Thursday, April 16, 2020

Ladang Buluh Comersil 4 Perkara.. Bukan 'motong pakai baju hujan' Ha ha ha..


JOM KREATIF
Buluh: Gagasan Khairuddin tak sama idea Teresa
CERITA buluh. Buluh tak dak dosa apa pun. Mencadangkan tanaman buluh dikomersilkan pun bukan salah. 
Orang motong getah ketawa dan pekebun sawit pun ketawa berdekah-dekah waktu Teresa Kok cadang dulu itu kerana yang sampai ke telinga orang ialah disuruh tebang getah dan sawit, ganti dengan tanaman buluh – untuk atasi masalah harga komoditi getah dan sawit yang jatuh merudum.

Ditambah pula dengan cadangan Teresa supaya pergi menoreh pakai baju hujan. Akibatnya kisah masa depan industri buluh tak sampai, tenggelam dalam kebodohan cadangan pergi motong pakai baju hujan.
Cadangan Dato’ Dr Khairuddin Aman Razali At-Takiri hari ini ialah bangunkan ladang buluh, sebagai tanaman komersil, bukan ganti ladang getah dan sawit dengan ladang buluh. Ini cerita daripada bab buluh daripada Dato’ Dr Khairuddin Aman Razali At-Takiri, Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi yang mengambil tempat Teresa… mengenai buluh…
(1) Saiz pasaran dunia untuk buluh ialah USD68.8 bilion. Pada tahun 2017, industri buluh di Malaysia mencatatkan hasil RM20 juta. Namun, pada 2019, zaman Teresa Kok menjadi Menteri daripada PH, Malaysia hanya menyumbang RM9 juta dalam industri itu.
(2) Setiap satu hektar tanah boleh ditanam 400 rumpun buluh dan setiap rumpun menghasilkan pendapatan sebanyak RM80 atau RM32 ribu sehektar setiap kali dituai.
(3) Jika keluasan ladang adalah 100 hektar X RM32 ribu = RM3.2 juta setiap tuaian.
(3) Soft loan (pinjaman mudah) disediakan oleh Kementerian untuk pembangunan ladang buluh atau RM10 ribu per hektar.
Dengan keluasan 100 hektar, penanam boleh memohon pinjaman mudah daripada Kementerian sebanyak RM1 juta.
Pinjaman selama 15 tahun itu perlu mula dibayar balik pada tahun ke-7. (Islamic loan sedang diuruskan).
(4) buluh memerlukan masa 3 tahun untuk matang dan boleh dituai dua kali setahun. Buluh akan membiak selepas itu selama tempoh 100 tahun.
Itu saja cerita buluh yang tidak dapat diceritakan dengan sempurna oleh Menteri sebelum ini, menyebabkan orang ketawa. Dia sendiri tak tahu apa yang dia mahu sampaikan. Kenapa sampai disuruhnya pekebun kecil menebang getah sawit tanam buluh?
Kalau begini kisah industri buluh dapat diterangkan oleh Teresa, dan masa depan yang buluh mampu tawarkan, kenapa ada orang ‘terbulu-bulu’ mahu ketawa?
MUHAMMAD SANUSI MD NOR – HARAKAHDAILY 16/4/2020

Lihat sebelum ini..
E-Buku IH-123: Kisah-kisah Jom Kreatif (4)

3 comments:

Anonymous said...

Teruskan Meroyan.
Puak bacul, tak boleh jawab lawan hujah. Kumpul geng-geng pecacai DAP kamu. Nangoi kampung haram jadah rimba, tulang basi babi
Memang puak-puak munafik atau anti Islam ada sepanjang zaman..

Ya, kita tahu, masih ada puak anjing kurap jilat juboq gian end meneruskan hasut ganggu..
Tak usah menyamar le, orang kenal mana penjilat juboq kapiaq gian end.
Kesian, Masih jadi barua DAP lgi.

Kesian. Masih lagi mahu ikut hukum rimba. jadi hantu berpuaka. Masih tak tamadun. Jadi peluloq juboq tak basuh, si kulup gian end. barua pecacai yang patut di hukum sula atau rejam kerana pembelot. Mana lagi geng puaka rimba, tulang besi, budak kampung dan babi-babi buta tu..

Bertaubatlah.. tak besar mana dedak babi itu. Miskin keparat sangat ke?? kalau mampuih panggil lah gian end solat.. hii jijik dan kesiannya. hi hi hi
Takde idea.. masih ulang bende sama. Miskin segala.. padanlah jadi barua..

DAP macam cicak penyet, kering, kepala terapit pintu, terkepit. Ekornya luruh jatuh terkodek-kodek. Terkodek itulah suara bunyi bising penjilat,peluluq juboq tak basuh si kulup gian end. hi hi hi . tak malu muka tembok pungkok babi..

Jilat Juboq gian end.. Jilat Juboq gian end.. Jilat Juboq gian end..
Mereka bangga disebut macam tu.
Hiiiiiiiii

Anonymous said...

Malaysia telah menerima US$300 juga dari Amerika Syarikat hari ini - bermakna jumlah wang yang dikembalikan oleh DOJ sehingga kini adalah US$620 juta.

Perkembangan ini jelas menyangkalkan tuduhan PH sebelum ini bahawa DOJ tidak akan teruskan kerjasaman dengan kerajaan PN ataupun kerajaan PN tidak akan teruskan usaha untuk mendapat semula semua dana yang dikatakan hilang..

Namun, US$620 juta hanya sebahagian kecil daripada US$4.5 bilion yang sepatutnya dikembalikan kepada 1MDB sebelum 30 Dec 2020 jika perjanjian penyelesaian dengan IPIC milik kerajaan Abu Dhabi diteruskan.

Namun, kerajaan PH dahulu telah batalkan perjanjian penyelesaian asal yang ditandatangan pada masa BN.,

Unknown said...

Macam ni lh perangai munafik puak puak walaun bila terkena batang hidung sendiri.dah tersepit mulalah keluar dalil itu dalil ini yg rosak Islam yg tentu dah lama rosak melayu perjuangan yang sia sia atas nama bangsa.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails