Thursday, February 25, 2010

Lagi Skim Haram Menipu, Tak Boleh Sekat Dari Awal?

PENGGUNA

KUALA LUMPUR 24 Feb. – Dua syarikat yang disyaki menawarkan skim kepentingan yang tidak didaftarkan dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) kepada orang ramai, diserbu SSM di sini semalam.

SSM, dalam kenyataan hari ini, berkata, melalui siasatan yang dilakukan, syarikat berkenaan iaitu Hadhari Cattle Industry Sdn. Bhd. dan Hadhari Agro Holding Sdn. Bhd. dipercayai mempengaruhi orang awam untuk melabur di dalam satu skim yang dikenali sebagai ”Projek Pembangunan Usahawan”.

"Menurut aduan yang diterima SSM, para pelabur yang telah melabur dalam skim tersebut tidak menerima pulangan yang dijanjikan oleh pihak pengurusan syarikat.

"Ia juga mungkin merupakan satu kesalahan di bawah Seksyen 366(3) Akta Syarikat 1965 yang melarang sesiapa yang merupakan pegawai atau agen syarikat yang memperolehi apa-apa wang sama ada untuk syarikat, diri sendiri atau orang lain secara menipu atau berjanji palsu dengan niat untuk memperdaya,” katanya.

Menurut kenyataan itu lagi, penganjur skim tersebut boleh dihukum penjara sehingga tujuh tahun atau denda tidak melebihi RM30,000 atau kedua-duanya, jika disabitkan kesalahan. – Bernama

Komen Blog Ibnu Hasyim: Lagi-lagi serbu skim pelaburan haram. Sedangkan skim ini bukan perkara baru sudah menipu orang ramai. Apakah tidak boleh difikirkan atau digubal undang-undang, supaya dapat dibanteras atau dimusnahkan sebelum ianya sempat menipu orang ramai? Mustahil tidak ada jalan selesai. Atau sengaja buat-buat tidak tahu..

2 comments:

Melor said...

yep,setuju lah...ni dh sampai jadi barah tahap 4 baru nak kecoh..ah,tired la..N wahai manusia sedarlah,bukan senng nak jadi senang..tp senang sgt nak susah..
p/s:sick of any type of MLM,upline n downline.LAME

mr edz said...

hahaha.. hadhari... semacam jer namanya

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails