Sunday, April 12, 2020

Hasil perikanan seluruh negara cukup untuk pengguna

KUALA LUMPUR: Keperluan hasil perikanan untuk memenuhi pasaran dan permintaan domestik kekal mencukupi walaupun ketika negara berada di bawah Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ketika ini.

Timbalan Menteri Pertanian dan Industri Makanan II, Dato’ Che Abdullah Mat Nawi berkata, keperluan tersebut bahkan masih mempunyai lebihan 30,000 tan metrik berbanding 155,000 tak metrik kegunaan bulanan.

“Bahkan semua pergerakan yang melibatkan urusan bekalan makanan tidak dihalang dalam PKP ini. Jadi kita tidak nampak sebarang sebab untuk kita bermasalah dengan ikan ini memandangkan negara kita sendiri mengeluarkan lebih daripada keperluan,” ujarnya.

Beliau memberikan jaminan tersebut ketika ditanya media selepas melawat ke Pusat Pendaratan Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) diiringi Pengarah LKIM Negeri Pahang, Rashima Baharuddin, sebentar tadi.

Menurut beliau, pihak kementerian juga mewujudkan bilik gerakan yang memantau bukan sahaja harga, tetapi memastikan rantaian pemasaran dari nelayan kepada pengguna dapat dicapai sebaiknya.

Jelasnya, masalah yang timbul berjaya diselesaikan dan tidak berlaku isu besar melainkan masalah-masalah terpencil di mana pihak kementerian telah mengambil tindakan menanganinya.
“Ada (khidmat penghantaran berbayar – COD), dah macam-macam dah (ditawarkan). Sekarang ini alhamdulillah, pembelian melalui talian dan sebagainya. Maknanya pelbagai pihak cuba menawarkan program-program beli dalam talian dan sebagainya yang memudahkan.

“Dan mungkin ini perubahan dalam konsep pemasaran barangan makanan insya-Allah. Dan melalui FAMA juga kita buka seperti mana yang telah diumumkan oleh Menteri, beberapa pusat dipanggil Pasar Segar Terkawal di seluruh negara.

“Jadi itu juga membantu, maknanya barang makanan ini sampai kepada rakyat,” terangnya kepada media dan memaklumkan lambakan hasil berkaitan juga telah diatasi menerusi agensi-agensi berkaitan.

Beliau juga menyifatkan warga nelayan dan petani sebagai sebahagian barisan hadapan negara dalam soal memastikan kecukupan keperluan berkenaan kepada seluruh rakyat di negara ini.
Sempena lawatan tersebut, Dato’ Che Abdullah yang turut disertai ADUN Tanjung Lumpur, Ustaz Rosli Abdul Jabar, telah menyampaikan 700 Bakul Makanan dari LKIM Pahang kepada para nelayan. – HARAKAHDAILY 10/4/2020 
Hibur Hibur Sikit

OST Sumpah Wanita 1960 - Ikan Kekek

El Surayya - Nelayan

1 comment:

Anonymous said...

Teruskan Meroyan.
Memang puak-puak munafik atau anti Islam ada sepanjang zaman..
Ya, kita tahu, masih ada puak anjing kurap jilat juboq gian eng meneruskan hasut ganggu..
Tak usah menyamar le, orang kenal mana penjilat juboq kapiaq gian eng.
Kesian, Masih jadi barua DAP lgi.

Kesian. Masih lagi mahu ikut hukum rimba. jadi hantu berpuaka. Masih tak tamadun. Jadi peluloq juboq tak basuh, si kulup gian eng. barua pecacai yang patut di hukum sula atau rejam kerana pembelot. Mana lagi geng puaka rimba, tulang besi, budak kampung dan babi-babi buta tu..

Bertaubatlah.. tak besar mana dedak babi itu. Miskin keparat sangat ke?? kalau mampuih panggil lah gian eng solat.. hii jijik dan kesiannya. hi hi hi

Takde idea.. masih ulang bende sama. Miskin segala.. padanlah jadi barua..
DAP macam cicak penyet, kering, kepala terapit pintu, terkepit. Ekornya luruh jatuh terkodek-kodek. Terkodek itulah suara bunyi bising penjilat,peluluq juboq tak basuh si kulup gian eng. hi hi hi . tak malu muka tembok pungkok babi..

Jilat Juboq gian eng.. Jilat Juboq gian eng.. Jilat Juboq gian eng..
Mereka bangga disebut macam tu.
Hiiiiiiiii

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails