Thursday, May 07, 2020

Mabuk Arak, Apa PAS Boleh Buat Hari Ini?


Tragedi arak: Pinda akta lebih tegas

PARTI Islam Se-Malaysia (PAS) terus memberikan komitmen untuk memastikan undang-undang berkenaan arak dan pemandu di bawah pengaruh alkohol diperketatkan dan dikenakan tindakan tegas.


Islam yang bersifat prihatin dalam menjaga nyawa dan akal mengharamkan segala jenis perbuatan yang melibatkan arak. Ini berdasarkan firman Allah SWT:
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِنَّمَا الْخَمْرُ وَالْمَيْسِرُ وَالْأَنصَابُ وَالْأَزْلَامُ رِجْسٌ مِّنْ عَمَلِ الشَّيْطَانِ فَاجْتَنِبُوهُ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ
Maksudnya : “Wahai orang-orang yang beriman! Bahawa sesungguhnya arak, dan judi, dan pemujaan berhala, dan mengundi nasib dengan batang-batang anak panah, adalah (semuanya) kotor (keji) dari perbuatan Syaitan. Oleh itu hendaklah kamu menjauhinya supaya kamu berjaya.” Surah al-Maidah (90)
Tragedi kemalangan jalanraya akibat pemandu mabuk menjadi igauan rakyat kerana sering dilaporkan dalam berita dan akhbar. Sepanjang 2018, kematian berpunca daripada pemandu mabuk atau pemandu bawah pengaruh alkohol (DUI) ialah 54 kes, manakala yang mengalami cedera parah adalah 63 kes dan cedera ringan 63 kes.

Lebih membimbangkan, walaupun negara berada dalam suasana Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), kes yang ditahan pihak berkuasa melibatkan arak dan pemandu mabuk terus berlaku.

PAS akan memastikan agar dipercepatkan penggubalan Akta Pengangkutan Jalan bersabit pemandu mabuk seterusnya menguatkuasakan akta kawalan terhadap minuman arak terutama di premis terbuka.

Jika dilihat di negara lain seperti Thailand, Vietnam dan Russia, kesalahan pemandu mabuk bakal digantung lesen pada tempoh masa tertentu, perlu membayar ganti rugi wang tunai kepada keluarga mangsa dan perlu menjalani program khidmat masyarakat. Manakala di negara Islam seperti UAE dan Arab Saudi, pesalah bukan sahaja dipenjara, malah didenda dan disebat di khalayak ramai.

PAS juga menyeru rakyat Malaysia mewujudkan gelombang solidariti bagi menuntut pihak kerajaan bertindak segera kerana sudah terlalu banyak kemalangan maut berlaku akibat pemandu mabuk ini.
‘Islam Memimpin Perpaduan’
KAMARUZAMAN MOHAMAD
Ketua Penerangan
Parti Islam Se-Malaysia (PAS)
4 Mei 2020 | 11 Ramadan 1441 – HARAKAHDAILY 4/5/2020
Komen Weblog Ibnu Hasyim: 'Jika dilihat di negara lain seperti Thailand, Vietnam dan Russia, kesalahan pemandu mabuk 
  • bakal digantung lesen pada tempoh masa tertentu, 
  • perlu membayar ganti rugi wang tunai kepada keluarga mangsa 
  • dan perlu menjalani program khidmat masyarakat. 
  • Manakala di negara Islam seperti UAE dan Arab Saudi, pesalah bukan sahaja dipenjara, malah didenda dan disebat di khalayak ramai.'
Janji PAS:
  • PAS akan memastikan agar dipercepatkan penggubalan Akta Pengangkutan Jalan bersabit pemandu mabuk seterusnya menguatkuasakan akta kawalan terhadap minuman arak terutama di premis terbuka.
  • PAS juga menyeru rakyat Malaysia mewujudkan gelombang solidariti bagi menuntut pihak kerajaan bertindak segera..'
KKM wajar ambil peranan kempen bahaya arak
Berita , Cerita, Panduan dan Tips Terkini: SERAM! Penemuan Bahaya Arak

2 comments:

Anonymous said...

Antara bukti jelas pengkhianatan parti komponen Pakatan Harapan terhadap Bersatu ialah rakaman video seorang ADUN DAP Perak yang membuat rancangan jahat untuk menjatuhkan Datuk Seri Ahmad Faizal Dato’ Azumu selaku Menteri Besar Perak yang juga Pengerusi Pakatan Harapan Perak semasa Kerajaan Pakatan Harapan Perak memerintah,” ujarnya.

Justeru Mohd Hafez berkata Armada Bersatu Perak berikrar akan terus bekerja kuat untuk Bersatu dan Kerajaan Perikatan Nasional.

Anonymous said...

Media kafir Harbi sentiasa berusaha menyebarkan pelbagai fitnah untuk melaga-lagakan dan memecah-belahkan umat Islam supaya kuasa politik umat Islam menjadi sangat lemah seperti yang telah berlaku dalam PRU yang terbaru.

Akibatnya puak kafir Harbi dan puak liberal berjaya membentuk KERAjaan yang bersikap rasis dan prejudis terhadap agama Islam dan umat Islam. Kita masih ingat kes Adib dll.

Insaflah wahai umat Islam. Umat Islam perlu bersatu padu dan kembali kepada Islam supaya kuasa politik umat Islam menjadi kuat dan kukuh untuk membela hak Islam dan hak umat Islam dan menyelamatkan rakyat dan negara dari kerakusan nafsu serakah puak kafir Harbi dan puak liberal.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails