya kerana cara ini sebenarnya satu tindakan yang boleh mencampakkan manusia itu di dalam kebinasaan serta mendatangkan keburukan, kegelisahan dan kesusahan kepada masyarakat,” katanya.

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Kerajaan BN guna khutbah Jumaat pula untuk kempen antiBERSIH 2.0, walaupun sudah memperkudakan radio, tv dan segala macam media.

3 comments:

Anonymous said...

weh Pak Janggoat, kat Selangor, setiap kali khutbah Jumaat, khatib yang sokong PR bangkitkan hal supaya sokong Anwar ibrahim. Dari kes liwat, sampailah kes China Doll. Apesal ko tak tegur pulak?

jumud punya PAS!

Anonymous said...

Tak berdosa khutbah menyokong BN....malah dituntut agama....yg haram bila khutbah menyokong ambiga kapiaq haram jadah...

Anonymous said...

TIME JUMAAT KAT SELANGOR NI,SIBUK LETAK S/KHABAR SELANGOR KINI MERATARATA.YG TAK FAHAM HUKUM BELEK DAN BACA PAPER TU.SAPA NAK TANGGUNG DOSA.LAIN KALI TAK PAYAH LETAK BENDA KAT MJDLAH BONGOK PUNYA GOMEN .LETAK KAT KAT LUAR.BIAR SEMUA DENGAR KHUTBAH YG BETUL2 KHUTBAH CERITA AGAMA ,BUKAN CERITA POLITIK GUNA AGAMA

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails