Tuesday, October 06, 2020

Perokok Tegar X Mudah Dijangkiti COVID-19?

 

Antara hisap rokok dan jangkitan COVID-19

GIGIH sungguh geng perokok pertahankan benang basah dengan sebar artikel bahawa perokok tegar beruntung kerana tidak mudah dijangkiti virus COVID-19.

Rupanya rujukan yang mereka buat itu tidak wujud pun kajian sokongan. Hanya menerang perkataan seerti dengan COVID-19 dalam Bahasa Arab. Bahkan Prof Dr Ali Bolgana yang dikatakan pakar itu pun entah wujud atau tidak?

Dakwaan mesej yang tular itu mengatakan Nikotin yang terdapat dalam rokok menghalang virus bahaya COVID-19 dari terus menyerang paru-paru. Kelakar sungguh!

Mari kita lihat beberapa kajian yang telah dikeluarkan oleh badan berautoriti dalam bab ini. Pada akhir Mac 2020 lalu WHO membuat anggaran hasil dari cerapan kes yang sedia ada, para perokok mempunyai risiko dijangkiti oleh COVID-19 sebanyak 14 kali ganda. Ini kerana kebanyakan kes yang berlaku banyak terdiri dari perokok.

Kemudian, dari kajian rebiu sistematik (Systematic Review Study) pada Jun 2020, perokok dan siapa yang pernah merokok didapati dijangkiti oleh virus COVID-19 sebanyak dua kali ganda. 

Kenapa berlaku, racun dalam asap rokok itu boleh merosakkan Silia (bulu halus salur pernafasan) dan menyebabkan dinding akan senantiasa melekit. Keadaan ini akan memudahkan lagi virus melekat dan membiak seterusnya mengganggu sistem pernafasan pesakit. Kalau fikir logik pun mekanisma tersebut boleh terjadi kepada semua perokok mahupun penghisap vape atau shisha.

Kesimpulannya, berhentilah merokok. Tak usah cari banyak alasan untuk tegakkan benang basah mengambil benda haram itu.

DR SUHAZELI ABDULLAH 
Pakar Perubatan Keluarga 
Sarjana (Master of Medicine) dalam pengkhususan Perubatan Keluarga Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) – HARAKAHDAILY 5/10/2020

1 comment:

Anonymous said...

Kepada RBA M'sia yang takut berdepan hujah
Kalau bukan pondan, jawab ini dulu baru meroyan!
Masih bahlol lagi. Nak datang rumah orang, kena ikut peraaturan tun rumah!

Hanya itulah yang geng jilat pungkok tak basuh boleh meroyan. Dapat kuasa tapi tak tahu kerja. Tunggu masuk masa nak rehat dipenjara.

Ha ha ha 22 bulan perintah menipu saja.. Inilah akibatnya, ikut group Jilat juboq tak basuh, habis keturunan keluarga jadi jauh dari agama, jadi rosak. Kini terpaksa kuncu-kuncunya meroyan. Dan teruskan meroyan, hina ulama. Terus ulang-ulang tuduhan basi, idea baru dari tokey kulupnya dah habis, tak laku lagi.

Memang puak-puak munafik atau anti Islam ada sepanjang zaman.. Ya, kita tahu, masih ada puak anjing kurap jilat juboq gian end meneruskan hasut ganggu.. Tak usah menyamar le, orang kenal mana penjilat juboq kapiaq gian end.

Kesian, masih jadi barua DAP lagi. Kesian. masih lagi mahu ikut hukum rimba. jadi hantu berpuaka. Masih tak tamadun. Jadi peluloq juboq tak basuh, si kulup gian end, barua pecacai yang patut di hukum sula atau rejam kerana pembelot. Mana lagi geng puaka rimba, tulang besi, A/Rahman Talib an, budak kampung dan babi-babi buta tu.. Dah tak nampak? Berpaling tadah, dedak tak cukup ke?
kita kenai depa..

Ada pula betina-betina garit pakai purdah juga jilat juboq tak basuh kulup. Bangga pulak tu. Bangga pula anak bini mereka jadi begitu. Jadi macam hamba seks askar Jepun sebelum merdeka dulu. Jadi pelempias si kulup. Bertaubatlah.. tak besar mana umpan mata kail dedak itu. Takde idea.. masih ulang bende sama. Miskin muflis segala.. padanlah jadi barua..

DAP macam cicak penyet, kering, kepala terapit pintu, terkepit. Ekornya luruh jatuh terkodek-kodek. Terkodek itulah suara bunyi bising penjilat, peluluq juboq tak basuh si kulup gian end. hi hi hi . Tak malu muka tembok pungkok babi..

Jilat Juboq gian end.. Jilat Juboq gian end.. Jilat Juboq gian end.. Mereka bangga disebut macam tu. Juga kepada penjilat juboq tak basuh se dunia.. walau ada RBA (Red Bean Army) di Malaysia tajaan DAP.. Maaf, Kadang-kadang nak mengajar sibahlol ni, kena ikut bahasaa 'bahlol'nya.

Huuuuu. manusia berjiwa hamba manusia..
Hai manusia....... kembalilah kepada Tuhanmu.... Tuhan Maha Penerima taubat!! Pulanglah..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails