Saturday, November 27, 2021

Dr Kamarul Zaman: DAP mahu hidupkan semangat Mei 69?

 

Nga mahu hidupkan semula semangat Mei 1969?

KUALA LUMPUR: Kenyataan pemimpin DAP, Nga Kor Ming supaya rakyat yang lahir selepas merdeka diberi status Bumiputera dilihat mungkin mahu menghidupkan semula semangat Mei 1969.

Ahli Akademik, Dr Kamarul Zaman Yusoff berkata, ucapan sama juga pernah dibuat oleh pemimpin DAP, Lim Kit Siang semasa menjadi calon Parlimen Bandar Melaka pada PRU3 menerusi satu surat terbuka.

“Kita mahu Cina, Inggeris dan Tamil menjadi bahasa-bahasa rasmi, supaya mereka boleh digunakan dalam ucapan-ucapan Parlimen dan Dewan Undangan Negeri, surat-menyurat kerajaan, notis-notis awam, dan lain-lain. 

“Kita mahu Perikatan berhenti memisahkan rakyat kepada ‘bumiputera’ kelas pertama dan ‘bukan-bumiputera’ kelas kedua,” ujar Kit Siang dipetik semula Dr Kamarul dari surat bertarikh 7 Mei 1969 itu.

Kata pensyarah di Universiti Utara Malaysia (UUM) itu, semua pihak tahu perkara yang berlaku selepas berakhirnya PRU3 tersebut dan mempersoalkan kemungkinan Nga Kor Ming mahu menghidupkan semula semangat tersebut – HARAKAHDAILY 25/11/2021

Lihat sebelum ini..

Siri Kalimantan: Kerjasama M'sia/Indo.

3 comments:

Anonymous said...

Rules Of Low Kerala. Rules Of Law celah mana Tun pakai..!?

Tun Dr. Mahathir Mohamad diminta memahami terlebih dahulu Kanun Prosedur Jenayah sebelum membuat komen berhubung isu layanan berbeza pelaksanaan undang-undang antara Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Datuk Seri Najib Tun Razak.

http://chedet.cc/?p=3584

Dalam tulisan Che Det The Rule of Law bekas Perdana Menteri itu mempersoal mengapa Najib tidak menjalani hukuman penjara dan denda walaupun setelah beliau dijatuhkan hukuman oleh Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada 28 Julai 2020.

Seksyen 311 Kanun Prosedur Jenayah menyebut, ‘Penggantungan Pelaksanaan Sementara Menantikan Rayuan’ yang berbunyi:

“… mahkamah bawahan atau hakim boleh menangguhkan pelaksanaan mana-mana penghakiman, perintah, sabitan atau hukuman sementara menantikan rayuan dengan syarat-syarat mengenai jaminan membayar wang atau melaksanakan atau tidak apa-apa perbuatan atau pengenaan apa-apa hukuman yang dijatuhkan oleh atau dalam penghakiman, perintah, sabitan atau hukuman sebagaimana yang difikirkan munasabah oleh mahkamah bawahan atau hakim itu.”

“Berdasarkan kepada asas-asas yang diberikan di dalam permohonan peguam Najib inilah maka Hakim Datuk Mohd. Nazlan memberikan Penggantungan Pelaksanaan kepada beliau pada 28 Julai 2020.

Seksyen 311 Kanun Prosedur Jenayah menyebut, ‘Penggantungan Pelaksanaan Sementara Menantikan Rayuan’ yang berbunyi:

“… mahkamah bawahan atau hakim boleh menangguhkan pelaksanaan mana-mana penghakiman, perintah, sabitan atau hukuman sementara menantikan rayuan dengan syarat-syarat mengenai jaminan membayar wang atau melaksanakan atau tidak apa-apa perbuatan atau pengenaan apa-apa hukuman yang dijatuhkan oleh atau dalam penghakiman, perintah, sabitan atau hukuman sebagaimana yang difikirkan munasabah oleh mahkamah bawahan atau hakim itu.”

“Berdasarkan kepada asas-asas yang diberikan di dalam permohonan peguam Najib inilah maka Hakim Datuk Mohd. Nazlan memberikan Penggantungan Pelaksanaan kepada beliau pada 28 Julai 2020,”

Fitnah Dr. Mahathir, Najib bersalah dan perlu menjalani hukuman, tetapi Najib dilayan seperti orang tidak bersalah, tidak membayar denda atau dipenjara. Keistimewaan itu diberikan kepada Najib bila ia tidak diberikan kepada Anwar atau mana-mana pesalah lain dan ia sangat jelas peraturan undang-undang tidak dikenakan sama rata.

Situasi sama turut berlaku ke atas Anwar apabila dijatuhkan hukuman penjara lima tahun atas pertuduhan meliwat bekas pembantu peribadi beliau, Mohd Saiful Bukhari Azlan oleh Mahkamah Rayuan pada 7 Mac 2014.

Peguam Anwar juga memohon supaya beliau diberikan Penggantungan Pelaksanaan dan diterima oleh hakim.

“Maka Anwar juga boleh terus bebas walaupun setelah dijatuhkan hukuman dan hanya menjalani hukuman setelah hukuman itu dikekalkan oleh Mahkamah Persekutuan pada 10 Februari 2015.

“Oleh itu, apa yang berbeza di dalam layanan terhadap Anwar dan Najibnya? Malah, bukan setakat mereka berdua, ramai lagi telah diberikan Penggantungan Pelaksanaan..!?

Rules Of Law Kerala digunakan semata mata ikut selera Che Det untuk Che Det dan terpakai untuk Che Det demi cita cita dan fitnah jijik Che Det. Mana mana rules of law yang tidak memenuhi cita rasa Rules of Law Che Det makna kata ia tidak terpakai untuk Che Det dan kroni Che Det..!! Puiii..!!

Dalam kes barua betina Kartel Kerala bernama Zety dan keluarga barua ini dan juga Jho Low yg lesap tah ke mana sambil Jho Low tepuk tangan saksikan kebodoh bangangan pemimpin Melayu yang suka bercakaran sesama Melayu dan telah berjaya di baruakan oleh DAP@LeeKwanYew.

Rules Of Law Karela Che Det ialah ber diam diri jadi setan bisu dan buat bodoh bangang macam tak ada apa berlaku sambil katakan pada seluruh dunia 'Ohh itu Bukan Salah Saya itu Saya Tak Tahu' itu salah orang itu dan orang ini..!!

Ini lah ciri ciri pemimpin acah acah power Melayu Islamik yang patut dilingkupkan PRU 15 nanti. Barua DAP@LeeKwanYew sila beramboss..!!

Barua DAP@LeeKwanYew wajib melingkup terusss dari Tanah Melayu..


#adalaguadalagi

oopsss itu hasgtag GV.. ahaksss

#lingkupBoboiMelingkuplahTunMahathir

Anonymous said...

Berdasarkan keputusan Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka tempoh hari, kemungkinan besar UMNO dan Bersatu tidak akan kembali bersama.

Pengarah Pendidikan Politik DAP, Liew Chin Tong berkata, meskipun trio UMNO iaitu Datuk Seri Najib Razak, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dan Datuk Seri Mohamad Hassan berusaha menyingkirkan Bersatu daripada gelanggang politik, PRN Melaka telah memberi talian hayat baharu buat Perikatan Nasional (PN).

Menurut Chin Tong, PN menerima 24 peratus undi di Melaka biarpun pengaruh PAS adalah terhad di negeri-negeri selatan Semenanjung.

“Dengan ini, negeri dan kawasan majoriti Melayu seperti Kedah, Terengganu, utara Perak dan timur Pahang yang mempunyai pengaruh PAS yang kuat, PN bakal menjadi pencabar sengit buat Umno,” katanya dalam satu kenyataan.

(Dulu pr18 dap berjaya mempengaruhi pas spy bergerak solo. Dap dan gabungan menang. Skrg strategi sama, lagakan umno bersatu dan pas. Oleh itu jangan fikirkan isu mikro, hanya utk parti. Yg penting makro utk umat bumiputera, melayu dan Islam. Oleh apa yg dap beri pandangan dari perspektif sebaliknya.)

Anonymous said...

TERKINI...!!

Bila kegiatan AMLA Gabnor Bank Negara Zety terbongkar Najib buat laporan polis, minta siasat jika wujud persembunyian bukti kes 1MDB dan SRC

Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak meninggalkan Ibu Pejabat Polis Daerah Dang Wangi pagi tadi selepas membuat laporan jika wujud persembunyian bukti material berhubung transaksi wang berkaitan 1MDB dan SRC International.

https://www.astroawani.com/berita-malaysia/najib-buat-laporan-polis-minta-siasat-jika-wujud-persembunyian-bukti-kes-1mdb-dan-src-333165

Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak meminta Polis Diraja Malaysia (PDRM) menyiasat jika wujud persembunyian bukti material berhubung transaksi wang berkaitan 1Malaysia Development Berhad (1MDB) dan SRC International.

Bekas Perdana Menteri itu turut memohon PDRM menjalankan siasatan terperinci berkaitan beberapa pemimpin dan pegawai kanan kerajaan di zaman pemerintahan Pakatan Harapan (PH) yang didakwa beliau, sengaja menyembunyikan bukti berkaitan 1MDB

Najib turut mengakui kekecewaannya apabila beliau dan pasukan guamannya tidak dimaklumkan mengenai hubung kait atau urus niaga antara ahli keluarga terdekat seorang bekas Gabenor Bank Negara Malaysia (BNM) Zety dengan ahli perniagaan dalam buruan, Jho Low.

Harap pagar pagar makan padi seorang Gabnor Bank Negara melakukan kegiatan AMLA. Tangkap dan siasat gang kartel Kerala dalam kes 1MDB...!! Kasi melingkup gang Kartel Kerala kali ini..

#lingkupBoboiMelingkuplahTun

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails