Tuesday, October 06, 2020

Perhatian Untuk K'jaan DAP P.Pinang...

 

Isu bekalan air kurang tuntut perhatian serius

BALIK PULAU: Kerajaan Pulau Pinang diterajui DAP perlu mengkaji secara menyeluruh terhadap masalah kekurangan air yang luar biasa di negeri ini dengan tidak bersandarkan alasan kepada faktor perubahan iklim semata-mata.

Pesuruhjaya PAS Pulau Pinang, Ustaz Muhammad Fauzi Yusoff berkata, perhatian serius mesti diberi berikutan takungan air di Empangan Teluk Bahang dan Air Itam serta lokasi tadahan lain juga berada di tahap minimum dan kritikal.

Peringat beliau, sekiranya isu tersebut tidak ditangani sewajarnya menerusi Perbadanan Air Pulau Pinang (PBA), masalah itu akan memburukkan survival bekalan air di negeri ini bagi penggunaan asas kehidupan warga dan ekonomi.

Menurutnya, kejadian banjir kilat yang berlaku di merata-rata tempat dalam Pulau Pinang menunjukkan bahawa hujan turun dengan lebatnya, tetapi air mengalir dari bukit serta sungai dengan banyaknya sehingga berlaku limpahan.

“Hujan turun dengan lebat, tetapi paras air (di empangan dan kawasan takungan) tidak naik tinggi. Inilah masalah sebenar yang perlu diberi perhatian oleh kerajaan negeri dan PBA dalam mengatasi masalah kekurangan bekalan air di negeri ini.

“Begitu juga aktiviti-aktiviti penggondolan tanah, penebangan hutan yang tidak terkawal dalam skala besar di kawasan tersebut merupakan punca berlakunya masalah ini.

“Projek pembangunan kawasan cerun seperti penurapan simen boleh menghalang serapan air oleh tanah dan tumbuh-tumbuhan. Air hujan turun tetapi tidak disimpan oleh tanah dan tumbuh-tumbuhan.

“Sebahagian besar kuantiti dan isipadu air itu terus mengalir ke longkang, parit dan sungai,” ujar beliau mengulas margin bekalan air di negeri ini yang berada di bawah paras minimum 10 peratus ditetapkan Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN)

Ustaz Fauzi memberi contoh penarahan hutan di Bukit Bendera menjadi bukti kepada sebab kurangnya air di kawasan Air Terjun Titi Kerawang yang menjadi sumber air beberapa kampung di Balik Pulau, selain kes kecurian air oleh pihak kebun.

Bekalan masa depan dan isu pencemaran

Menurut beliau juga, permintaan bekalan air bersih semakin meningkat ekoran pembangunan yang kian bertambah dan itu belum dikira jumlah permintaan air untuk ‘projek impian’ DAP iaitu Tambakan Selatan Pulau Pinang (PSR).

Perhatian serius turut dikemukakan beliau terhadap permasalahan pencemaran sungai yang membekalkan sumber air untuk pertanian, ternakan dan seumpamanya sebagaimana nasib terjadi kepada Sungai Kreh di Tasek Gelugor.

“Ia berpunca dari pembuangan najis babi di mana dari Sungai Kreh mengalir hingga ke Sungai Prai dan ini tentunya merugikan sebahagian besar rakyat,” kesali beliau.

Ustaz Fauzi berharap dengan penyerahan projek Pembesaran Empangan Mengkuang (MDEP) menerusi Menteri Alam Sekitar dan Air (KASA), Dato’ Sri Ustaz Tuan Ibrahim Tuan Man kepada Kerajaan Pulau Pinang akan mengatasi masalah air di negeri ini.

MDEP adalah projek Kerajaan Persekutuan dibiayai dengan geran Persekutuan yang diperolehi hasil persetujuan Pulau Pinang berhijrah ke Inisiatif Penstrukturan Semula Industri Perkhidmatan Air Nasional (NWSRI) 2011.

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif PBAPP, Dato’ Jaseni Maidinsa, negeri ini memerlukan MDEP yang berfungsi sepenuhnya secepat mungkin kerana menghadapi risiko ketara air mentah kesan perubahan iklim.

Menurut beliau lagi, kerajaan negeri juga perlu mengambil segala langkah termasuk kempen penuaian dan penyimpanan air hujan untuk kegunaan luaran sebagai tindakan segera bersifat jangka panjang. – HARAKAHDAILY 5/10/2020

SUMBEROMAR SHARIFUDDIN

Lihat sebelum ini..
 Terus gerakkan ekonomi segera, bangkit semula! Insya Allah!
Assalamualaikum good morning Bagi yang tengah down tu jom bangkit ...

Lihat sebelum ini..
Virus Corona Di Pantai Malindo, Balik Pulau, PP..

Virus Corona Di Pantai Malindo, Balik Pulau, PP..

Hibur Hibur Sikir: 

1 comment:

Anonymous said...

Kepada RBA M'sia yang takut berdepan hujah

Kalau bukan pondan, jawab ini dulu baru meroyan!

Hanya itulah yang geng jilat pungkok tak basuh boleh meroyan. Dapat kuasa tapi tak tahu kerja. Tunggu masuk masa nak rehat dipenjara.

Ha ha ha 22 bulan perintah menipu saja.. Inilah akibatnya, ikut group Jilat juboq tak basuh, habis keturunan keluarga jadi jauh dari agama, jadi rosak. Kini terpaksa kuncu-kuncunya meroyan. Dan teruskan meroyan, hina ulama. Terus ulang-ulang tuduhan basi, idea baru dari tokey kulupnya dah habis, tak laku lagi.

Memang puak-puak munafik atau anti Islam ada sepanjang zaman.. Ya, kita tahu, masih ada puak anjing kurap jilat juboq gian end meneruskan hasut ganggu.. Tak usah menyamar le, orang kenal mana penjilat juboq kapiaq gian end.

Kesian, masih jadi barua DAP lagi. Kesian. masih lagi mahu ikut hukum rimba. jadi hantu berpuaka. Masih tak tamadun. Jadi peluloq juboq tak basuh, si kulup gian end, barua pecacai yang patut di hukum sula atau rejam kerana pembelot. Mana lagi geng puaka rimba, tulang besi, A/Rahman Talib an, budak kampung dan babi-babi buta tu.. Dah tak nampak? Berpaling tadah, dedak tak cukup ke?
kita kenai depa..

Ada pula betina-betina garit pakai purdah juga jilat juboq tak basuh kulup. Bangga pulak tu. Bangga pula anak bini mereka jadi begitu. Jadi macam hamba seks askar Jepun sebelum merdeka dulu. Jadi pelempias si kulup. Bertaubatlah.. tak besar mana umpan mata kail dedak itu. Takde idea.. masih ulang bende sama. Miskin muflis segala.. padanlah jadi barua..

DAP macam cicak penyet, kering, kepala terapit pintu, terkepit. Ekornya luruh jatuh terkodek-kodek. Terkodek itulah suara bunyi bising penjilat, peluluq juboq tak basuh si kulup gian end. hi hi hi . Tak malu muka tembok pungkok babi..

Jilat Juboq gian end.. Jilat Juboq gian end.. Jilat Juboq gian end.. Mereka bangga disebut macam tu. Juga kepada penjilat juboq tak basuh se dunia.. walau ada RBA (Red Bean Army) di Malaysia tajaan DAP..

Huuuuu. manusia berjiwa hamba manusia..
Hai manusia....... kembalilah kepada Tuhanmu.... Tuhan Maha Penerima taubat!! Pulanglah..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails