Sunday, November 21, 2021

Thai model ganja perubatan. Afghan, Aceh boleh ikut. Peluang usaha ganja 'halal'?


Kementerian Pertanian Thailand sudah menyediakan model ladang ganja mengikut piawaian Amalan Pertanian Baik (GAP) sebagai panduan untuk petani mengusahakannya. - Foto AFP

Thailand umum model ladang ganja

BANGKOK: Tapak semaian milik Pertubuhan Farmaseutikal Kerajaan (GPO) di Nong Yai disahkan sebagai ladang ganja pertama negara di bawah piawaian Amalan Pertanian Baik (GAP), Jabatan Pertanian Thailand.

Bangkok Post melaporkan, Ketua Pengarah Jabatan Pertanian, Pichet Wiriyaphaha, berkata pegawainya sudah melakukan pemeriksaan di ladang berkenaan untuk menjalankan penilaian.

Jelas beliau, ladang seluar 0.3 hektar itu sudah memenuhi semua kriteria, menjadikannya ladang ganja pertama di negara itu yang mendapat pensijilan terbabit.

"Lulus penilaian itu bermakna semua tumbuhan ganja yang ditanam di sini adalah selamat, boleh dipercayai dan berkualiti.

"Ia boleh digunakan sebagai bahan mentah untuk produk ganja perubatan dan ia selamat untuk pengguna," katanya.

Tambah beliau, ini akan menjadi model kepada petani di seluruh negara yang ingin menanam ganja untuk tujuan perubatan.

Pemeriksaan dibuat selepas GPO meminta jabatan menentukan sama ada ladang itu akan membuat gred dari segi piawaian GAP.

Jabatan itu mempromosikan penggunaan ladang untuk tanaman ganja perubatan di bawah bimbingan Timbalan Menteri Pertanian dan Koperasi, Mananya Thaiset.

Pichet berkata, GPO menyatakan kesediaannya untuk menyokong petani ganja lain dengan penilaian GAP dengan syarat mereka juga memberi tumpuan kepada pengeluaran ganja perubatan. - AGENSI

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Afghanistan dan Aceh, adalah negara pengeluar ganja di dunia yang penduduknya beragama Islam. Setakat ini tidak jelas bagaimana pengedarannya, samada dari segi agama atau perundangan negara masing-masing.

Kini Thailand mengumumkan model ladang ganja di tapak semaian milik Pertubuhan Farmaseutikal Kerajaan (GPO) di Nong Yai yang disahkan sebagai ladang ganja pertama negara, di bawah piawaian GAP, Jabatan Pertanian Thai. Iaitu ladang ganja untuk tujuan perubatan.

Maka ianya memberi laluan kepada negara yang sedang berbisnes ganja secara gelap bertukar kepada berterang-terangan, mengkut peraturan. Maka disinilah peluang jadi pengusaha ganja 'halal' dari sudut agama dan perundangan antarabangsa, seperti negara Afghanistan dan Aceh Indonessia.

Kalau di Malaysia ada bisnes 'daun ketum', bolehkah diperkenalkan di peringkat antarabangsa seperti ganja?

Lihat..

Siri Kalimantan: Kerjasama M'sia/Indo.

1 comment:

Anonymous said...

Petik ayat Quran tuhhh..PUTAR BELIT PENYAMUN

https://wrlr.blogspot.com/2021/11/putar-belit-penyamun.html?m=1

Fuyooo pegikut laman reformasi Pluralisma murtad LGBT gay kutip ayat Al Quran bila PKR kalah suma kat PRN Melako.. Lahabau Malakau..!!

kah kah kah... labahau...!!

"Saya tak tahu harga tanah itu, saya tak tahu siapa masukkan duit dalam akaun, saya tak tahu tandatangan siapa, saya tak tahu, saya tak tahu, saya tak tahu, saya tak tahu, saya tak tahu"

Manusia yang banyak berdalih macam ini dan langsung tak ada rasa empati lepas makan harta rakyat secara batil, penyelesaiannya hanya satu, persaksian di hadapan Hakim yang Maha Agung.

"Pada hari ini Kami tutup mulut mereka; tangan mereka akan berkata kepada Kami dan kaki mereka akan memberi kesaksian terhadap apa yang dahulu mereka kerjakan". (Q36:65)

Yang paling sedih adalah pengikut yang mempercayai apa yang pemimpin mereka kata 100%; wala membuta walaupun ia menyalahi sunnatullah. Siap bangga memuja-muji pemimpin tersebut di dunia.

"(Dikatakan kepada mereka): "Ini adalah suatu rombongan (pengikut-pengikutmu) yang masuk berdesak-desak bersama kamu (ke neraka)".(Berkata pemimpin-pemimpin mereka yang durhaka): "Tiadalah ucapan selamat datang kepada mereka karena sesungguhnya mereka akan masuk neraka". Pengikut-pengikut mereka menjawab: "Sebenarnya kamulah. Tiada ucapan selamat datang bagimu, karena kamulah yang menjerumuskan kami ke dalam azab, maka amat buruklah Jahannam itu sebagai tempat menetap".Mereka berkata (lagi): "Ya Tuhan kami; barang siapa yang menjerumuskan kami ke dalam azab ini maka tambahkanlah azab kepadanya dengan berlipat ganda di dalam neraka". (Q38:58-61).

Menariknya Quran memberi rakaman tentang jaminan dari pemimpin yang zalim tadi untuk pengikut setia mereka. Mereka ini akan di kumpulkan bersama-sama tapi tiada lagi puji-pujian, malahan penyokong mereka juga meminta azab dua kali ganda terhadap pemimpin yang menipu mereka di akhirat.

Bayangkan pengikut yang taksub dengan pemimpin yang zalim, pemimpin tadi sudah bermewah-mewah di dunia dengan harta yang batil, yang menyokong itu bukannya senangpun. Di akhirat nanti di kumpulkan pula bersama-sama; sudah la susah di dunia, di akhirat juga masih lagi hina.

Moga Allah lindungi kita dari ketaksuban, kejahilan dan tunjukkan kita ke jalan yang lurus.

Bab LGBT helok di sekalikan dng ayat Al Quran kat atas tuhh...!! Lahabau..!!

kah kah kah..!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails