Friday, October 09, 2020

Siapa Nak Percaya K/Siang Jujur?

 

Penganalisis politik persoal kejujuran Kit Siang

KUALA LUMPUR: Reaksi sepantas kilat pimpinan DAP, Lim Kit Siang yang bersetuju agar laluan diberikan kepada calon WARISAN untuk menang tanpa bertanding dalam PRK Batu Sapi dipersoal Penganalisis Politik, Dr Kamarul Zaman Yusoff.

Pensyarah Universiti Utara Malaysia (UUM) ini mempertikaikan kejujuran Kit Siang yang disifatkan beliau akan memberikan reaksi sebaliknya jika kerusi tersebut dimiliki oleh lawan DAP dari Umno, BERSATU, PAS, MCA, PBS dan STAR.

Menurut Dr Kamarul, beliau menjangkakan Ahli Parlimen Iskandar Puteri itu akan membantah sebarang pandangan untuk memberi kemenangan percuma kepada pihak lawan partinya sebagai ketidakadilan dan bertentangan realiti sokongan.

Malah, pemimpin veteran itu dijangka Dr Kamarul akan tetap mahu PRK dilangsungkan dengan menggesa prosedur operasi standard (SOP) baru yang lebih diperketatkan jika ada pihak memberi pandangan berkaitan kesihatan dan keselamatan.

Bahkan kata Dr Kamarul, peruntukan Perlembagaan Persekutuan dan Deklarasi Hak-Hak Manusia Sejagat serta faktor perbezaan majoriti kecil di Parlimen ketika ini juga dijangka menjadi hujah pemimpin senior itu.

Kit Siang kelmarin menyatakan persetujuan tersebut setelah Pengerusi Bersama Jawatankuasa Undang-undang Perlembagaan Majlis Peguam, Andrew Khoo mencadangkan kemenangan tanpa bertanding kepada calon WARISAN.

Kata Kit Siang, ianya penting demi kesihatan dan keselamatan para pengundi di kawasan tersebut terutama dari Sandakan serta rakyat Sabah dan Malaysia yang dirujuknya kepada isu peningkatan penularan COVID-19 ketika ini.

“Marilah kita tunjukkan kepada seluruh dunia, yang pemimpin politik di Malaysia juga mampu untuk belajar daripada kesilapan masa lalu dan boleh menjadi inspirasi serta tauladan baik untuk menggerakkan semua rakyat, tanpa mengira latar belakang parti politik, kepada usaha memenangi peperangan melawan wabak COVID-19,” ujarnya.

Pemimpin DAP ini sepertimana kenyataannya sebelum-sebelum ini tetap menuduh Langkah Sheraton sebagai punca gelombang kedua pandemik COVID-19 di negara dan mendakwa tertubuhnya ‘kerajaan pintu belakang’.

Malah, Kit Siang terus menerus membuat dakwaan bahawa gelombang ketiga ketika ini adalah berpunca daripada ‘ahli politik pintu belakang’ yang cuba membawa kepada kejatuhan Kerajaan Negeri Sabah.

Kerusi Parlimen P.185 Batu Sapi sebelum ini disandang WARISAN melalui Dato’ Liew Vui Keong yang juga bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Undang-Undang) semasa pemerintahan Pakatan Harapan.

Mendiang bagaimanapun menghembuskan nafas terakhir dipercayai akibat jangkitan paru-paru pada di Hospital Gleneagles, Kota Kinabalu pada 2 Oktober minggu lalu. – HARAKAHDAILY 9/10/2020

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Siapa nak percaya K/Siang jujur? Mungkin dia sendiri pun tak percaya kepada dirinya atau keluargnya. Habis, cucu anak menantunya dikaitkan dengan rasuah. Apa lagi bila bersama PH? Macam dalam filem P.Ramli, penyamun-penyamun berbagi harta dalam pemerintahan 22 bulan berlalu.. Lingkup negara!

Video: Nujum Pak Belalang, Perompak Kira Duit. Antara Scene  Paling Lucu oleh P.Ramlee.

4 comments:

Anonymous said...

Kepada RBA M'sia yang takut berdepan hujah dan kenyataan. Kalau bukan pondan, jawab ini dulu baru meroyan tak tentu hala!

Hanya itulah yang geng jilat pungkok tak basuh boleh meroyan. Dapat kuasa tapi tak tahu kerja. Tunggu masa nak rehat dipenjara.

Ha ha ha 22 bulan si bahlul perintah' asyik menipu saja.. Inilah akibatnya, ikut group Jilat juboq tak basuh, habis keturunan keluarga jadi jauh dari agama, jadi rosak. Kini terpaksa kuncu-kuncunya meroyan. Dan teruskan meroyan, hina ulama. Terus ulang-ulang tuduhan basi, idea baru dari tokey kulupnya dah habis, tak laku lagi.

Memang puak-puak munafik atau anti Islam ada sepanjang zaman.. Ya, kita tahu, masih ada puak anjing kurap jilat juboq gian end meneruskan hasut ganggu.. Tak usah menyamar le, orang kenal mana penjilat juboq kapiaq gian end.

Kesian, masih jadi barua DAP lagi. Kesian. masih lagi mahu ikut hukum rimba. jadi hantu berpuaka. Masih tak tamadun. Jadi peluloq juboq tak basuh, si kulup gian end, barua pecacai yang patut di hukum sula atau rejam kerana pembelot. Mana lagi geng puaka rimba, tulang besi, A/Rahman Talib an, budak kampung dan babi-babi buta tu.. Dah tak nampak? Berpaling tadah, dedak tak cukup ke?
kita kenai depa..

Ada pula betina-betina garit pakai purdah juga jilat juboq tak basuh kulup. Bangga pulak tu. Bangga pula anak bini mereka jadi begitu. Jadi macam hamba seks askar Jepun sebelum merdeka dulu. Jadi pelempias si kulup. Bertaubatlah.. tak besar mana umpan mata kail dedak itu. Takde idea.. masih ulang bende sama. Miskin muflis segala.. padanlah jadi barua..

DAP macam cicak penyet, kering, kepala terapit pintu, terkepit. Ekornya luruh jatuh terkodek-kodek. Terkodek itulah suara bunyi bising penjilat, peluluq juboq tak basuh si kulup gian end. hi hi hi . Tak malu muka tembok pungkok babi..

Jilat Juboq gian end.. Jilat Juboq gian end.. Jilat Juboq gian end.. Mereka bangga disebut macam tu. Juga kepada penjilat juboq tak basuh se dunia.. walau ada RBA (Red Bean Army) di Malaysia tajaan DAP..

Huuuuu. Ittulah manusia berjiwa hamba manusia..
Hai manusia....... kembalilah kepada Tuhanmu.... Tuhan Maha Penerima taubat!! Pulanglah.. Pulanglah dari dunia bahlol tolol itu...

Anonymous said...

Elok juga kalau umno bertanding. Tapi tak payah kempen supaya bersih dari gejala rebak kovid. Sampai ketika, tanpa kempen, tanpa ceramah, terus ke hari undi. Kit siang pun kecut teloq juga.

Anonymous said...

Satu satunya ahli politik yg pandai bermuka2 ialah warga dap. Ada logo halal tapi ramuan minyak babi. Bantah tulisan jawi, tapi guna logo islamik. Bangkang undang2 islam, di negara orang melayu. Kempen isu moral, bawa pesta arak. Tolak makan rasuah, anak rasuah terowong banglow. Covid dari cina, tuduh para ulamak. Marah politik katak, promote goreng katak.

Anonymous said...

Jika tidak hasut atau kencing rakyat, itu bukan kit sial.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails