Tuesday, July 20, 2010

Beras Organik Tok Guru, Dibawa Ke China?

CATATAN PERJALANAN CHINA 11

YB Husam memperkenalkan Kelantan kepada seorang Imam masjid di Beijing.

"APA barang yang berat dibawa berkotak-kotak ni?" Saya tanya salah seorang dari rombongan
Pameran Laksamana Cheng Ho dan Perdagangan Antarabangsa China yang akan berlangsung di Kota Bharu pada 5-10 Oktober ini yang akan berlepas ke China di KLIA hari baru-baru ini.

"Beras Organik Tok guru." Jawab seorang dari mereka.

Terfikir saya, takkan di China tak ada benda-benda macam ini.

Padi organik ialah padi yang disahkan oleh sebuah badan bebas, untuk ditanam dan diolah menurut standard ‘organik’ yang ditetapkan. Walau tidak ada satupun definisi untuk 'organik', kebanyakan definisi memiliki elemen umum.

Gambar YB Husam sedang menunjukkan padi organik
pertama di Kelantan. Ia sememangnya semakin popular di Amerika, India, China dan Indonesia. Hanya Malaysia yang agak terkebelakang.

Misalnya, 'organik' sebagaimana digunakan pada kebanyakan tanaman sawah yang umumnya..

Satu: Tidak ada racun serangga dan baja dari bahan kimia sintetis atau buatan yang telah digunakan.

Kedua: Kesuburan tanah dipelihara melalui proses “alami” seperti penanaman tumbuhan penutup dan/atau penggunaan baja kandang yang dikompos dan limbah tumbuhan.

Ketiga: Tanaman dirotasikan di sawah untuk menghindari penanaman tanaman yang sama dari tahun ke tahun di sawah yang sama.

Keempat: Pergantian bentuk-bentuk bukan kimia dari pengendalian hama digunakan untuk mengendalikan serangga, penyakit dan gulma. misalnya serangga yang bermanfaat untuk pemangsa hama, jerami setengah busuk untuk menekan gulma, dan lain-lain.

Satu Lawatan Kerja ke Projek Tanaman Padi Organik di Tunjung, Salor Kelantan oleh Lajnah Kebajikan dan Kemasyarakatan PAS Pusat (LKKPP) dibawah Program Gerak Gempur PRU13 yang melibatkan hampir 50 peserta dari seluruh Malaysia.

Padi yang subur sebelum dituai di sawah padi organik Tunjung, Kota Bharu

'Beras Tok Guru' adalah beras organik yang dihasilkan dari Taman Organik Tunjung DUN Salor, Kelantan yang diuruskan oleh Sunnah Tani Sdn Bhd dan dengan sokongan padu kerajaan negeri Kelantan. Beras ini dihasilkan menggunakan kaedah yang popular di kalangan pencinta alam iaitu SRI (System Rice of Intensification) atau Tanaman Padi Secara Bersepadu.

SRI amat menekankan aspek pengurusan tanah secara berhemah, memastikan kesuburan tanah, dan ekosistem, serta sifar baja kimia dan sifar racun. Taman Organik Tunjung ini dimulakan pada awal 2009 dan mendapat perhatian khas daripada YAB Tuan Guru Mursyidul Am.

Tok Guru Nik Aziz gembira melihat padi organik yang subur diatas tapak sawah terbiar di Tunjung

Inilah sawah yang asalnya tanah terbiar di kampung Tunjong. Tapak 20 ekar ini disewa oleh Sunah Tani, sebuah syarikat yang digerakkan khas untuk menggalakkan penggunaan sistem organik bagi menghasilkan padi organik di Kelantan. Ia diusaha khusus dengan idea dan kesungguhan Exco Perancangan Ekonomi, Kewangan dan Kebajikan Kelantan, Datuk Husam bagi membentuk satu sistem tanaman padi yang mesra alam di Kelantan.

Seorang pejuang makanan organik dari Tasek Malaya, Bandung, Indonesia, Pak Aep Saepudin, 43, didatangkan khas untuk menjadikan cita-cita ini menjadi realiti. Pak Aep, sejak enam bulan lalu, secara sepenuh masa menghidupkan kembali tanah yang telah mati terbiar ini dan kini mula memberikan hasil. Terbukti, selepas empat bulan ditanam, mulai minggu ini sawah itu mengeluarkan hasil padi organik pertama di Kelantan.

ImageGambar: Pak Aep, pejuang dari Indonesia ini menunjukkan baja organik (mol) yang disediakannya. Ia dibuat dari bahan buangan dapur.

Kerana kaedahnya yang mesra alam, ikan dan siput menumpang hidup di bendang berkenaan sebagaimana lazimnya yang terdapat di bendang-bendang sebelum penggunaan baja dan racun kimia.

Baja organik yang diadun sedemikian rupa dari bahan terbuang seperti najis haiwan, daun kelapa dan berbagai lagi dapat mengembalikan keseimbangan ekosistem yang terjejas akibat pencemaran baja kimia dan racun.

Menteri Besar Kelantan Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, yang berkesempatan menziarahi kawasan perintis projek penanaman padi tersebuk begitu kagum dengan kesuburan pokok berkenaan. Malah benih padi yang ditanamnya sendiri sebelum ini juga semakin subur dan menghijau.

Tuan Guru berkata, dengan penggunaan baja organik banyak memberi kelebihan pada tumbuhan khususnya padi kerana ianya bebas dari racun.

"Apabila air dan udara tidak beracun, ikan ikan dapat menumpang hidup di bendang berkenaan, saya tengok sendiri keca (spesis siput) juga sudah ada begitu juga belut.

"Jadi apa tujuan kita masih menggunakan baja kimia yang banyak mendatangkan kemudaratan sehingga mematikan alam flora dan faunanya," soalnya.

Menurutnya, beliau begitu seronok melihat pohon padi yang begitu subur menghijau di bendang berkenaan. Sehubungan itu, beliau bercadang supaya petani di setiap jajahan di negeri itu datang melihat sendiri projek perintis yang diadakan di Dun Salor itu sebagai bahan ilmu untuk mereka khususnya di kawasan penanaman padi seperti di Tumpat dan Pasir Putih.

Berdasarkan kejayaan penanaman padi berkenaan, tiada sebab usaha penggunaan penanaman padi secara ini digunakan oleh petani di seluruh Kelantan. Katanya, beras yang dihasilkan dari baja organik juga dijamin lebih selamat berbanding baja dari bahan kimia.

"Mengikut kajian kesihatan juga penyakit pelbagai jenis yang dihadapi oleh manusia sekarang akibat penggunaan bahan kimia dalam pemakanan.

"Bila pokok padi dibajai dengan kimia, padi akan menghasilkan beras dari bahan kimia, udara yang beracun, tak fasal fasal kita terlibat dengan racun,"ujarnya lagi.

Produk “organik” terutama di pasar-pasar maju biasanya menerima harga yang lebih tinggi. Produk organik juga sering dianggap sebagai memiliki manfaat kesehatan yang lebih besar.

Sesi pagi muktamar dimulakan dengan ucapan dasar presiden PAS pagi Jumaat , 11 Jun 2010, diakhiri dengan penyampaian cenderamata 'Beras Tok Guru' dari YAB Tuan Guru Dato Mursyidul Am PAS kepada YB Dato Seri Presiden. Turut menerima ialah YB Dato Seri Anwar Ibrahim, penasihat PKR dan YB Sdr Lim Kit Siang dari DAP.

Begitulah kisah Beras Tok Guru. Teringat saya semasa kecil-kecil dulu, bermain di sawah menghijau di kampung, ikan-ikan haruan, keli, sepat dan belut berenang riang di bendang sementara menunggu padi masak. Waktu itu peluang anak-anak muda cari wang 'mengelau (memancing guna galah panjang bergerak-gerak dan berpindah tempat)'. Namun keindahan bendang sebegitu kini sudah tiada lagi.

Kerana sawah-sawah kini telah diserang racun, baja dan bahan-bahan kimia. Musnah segala binatang-binatang kecil yang menyuburkan tanah. Kini al-hamdulillah Kelantan sudah memulihkan kembali sistem mesra alam itu sepenuhnya. Itulah sistem organik. Tiada lagi racun rumpai dan serangga digunakan. Malah baja kimia juga tidak digunakan. Untuk menghadapi ulat, pepatung pula dijinakkan. Katak-katak juga dijinakkan untuk hadapi serangga. Manakala untuk menghadapi tikus, burong hantu atau helang digunakan.

Jadi, "Mengapa Beras Tok Guru ini dibawa ke China?" Saya tanya lagi.

"Untuk kajian awal" Jawab yang menjawab tadi.

Sekian dulu catatan kali ini. Bersambung, insya Allah.

Ibnu Hasyim Catatan Perjalanan China 11
alamat e-mail:
ibnuhasyim@gmail.com
KL Julai 20, 2010

Berkunjunglah ke...

Pameran Laksamana Cheng Ho dan
Perdagangan Antarabangsa China
yang akan berlangsung di Kota Bharu
pada 5-10 Oktober tahun ini.

Anda semua dijemput hadir dan dapatkan Beras Organik Tok Guru!

Siri ini...

1 comment:

Anonymous said...

Sebenarnya beras tuh nama SRI organic tapi Kopi Janda yang beria-ia nak taja dan mahu letakkan nama beras tuh sebagai beras Tok Guru

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails