Monday, October 05, 2020

Sekali lagi S'gor &Lembah Kelang..

 

REACH cadang hukuman berat kepada pencemar sumber air

SEKALI lagi penduduk di Selangor dan Lembah Kelang terpaksa menderita akibat pencemaran sumber air mentah. Perkara yang sama telah berlaku sebelum ini dan seolah-olah rakyat tidak akan terlepas dari seksaan. Gangguan bekalan air sudah menjadi satu cara hidup di Lembah Kelang.

Dalam kejadian bulan lepas bekalan kepada 1.2 juta isi rumah telah terjejas. Dalam kejadian terkini lebih 300,000 isi rumah di 273 kawasan di daerah-daerah Petaling, Hulu Langat, Kuala Langat dan Sepang telah terjejas.

Ketika pihak berkuasa sama ada di peringkat kerajaan pusat dan kerajaan negeri tercari-cari akan penyelesaiannya, REACH melihat hukuman ke atas mereka yang bertanggungjawab tidak cukup berat untuk mencegah kejadian. Hanya hukuman-hukuman yang berat yang akan dapat memaksa mereka yang terlibat seperti pemilik-pemilik agar bertindak dengan lebih bertanggungjawab.

Justeru REACH mencadangkan selain dari denda yang tinggi, hukuman-hukuman berikut kepada mereka yang didapati bersalah,

1.) Penjara mandatori dengan tempoh minima selama 12 bulan.
2.) Sebatan
3.) Rampasan aset.

Hukuman-hukuman pula adalah untuk pengurusan tertinggi termasuk pemilik agar kakitangan-kakitangan bawahan tidak dijadikan “kambing hitam”.

Satu tindakan yang drastik perlu dilakukan agar dapat menakutkan mereka yang cuai atau tidak bertanggungjawab. Rakyat yang menanggung derita mahu melihat kerajaan bertindak tegas.

DATO’ ISKANDAR ABDUL SAMAD
Ketua Penyelaras
Pusat Sumber Untuk Kemajuan Masyarakat Dan Perumahan / Research Centre For The Advancement Of The Community And Housing (REACH) – HARAKAHDAILY 5/10/2020


2 comments:

Anonymous said...

Kepada RBA M'sia yang takut berdepan hujah

Kalau bukan pondan, jawab ini dulu baru meroyan!

Hanya itulah yang geng jilat pungkok tak basuh boleh meroyan. Dapat kuasa tapi tak tahu kerja. Tunggu masuk masa nak rehat dipenjara.

Ha ha ha 22 bulan perintah menipu saja.. Inilah akibatnya, ikut group Jilat juboq tak basuh, habis keturunan keluarga jadi jauh dari agama, jadi rosak. Kini terpaksa kuncu-kuncunya meroyan. Dan teruskan meroyan, hina ulama. Terus ulang-ulang tuduhan basi, idea baru dari tokey kulupnya dah habis, tak laku lagi.

Memang puak-puak munafik atau anti Islam ada sepanjang zaman.. Ya, kita tahu, masih ada puak anjing kurap jilat juboq gian end meneruskan hasut ganggu.. Tak usah menyamar le, orang kenal mana penjilat juboq kapiaq gian end.

Kesian, masih jadi barua DAP lagi. Kesian. masih lagi mahu ikut hukum rimba. jadi hantu berpuaka. Masih tak tamadun. Jadi peluloq juboq tak basuh, si kulup gian end, barua pecacai yang patut di hukum sula atau rejam kerana pembelot. Mana lagi geng puaka rimba, tulang besi, A/Rahman Talib an, budak kampung dan babi-babi buta tu.. Dah tak nampak? Berpaling tadah, dedak tak cukup ke?
kita kenai depa..

Ada pula betina-betina garit pakai purdah juga jilat juboq tak basuh kulup. Bangga pulak tu. Bangga pula anak bini mereka jadi begitu. Jadi macam hamba seks askar Jepun sebelum merdeka dulu. Jadi pelempias si kulup. Bertaubatlah.. tak besar mana umpan mata kail dedak itu. Takde idea.. masih ulang bende sama. Miskin muflis segala.. padanlah jadi barua..

DAP macam cicak penyet, kering, kepala terapit pintu, terkepit. Ekornya luruh jatuh terkodek-kodek. Terkodek itulah suara bunyi bising penjilat, peluluq juboq tak basuh si kulup gian end. hi hi hi . Tak malu muka tembok pungkok babi..

Jilat Juboq gian end.. Jilat Juboq gian end.. Jilat Juboq gian end.. Mereka bangga disebut macam tu. Juga kepada penjilat juboq tak basuh se dunia.. walau ada RBA (Red Bean Army) di Malaysia tajaan DAP..

Huuuuu. manusia berjiwa hamba manusia..
Hai manusia....... kembalilah kepada Tuhanmu.... Tuhan Maha Penerima taubat!!

Anonymous said...

Daripada masalah Komunis, MACAU scam, pencemar sungai dengan taik BABI, dengan tumpahan bahan2 kimia, arak, judi, pelacuran, pemerdagangan manusia, amalan rasis, vandalisma papan2 tanda dengan tulisan2 asing, dsb mereka tak pernah lelah untuk mendatangkan masalah kepada masyarakat, agama dan negara?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails