Friday, December 16, 2022

Toksik LK Siang.. UMNO terpesona.

 


1. Retorik politik hipokrit dan toksik Lim Kit Siang

VETERAN DAP, Lim Kit Siang dalam tulisan-tulisan beliau sejak hujung November lalu nampaknya begitu bimbang dengan perkembangan politik mutakhir ini. Terutama keputusan PRU15 di mana beliau terlihat begitu menyerlahkan rasa terancam walaupun kini pihaknya sudahpun menjadi kerajaan.

Gugup, gopoh dan gelisahnya Kit Siang, hingga membuat perhitungan simplistik dan naif untuk meremehkan kemenangan Perikatan Nasional (PN) di beberapa Parlimen. Beliau seakan sangat tertekan dan terdesak apabila menggabungkan jumlah undi diperolehi Pakatan Harapan (PH) dan Barisan Nasional (BN).

Kit Siang menyenaraikan PN akan tewas Johor iaitu di kerusi P.143 Pagoh dan di P.154 Mersing, di P.136 Tangga Batu dan P.139 Jasin (Melaka), di P.166 Labuan dan P.125 Putrajaya (Wilayah Persekutuan), serta P.041 Kepala Batas, P.042 Tasek Gelugor dan P.044 Permatang Pauh (Pulau Pinang).

Menggabungkan jumlah undi PH dan BN untuk menyatakan PN akan tewas adalah hujah sangat dangkal bagi beliau yang sudah lebih 55 tahun dalam politik. Ia sama seperti ejekan para lasykar siber PH-BN kononnya PN kemaruk mahukan gabungan jumlah kerusi parti lain supaya diumum pemenang.

Kit Siang mungkin menutup hakikat betapa PH-BN akan tewas lebih banyak kerusi jika sejak awal mengisytiharkan penggabungan. Sebaliknya, PN akan menang 101 kerusi, PH hanya 74 kerusi dan BN cuma satu iaitu di P.151 Simpang Renggam. Satu kerusi, P.153 Sembrong pula berada pada situasi 50-50 antara BN dan PN.

PN muktamad akan mengatasi BN di kerusi-kerusi berikut iaitu P.055 Lenggong dan P.072 Tapah (Perak), P.079 Lipis, P.084 Paya Besar, P.085 Pekan dan P.090 Bera (Pahang), P.119 Setiawangsa (Wilayah Persekutuan), serta P.126 Jelebu, P.127 Jempol, P.129 Kuala Pilah dan P.131 Rembau (Negeri Sembilan).

Juga di Johor melibatkan kerusi P.147 Parit Sulong, P.148 Ayer Hitam, P.155 Tenggara, P.156 Kota Tinggi, P.157 Pengerang, P.164 Pontian dan P.165 Tanjung Piai. Manakala kerusi yang kini dimenangi BN iaitu P.133 Tampin (Negeri Sembilan) dan P.075 Bagan Datuk (Perak) serta P.078 Cameron Highlands (Pahang) sepatutnya jatuh ke tangan PH.

Begitu juga PH akan turut tewas kepada PN di kerusi P.015 Sungai Petani (Kedah), P.053 Balik Pulau (Pulau Pinang), P.063 Tambun dan P.077 Tanjong Malim (Perak), P.080 Raub (Pahang), P.096 Kuala Selangor dan P.113 Sepang (Selangor), serta P.141 Sekijang dan P.146 Muar (Johor).

Keputusan akan terhasil sedemikian atas faktor ‘Gelombang Hijau’ yang begitu menghantui dan digeruni oleh Kit Siang. Malah, ia sudah tentu melakar sejarah berlainan dari yang sedang disaksikan rakyat pada medan politik negara dan carta pentadbiran Kerajaan Malaysia pada ketika ini.

Meludah ke langit

Kit Siang dalam tulisannya juga mahu ‘Gelombang Hijau’ PRU15 dihentikan Perdana Menteri, Dato’ Seri Anwar Ibrahim dengan menangani politik toksik iaitu penipuan, syak wasangka, kebencian, perkauman, dan keagamaan. Beliau mahukan kerajaan ini bersih, jujur, tidak korup, dan menghentikan kemunduran negara sejak enam dekad lepas.

Ia suatu retorik yang cukup melucukan dan memualkan kerana seluruh dunia menyaksikan kerajaan PH-BN hakikatnya digabungkan dari penipuan. Sementara syak wasangka, kebencian, perkauman dan agama melampau adalah toksik yang dikumbah dari parti pernah dipimpin Kit Siang sendiri iaitu DAP.

Paling membingungkan, namun mengundang ketawa adalah seruan Kit Siang untuk menghentikan kemunduran negara sejak 60 tahun lalu. Entah pembangunan dan kemajuan setara mana diangankan beliau tanpa meletakkan pembaris untuk menjadi kayu ukur kepada kekesalan dilontarkannya itu.

Kit Siang malah sebelum PRU14 dahulu membawa propaganda untuk Malaysia diselamatkan dari politik kleptokrasi yang menyebabkan ia menjadi negara gagal. Beliau mengajak rakyat menolak penyangak dalam kerajaan iaitu pencuri, perompak dan penyamun atau 3P.

Label tersebut tidak hanya dibawa beliau dalam siri ceramah atau jelajah politik seluruh Malaysia dan dunia, malah turut menjadi soalannya di Dewan Rakyat. Beliau mengaku bersikap patriotik untuk membersih dan memulihkan Malaysia dari stigma buruk tersebut.

Beliau cukup percaya ‘tsunami politik’ tahun 2008 untuk rakyat menyingkirkan Kerajaan Persekutuan BN di Putrajaya sebagai impian yang tidak mustahil. Katanya, impian itu boleh dicapai jika sistem pilihan raya benar-benar adil dan demokratik, pembangkang sudah menggantikan BN sejak PRU13.

“Malangnya, walaupun (Dato’ Sri Mohd) Najib (Tun Abdul Razak) hanya mendapat 47 peratus undi, beliau mampu memenangi 60 peratus kerusi Parlimen dan kekal sebagai Perdana Menteri.

“(Najib) Menjadi Perdana Menteri Malaysia pertama dengan sokongan minoriti,” ujar Kit Siang dalam ucapan pada Seminar Perdana di Pusat Konvensyen Nilai, Nilai, Negeri Sembilan, 8 Mac 2017.

Nah! Kini semua dikecamnya itu dahulu tidak ubah umpama meludah ke langit! Para kleptokrat dan penyangak – pencuri, perompak dan penyamun tersebut sedang bersama, didukung dan sudah ‘dibersihkan dan dipulihkan’ oleh beliau barangkali, di mana mereka itu bahkan membarisi Kabinet Kerajaan.

Begitu juga keyakinannya kepada ‘tsunami politik’ rakyat tahun 2008, tetapi enggan menerima ‘Gelombang Hijau’ 2022 yang dilihat begitu menghantui beliau. Tidakkah pula beliau melihat malang apabila Anwar menjadi Perdana Menteri walaupun mendapat undi minoriti?

Anwar hanya dipilih oleh 5,742,480 pengundi atau 36.87 peratus daripada 15,575,874 pemilih yang membuang undi pada PRU15 baru-baru ini. Iaitu jauh lebih sedikit daripada peratus diperolehi Najib pada PRU13 dahulu.

IZWAN ABDUL HALIM


2. Umno makin terpesona penampilan DAP?  

UMNO menggambarkan DAP sudah berubah, sudah tidak lawan Islam, sudah tidak lawan Melayu, sudah tidak ada agenda Komunis, sudah ada ketaatan kepada Raja Melayu, segalanya baik-baik belaka. Tiada apa yang nak dicurigakan lagi terhadap DAP sekarang ini. 

Kalau terpaksa undang DAP sebagai tetamu VVIP di Perhimpunan Agung Umno kali ini pun, mungkin surat Setiausaha Agung Umno akan terbang ke Pejabat Agung DAP tidak lama lagi. Janji Umno mampu yakinkan ahli-ahli akar umbi mereka, PH adalah rakan perjuangan sebenarnya seperti mana ucapan Presiden Umno ketika kempen PRU Padang Serai.

Akan disediakan busana lengkap buat tetamu istimewanya nanti, saat meraikan tetamu dinanti-nanti penuh keterujaan, ini kerana penampilan DAP yang tiba-tiba berubah selepas PRU-15. Lebih ketara ketika PRU di DUN Tioman dan Parlimen Padang Serai. Sehari selepas PRU, Umno Perak memulakan langkah sebagai permulaan Umno bersama DAP.

Kemudiannya Pahang, terpesona kerana DAP tidak mengenakan apa-apa syarat kerjasama untuk tubuh Kerajaan Umno-DAP. Dinamikanya DAP di kaca mata Umno waktu ini. Sedikitpun tidak menoleh ke arah lapis-lapis kerosakan dan kemusnahan, hanya molek, cantik dan baik-baik belaka. 

Cinta keterpaksaan kian menusuk jiwa, tiada siapa yang boleh halang, tiada siapa yang boleh menegah, akan direnangi lautan api, akan diredah lautan gelombang, semuanya demi satu kerjasama politik perjuangan Umno, bangsanya, agamanya dan Raja Melayu.

Ucapan puji memuji kian bertali arus, DAP adalah rakan baik, rakan setia, rakan sehidup semati orang Melayu Umno kita. Buang yang keruh, ambil yang jernih, raikan pergorbanan DAP selama ini, kita silap selama ini, kita salah bina persepsi terhadap DAP, tinggal lagi, atau kita tunggulah Pemuda Umno atau Asraf Wajdi nyanyikan lagu ‘Terima Kasih DAP..Terima Kasih DAP..Terima Kasih DAP…’

Seperti petikan dari coretan ‘Minda Presiden PAS’  “Kini, DAP yang dikatakan kononnya sudah berubah sedang disanjung, walaupun ideologi dan pendekatannya secara terang-terangan bersikap anti-Islam. Hal ini demikian kerana, mereka berdiam diri tanpa mengubah dasar partinya, bersama parti-parti yang bersekongkol dengannya”.

Jelas sekali apa yang sedang berlaku dalam hari ini. Namun kita yakin ianya hanyalah tindakan terdesak segelintir pimpinan utama Umno sahaja, umum mengetahui dilema besar yang dihadapi Presiden Umno sekarang ini. Perjuangan hidup dan mati Zahid untuk hadapi hari mendatang yang berisiko.

Sama sekali dia sebolehnya tidak mahu mengikuti bekas Presiden Umno yang dipenjarakan sekarang ini. Zahid tidak mahu keputusan mahkamah yang sedang menghantui isteri bekas Perdana Menteri ketika ini. Satu hambatan iringan seharian yang menyeksakan jiwa. Menanti saat diseret ke tirai besi.

Tinggal lagi apakah semua tindakan ini diterima oleh akar umbi? Apakah mereka seia senada dengan tindakan Zahid, apakah mereka boleh menerima DAP di persekitaran hidup mereka, apakah mereka boleh lenyapkan sekelip mana kacau ganggu DAP terhadap Islam, orang Melayu dan Raja-raja Melayu sebelum ini.

Terpenjaranya Najib Razak atas faktor apa? Siapa yang memainkan isu 1MDB dan penyelewengan besar sebelum ini sehingga dibuka siasatan dan pendakwaan. Siapa pula merencanakan kegilaan Rosmah Mansor membaham jutaan duit rakyat?

Siapa pula mendedahkan isu skandal penyelewengan rasuah dan salah guna kuasa Zahid Hamidi? Semua ini sedang bermain di kotak fikiran ahli dan penyokong Umno di seluruh peringkat. Orang yang mencetuskan gelombang isu-isu itu semua bersama-sama sekarang ini dalam pasukan Kerajaan Campuran ini. 

Apakah semua ini boleh dilenyapkan begitu sahaja dengan susunan kata-kata pujian, madah madah pujangga, pelukan-pelukan dan salaman retorik di khalayak ramai atau di pentas-pentas acara sahaja? Penulis yakin akar umbi Umno tidak mudah didoktrin jiwa dan pemikiran mereka untuk menerima DAP sebagai pejuang Melayu, pejuang Islam dan DAP pejuang mempertahankan Raja-raja Melayu.

Peribahasa orang Melayu ‘Air Yang Tenang Jangan Disangka Tiada Buaya’ pepatah ini harus diambil cakna semula, kita juga kena ingat peribahasa  ‘Dayung sudah ditangan, perahu sudah di air…‘ Jangan pula Umno menjadi seperti peribahasa ini ‘Bagai kaca terhempas di batu…’

Ambillah peribahasa ini untuk dihadam dan bincangkan di akar umbi Umno yang sangat setia di kampung-kampung, ‘Bara yang digenggam biar sampai jadi abu‘. Janganlah tindakan Zahid itu seperti ‘Ibarat telur sesangkak, pecah sebiji, pecah semua’, ‘Yang kita kejar tak dapat, yang kita kendong pula berciciran’.

NARAZA MUDA – HARAKAHDAILY 14/12/2022

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Toksid LK Siang.. UMNO terpesona.

Ini perhatian untuk dihadam dan bincangkan di akar umbi Umno yang sangat setia di kampung-kampung,  ‘Bara yang digenggam biar sampai jadi abu‘.

Janganlah tindakan Zahid itu seperti ‘Ibarat telur sesangkak, pecah sebiji, pecah semua’, 

‘Yang kita kejar tak dapat, yang kita kendong pula berciciran’.

Kesimpulannya, linggkup, porrah!

  • PERHATIAN: NO TELEFON IBNU HASYIM.COM TERKINI 014-400 2015

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails