Thursday, May 21, 2020

Sawit Kembali Kukuh? Berita Gembira Rakyat, Kecuali Bekas M/Kewangan PH?

Ust Dr. Khairuddin at-Takiri - Home | Facebook
Sikit Tazkirah Ekonomi: 
Harga Minyak Sawit Dijangka Kembali Kukuh Susulan Import Semula Oleh India
KUALA LUMPUR, 21 Mei – Harga minyak sawit di pasaran dijangka mengukuh semula susulan pengimport India kembali membeli minyak sawit dari Malaysia, kata Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi, Datuk Dr Mohd Khairuddin Aman Razali.
Beliau berkata perubahan pendirian kerajaan India untuk tidak melanjutkan sekatan import terhadap minyak sawit ditapis serta kesediaan kerajaan Malaysia memastikan jurang dagangan kembali rapat telah membantu peningkatan import oleh negara berkenaan.
Faktor lain yang menyumbang kepada peningkatan import adalah harga pasaran minyak sawit mentah yang kini berada di bawah paras pencukaian duti eksport Malaysia, katanya.
“Perkembangan hubungan diplomatik kini bertambah baik dengan kontrak belian minyak sawit bagi Jun dan Julai 2020.
“Kerajaan menjangkakan situasi ini memberikan impak positif ke atas industri sawit dan ekonomi negara,” katanya dalam kenyataan hari ini.
Mohd Khairuddin berkata berdasarkan data Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB), eksport minyak sawit Malaysia ke India pada Januari hingga April 2020 menunjukkan penurunan drastik hampir 94 peratus kepada 96,145 tan berbanding tempoh yang sama 2019 dengan jumlah eksport pada 1.6 juta tan.
Namun, minyak sawit yang didagangkan di Bursa Malaysia mencatatkan peningkatan ketara sebanyak 47 peratus kepada 66,427 lot semalam berbanding purata 45,200 lot setiap hari sepanjang minggu lepas, katanya.
“Semoga dengan perkembangan terbaru ini, India akan terus mengimport minyak sawit Malaysia bagi memenuhi keperluan minyak sayuran dan lelemak negaranya,” kata beliau.
Beliau berkata Kementerian Perusahaan Perladangan dan Komoditi bersama MPOB dan Majlis Minyak Sawit Malaysia giat berusaha sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan dengan mengadakan beberapa siri rundingan secara maya untuk menarik pengimport dari India agar membeli minyak sawit Malaysia.
India merupakan antara rakan dagang terpenting Malaysia dalam sektor agrikomoditi.
Negara itu juga ialah pengimport terbesar minyak sawit dan produk berasaskan sawit pada 2019 dengan jumlah sebanyak 4.5 juta tan minyak sawit dan produk berasaskan sawit bernilai RM9.8 bilion.
Jumlah eksport ini meningkat kira-kira 67 peratus berbanding pada 2018 dengan jumlah eksport sebanyak 2.7 juta tan.
Mohd Khairuddin menegaskan kerajaan Malaysia komited untuk menjaga hubungan baik dengan kerajaan India bagi meningkatkan lagi hubungan diplomatik dan perdagangan kedua-dua negara.
Hubungan ini perlu supaya kepentingan kedua-dua pihak dapat dipelihara dan rakyat dapat menikmati hasilnya, katanya.
Industri sawit negara memberikan pendapatan kepada hampir 500,000 pekebun kecil sawit termasuk kira-kira 258,000 pekebun kecil persendirian. – BERNAMA
Harga Minyak Dunia Kembali Meningkat
Harga Minyak Dunia Kembali Meningkat
TOKYO – Harga minyak meningkat hari ini selepas data menunjukkan inventori minyak mentah AS merosot yang sekali gus meredakan kebimbangan terhadap lebihan bekalan walaupun ketakutan terhadap global pandemik masih menyekat keuntungan.
Kontrak hadapan minyak mentah Brent penghantaran Julai didagangkan tinggi 17 sen atau 0.5 peratus pada AS$32.92 setong pada 0024 GMT.
Kontrak hadapan US West Texas Intermediate (WTI) penghantaran Julai naik empat sen atau 0.1 peratus pada AS$33.53 setong.- Agensi
Komen Weblog Ibnu HasyimSawit kembali kukuh? Berita gembira kepada rakyat Malaysia,  kecuali kepada bekas Menteri Kewangan PH yang gopoh bertindak?
Lihat sebelum ini..
E-Buku IH-128: Sikit Tazkirah Ekonomi..
Bab 1

9 comments:

Anonymous said...

Inilah kelemahan lobai. Tak pandai langsong nak jaga ekonomi. Banding dengan menteri duit eng guan, sangat pintar bermain dengan duit. Sangat pandai jaga ekonomi. Tidak banyak aset negara yg dijual zaman kerajaan ph. Banyak pelabur asing melabur dan tiada hutang baru yg dibuat oleh menteri duit. Pas dan umno sangat kuat fitnahnya ke atas kerajaan ph. Sampai atok letak jawatan.

Anonymous said...

May 21, 2020 at 2:49 PM
Pengomen ini buta fakta. Kerana dedak babi.
Memang puak-puak munafik atau anti Islam ada sepanjang zaman..

Ya, kita tahu, masih ada puak anjing kurap jilat juboq gian end meneruskan hasut ganggu..
Tak usah menyamar le, orang kenal mana penjilat juboq kapiaq gian end.
Kesian, Masih jadi barua DAP lgi. Terjelir-jelir lidah.

Kesian. Masih lagi mahu ikut hukum rimba. jadi hantu berpuaka. Masih tak tamadun. Jadi peluloq juboq tak basuh, si kulup gian end. barua pecacai yang patut di hukum sula atau rejam kerana pembelot. Mana lagi geng puaka rimba, tulang besi, budak kampung dan babi-babi buta tu..
Bertaubatlah.. tak besar mana dedak babi itu. Miskin keparat sangat ke?? kalau mampuih panggil lah gian end solat.. hii jijik dan kesiannya. hi hi hi

Takde idea.. masih ulang bende sama. Miskin segala.. padanlah jadi barua..
DAP macam cicak penyet, kering, kepala terapit pintu, terkepit. Ekornya luruh jatuh terkodek-kodek. Terkodek itulah suara bunyi bising penjilat,peluluq juboq tak basuh si kulup gian end. hi hi hi . tak malu muka tembok pungkok babi..

Jilat Juboq gian end.. Jilat Juboq gian end.. Jilat Juboq gian end..
Mereka bangga disebut macam tu.
Hiiiiiiiii

Anonymous said...

Audio bocor mesyuarat PH sah, tegang kerana rancangan pengkhianat’ - Anwar Ibrahim

Pengerusi PKR Anwar Ibrahim mengesahkan rakaman suara mesyuarat Majlis Presiden PH pada 21 Februari yang tersebar di media sosial beberapa hari lalu sebagai asli.

“Saya dengar klip (rakaman audio) yang agak panjang. Dan sebagai orang yang hadir dan merenung dan banyak bersabar ketika itu, memang tepat apa yang disuarakan.

“Bukan palsu dan memang berlaku begitu (dalam mesyuarat Majlis Presiden PH),” katanya.

Pada 17 Mei lalu, rakaman berjudul “Pendedahan Eksklusif Mesyuarat Majlis Presiden pada 21 Februari 2020” yang disiarkan di Facebook “Bersatu sokong Tun Mahathir” mula tular.

Tun Mahathir elok buat laporan polis kalau audio itu telah disunting atau palsu. Jangan jadi bacol Tun Mahathir Mohamad lapur segera pada polis.

Kasi "fak" jer kaw kaw legasi tak guna tu siapa pengkhianat yang sangat bacol

Anonymous said...

Kerja orang dalam juga. Ada yg tak larat dengan tabiat atok yg kuat berbohong. Sama kuat bohong dengan eng guan.

skypin said...

Harga sawit di ladang masih lemah. Ore kel kato bo lepah go bajo nga upoh ngait. Wahai admin blog tgk dulu harga sblm posting ataau lepas dgn org politik bg ceramah. Org politik parti mana pun pandai menipu.

Anonymous said...

Baca yg bold tu. DIJANGKA KEMBALI KUKUH. bukan makna dah sah kukuh. Lobai punya pusing, kalah DAp

Anonymous said...

Pasaran buluh apa cita? Aku dah byk tanam pokok buluh. Kang cincang buat colok nanti walaun kata aku kapir harbi la, halal darah la

hehehe... said...

Komen pertama May 21, 2020 at 2:49 PM... tu buat cerita terbalik pun tak faham ke????

Anonymous said...

Kenapa pengomen di atas melenting sangat?
Pasai sebut Gian Eng. Masih tak hilang sipat barua...
ha ha ha

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails