Sunday, April 16, 2023

Paris, pemancing beruntung (gambar). Tapi di M'sia, ini lebih untung! Apa?

 


Pemancing tawan kap emas sebesar budak 10 tahun.

PARIS – Seorang nelayan Britain, Andy Hackett berjaya memancing seekor ikan kap emas gergasi yang memiliki berat menyamai  budak berumur 10 tahun di Tasik BlueWater, Perancis baru-baru ini, lapor portal berita Daily Star semalam.

Tangkapan  ikan gergasi itu adalah yang pertama diperoleh dalam hidup Hackett. Dia mengambil masa  25 minit untuk menaikkan ikan tersebut dari dalam tasik.

Hackett yang berasal  dari Worcestershire, berjaya menaikkan ikan tersebut yang digelar ‘The Carrot’ kerana berwarna  oren terang, manakala beratnya mencapai 30.37 kilogram dan merupakan antara ikan kap terbesar di dunia.

Seorang budak lelaki berusia 10 tahun mempunyai purata berat antara 24 kilogram hingga  49.44 kilogram.

Dilepaskan ke dalam tasik 20 tahun lalu, Hackett sedar ikan gergasi itu berada di lokasi tersebut  tetapi dia tidak menyangka akan dapat menangkapnya.

“Saya tahu ia adalah ikan besar apabila ia memakan umpan saya dan pergi ke tepi, ke atas dan ke bawah. Kemudian ia muncul di permukaan dan saya melihat ia berwarna oren,” kata pemancing berumur 42 tahun itu.

Pengurus Perikanan tasik tersebut, Jason Cowler mengucapkan tahniah kepada Hackett berikutan tangkapannya dan berkata, walaupun ikan itu diketahui berenang selama 20 tahun di tasik berkenaan,  The Carrot sukar untuk ditangkap kerana ia sukar difahami.

Dia berkata: “Anda sukar  melihatnya jika ia berada di bawah permukaan tetapi  The Carrot jelas berwarna oren terang menyebabkan anda tidak akan boleh terlepas (melihatnya).”

Hackett bergambar dengan ‘The Carrot’ sebelum melepaskannya semula ke dalam tasik tersebut dengan selamat. – Agensi

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Paris, pemancing beruntung (gambar). Tapi di M'sia, ini lebih untung! Apa?

Bagi orang Islam, yang paling beruntung ialah dapat mendirikan sebuah negara Islam.

INI MODEL NAGARA ISLAM MALAYSIA.. 

Sila lihat model negara Islam Malaysia yang di bawa oleh PAS/PN 

(i) Ini, kerajaan Islam contoh di Malaysia.. Sila teliti!  

(ii) K'tan, pembangunan berpaksi Islam. Kekal & tawan S...  

(iii) Jom kreatif. K'tan -Tek-C hibrid solar. Turkiye -k...

(iv) Indahnya Islam kerana sistem zakat. RM76 juta agih...

2 comments:

Anonymous said...


Untuk Renungan.

Rasulullah SAW bersabda, “Tidak masuk surga orang yang suka menyebarkan fitnah,” (HR. Bukhari dan Muslim).

Definisi fitnah adalah menuduh tanpa bukti.

Dalam islam, fitnah adalah perbuatan yang dianggap dosa keji kerana hal itu berkait dengan nasib orang lain. Pembalasan bagi pelontar fitnah juga adalah jelas.

Fitnah adalah dosa besar ini termaktub dalam banyak riwayat dan juga diulang sebut di dalam Al-Qur’an agar para muslimin/muslimah tidak dmelakukan nya.

Untuk itulah, umat Islam dilarang untuk melakukan fitnah karena efeknya kepada orang lain yang kadang2 akibatnya tidak terjangkau fikiran.

Dalam Al-Qur’an Surat An-Nur ayat 4 disebutkan tentang ancaman bagi mereka yang menuduh tanpa bukti atau melontarkan sesuatu fitnah.

Tidak main-main, disebutkan bagi mereka yang melontarkan fitnah dan tidak terbukti, maka ia akan dikenakan hukuman dan kesaksiannya tidak boleh diterima untuk selama-lamanya, jauh sekali untuk diberi pilihan untuk memimpin.

C&P

Anonymous said...

Jom pakat pakat sokong PAS. Pimpinan bersih. Tak perlu meloya.

Pimpinan kerajaan perpaduan menghidangkan saman menyaman. Muak dah.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails