Saturday, November 07, 2009

Gadis Itu Merangkul Lenganku, Mengapa?

CATATAN PERJALANAN SRI LANKA 5

SEPATUTNYA selepas catatan perjalanan lalu, saya catatkan mengenai Orang Melayu Sri Lanka dalam pertemuan dengan mereka, tetapi kerana semalam (November 6) saya mendaki pergunungan Adam's Peak, ingin melihat kesan tapak kaki Nabi Adam AS diturunkan ke muka bumi dari syurga, maka saya siarkan gambar ini dulu.

Mula-mula dari Colombo saya naik bas menuju ke Hatton, daerah pergunungan kira-kira 125 kilometer, tidur di sana semalam. Dari situ naik bas ke pekan kecil Maskelya. Dari Maskelya naik teksi yang macam beca 19 kilometer lagi ke 'Puncak Adam'. Dari situ tiada laluan kenderaan, kena jalan kaki 5 kilimeter mendaki gunung dan batu-batan untuk ke sana. Keterangan mengenai Adam's Peak akan saya hurai lanjut.

Inilah gambar perjalanan saya dari Maskelya ke puncak itu.

Inilah kenderaan yang saya naiki. Tapi bukan saya yang memandu, cuma gaya sahaja.
Indah panoramanya.


Saya sempat bertemu dengan kanak-kanak di pinggir jalan, pekerja-pekerja ladang teh dan bergambar di tepi air terjun.

Gambar di bawah sekali ini agak lain. Samasa pemandu teksi itu ingin mengambil gambar saya dengan lelaki di sebelah kiri saya itu, tiba-tiba anak gadis itu datang menerpa untuk bergambar bersama-sama. Dirangkulnya lengan saya. Gambar sudah di ambil, saya tak dapat mengelak. Tidak ada apa-apa, kerana dia bukan orang Islam, tetapi bangsa Tamil beragama Hindu. Mungkin tiada masalah dalam budaya kampungnya. Kalau orang Islam berbudaya begitu, lain la.. Macam artis yang bergambar lelaki/perempuan bukan muhrim berpelukan di negara kita..

Jadi tajuk di atas 'Gadis itu merangkul lenganku, mengapa?'... Itu hanya tajuk untuk menarik perhatian pembaca sahaja. Gaya menerang beginilah juga yang selalu terdapat dalam Al-qur'an, di mana Allah SWT memulakan ayatNya dengan bertanya, di mana akhirnya, ayat itu yang menjawab balik.

"Mengapa bila bergambar mata tuan gelap sebelah? Nampak macam mata orang jahat, bermata satu.. adakah mata tuan rosak?" pemandu teksi itu tanya saya.

"Tidak! Bukan mata saya yang rosak, tetapi 'kaca mata' saya yang rosak.. Saya salah ganti, sepatutnya ganti kedua-dua belah. Tidak sebelah terang, sebelah gelap." Saya jelaskan.

Sebenarnya sebelah cermin mata dan kamera saya rosak sejak berada di Iran bulan lepas. Itu sebab tulisan catatan perjalanan saya di Iran agak lembab dan terlalu sedikit berbanding dengan masa berada di sana. Saya tukarkan tergesa-gesa cuma sebelah sahaja, tidak masukkan gelapmya. Sekian.
Catatan Ibnu Hasyim
Nov 6, 2009
Maskelya.

3 comments:

mr edz said...

tuan jawablah ini stail terbaru saya.. gurau je

yes said...

Assalamualaikum,
Saya dan suami pernah tinggal do Colombo selama lima tahun. Tulisan tuan membawa kembali kenangan manis semasa saya tinggal di sana. Terima kasih.

Ibnu Hasyim said...

mr edz, Bagus. Saya akan ikuti perkembangan blog tuan..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails