Sunday, July 12, 2009

Dibunuh Kerana Bertudung, Mengapa Berita Ini Ditutup?

JENDELA GLOBAL

Thursday, July 09, 2009: Seorang wanita Muslim Mesir di bunuh di dalam mahkahmah Jerman, apa anda fikir?

Assalamualaikum.

Kisah menyanyat hati ini berlaku minggu lepas. Kisahnya begini, seorang muslimat Mesir di Jerman, Marwa Al-Sherbini, yang pada Ogos 2008 telah memfailkan saman kepada jirannya yang menggelarnya sebagai 'Terrorist', kerana beliau berhijab. Diulang, beliau digelar 'Pengganas', kerana beliau B.E.R.T.U.D.U.N.G. !!

Maka setelah mendengar hujah kedua-dua pihak pada Rabu minggu lepas, mahkamah mendapati lelaki, yakni jiran kepada Marwa tadi bersalah, dan dikehendaki membayar denda 2800 Euro.

Anda tau apa berlaku sesudah itu?

Lelaki ini telah menerkam ke arah Marwa, dan menikam mangsa 18 kali!! Ya, anda tak salah baca, memang 18 kali, dan yang paling teruk, Marwa ditikam sehingga mati, sambil beliau memeluk anaknya. Dan Marwa ketika itu mengandung 4bulan...tragis bukan?
However last Wednesday, Alex stabbed her 18 times to death in a German courtroom after the judges announced she won the case against him, and that he had to pay 2,800 Euros as a fine for his previous insults. Lagi di sini.
Belum cukup tragis, ada lagi. Suami Marwa yang melihat isterinya ditikam terus menerkam ke arah lelaki tadi, dan....

...akhirnya suaminya juga ditikam 3 kali. Nah. Tidak cukup dengan itu, pengawal keselamatan yang 'melihat' kejadian tadi telah bertindak menembak suami Marwa. Nah... ini baru betul2 tragis.

Sekarang anda fikir, bagaimana logik seorang perempuan ditikam 18kali di dalam mahkamah, tanpa ada seorang pun yang bertindak menyelamatkan wanita ini, melainkan suaminya, yang akhirnya berkesudahan ditembak.

Logik atau tidak anda mengambil masa hanya 1 saat untuk menikam 18 kali? Cuba anda tikam angin 18 kali, berapa lama masa yang anda ambil, tikam secepat mungkin. Malah 1 saat untuk 1 tikaman pun sukar dicapai. Maka tidakkah anda terfikir kenapa reaksi manusia di situ terlalu lembab? Bengong bukan.

Seorang pemerhati telah berkata tentang suami Marwa, "Dia bukan seorang yang berambut perang, jadi dia tentu penyerangnya." Ya, ini logik pada pandangan mereka. Tapi sesekali tidak bagi kita.

Itu isu pertama, isu kedua adalah mengapa seakannya media barat cuba menutup isu ini. Langsung tidak dihebohkan. Adakah kerana darah orang Islam tidak sama dengan darah mereka? Ermm.. logik bukan. Hanya orang yang gila sahaja percaya ini.

Mungkin ada antara yang membaca entri ini berfikir bahawa ini hanya isu kecil, mengapa perlu dihebohkan. Ada bukan? Ini bukan soal peka semata-mata, cuba anda fikir, kalau Marwa boleh ditikam 18 kali dalam mahkamah, 'tanpa disedari' maka adakah mungkin mereka2 ini menyedari pembunuhan demi pembunuhan yang berlaku nun di Gaza, di Tebing Barat, di Darfur, dan yang terbaru di China. Atau ada antara anda yang masih tidak tahu saudara kita dibunuh di China. Ya, logik la sikit kalau anda tidak tahu, sebab semua pembunuhan tadi berlaku di luar mahkamah.

Di angkat dari:
http://artofthoughts.blogspot.com/2009/07/soerang-wanita-muslim-mesir-di-bunuh-di.html

Komen Blog Ibnu Hasyim: Sila panjangkan cerita ini supaya kebenaran itu terserlah. Ingat Rasulullah SAW pernah pertahankan aurat wanita rakyatnya hingga keperingkat negara, begitu juga zaman pemerintahan selepasnya. Contohnya zaman pemerintahan Al-Muktasim, Khalifah sanggup menghantar angkatan tentera hanya kerana aurat seorang Muslimah, begitu juga dalam sejarah Islam masuk ke India juga ada kena mengena dengan aurat seorang Muslimah. Soal maruah dan penghinaan agama bukan soal kecil! Mati syahid dalam mempertahankan maruah agama yang diinjak-injak atau dipijak-dipijak. (2MA)

Ikuti tambahan berita..

9 comments:

Anonymous said...

salam tuan,

adakah cara berfikir polis sama di mana-mana?

cikli.

Unknown said...

salam...

tumpang cedok berita;...

syukran

Ibnu Hasyim said...

Anonymous, susah nak jawab untuk anda.
Wan Abdul Bai'ith,al-hamdulillah.

Unknown said...

Ana seorg lelaki.

Tetapi menangis pabila mendengar kisah ini.

Ya Allah, tempatkanlah mujahidah itu di syurga Mu.

Ya Allah, celakalah kepada kaum Kufar atas kekufaran dan kebinasaan yg mereka lakukan.

Unknown said...

kenapa ada sedikit percanggahan fakta antara video dan tulisan? harap pihak blog boleh tlg jelaskan ttg kekeliruan ini... (ditakuti ianya hanya khabar angin). apapun, kalau benar ia berlaku, ia adalah sesuatu yg amat menyedihkan ummat Islam.

Ibnu Hasyim said...

Begitulah yang kita dapat, kita tunggu berita selanjutnya.

abjab said...

salam tuan ,

ana terasa amat sedih apa yang berlaku apa ini suratan yang mesti dilalui olih umat islam subhanallah bangun islam

Anonymous said...

semua yg diceritakan adalah berita benar..sy adalh student malaysia digermany. ternyata berita ini tidak disebarkan secara meluas. moga2 Allah menunjukkan mereka petunjuk.

Anonymous said...

Sungguh bila manusia tak phm apa tuntutan Allah maka dia akan aggap perkara ni remeh.

Dan sungguh perkara ini amatlah berat jika difikirkan.

Lg membuktikan jelas mereka masih berdendam dengan islam dan tak putus asa jatuhkan islam dalam ap cara skali pun.

Moga Allah cucuri rahmat atas roh-roh mereka. dan melindungi kita semua.

Moga hati-hati muslim sendiri bersatu untuk membangunkan semula islam

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails