Wednesday, September 12, 2012

Kahwin Twitter, Apa Istimewanya?


KAHWIN melalui teitter pula... menggunakan Twitter sebagai medium untuk saling bertukar janji dalam proses menuju perkahwinan.

Seperti upacara perkahwinan biasa, majlis ini mempunyai pengantin, saksi dan kadi dalam satu ruangan. Cuma bezanya mereka menggunakan iPad untuk menyampaikan semua perkataan yang biasa dilafazkan dalam upacara akad nikah.

Sepasang kekasih dari Turki memilih platfom media sosial untuk mengikat hubungan mereka. Candan Canik dan suaminya, Cengizhan Celik, menggunakan Twitter sebagai medium untuk saling bertukar janji dalam proses perkahwinan mereka.

Canik dan Celik menjadi rakyat Turki pertama yang melakukan proses pernikahan melalui Twitter, atau berkemungkinan ini adalah peristiwa yang pertama di dunia. Bertugas sebagai kadi ialah Mustafa Kara, imam masjid Uskudar, daerah tempat berlangsungnya perkahwinan melalui Twitter ini.

Setelah saling bertukar tweet, kedua mempelai menandatangani surat nikah secara nyata, tidak lagi secara virtual. Canik menjelaskan, idea unik ini muncul kerana dirinya ingin mencuba sesuatu yang baru.

“Saya ingin ada sedikit kejutan di hari pernikahan saya,” ujarnya. (IH)

1 comment:

Anonymous said...

Ketua M.C.A Gombak YIP KUM FOOK,
Perkara U buat salah (jahat), tipu wang orang ramai, tipu perempuan dan wang perempuan, makan wang Tokong ……U sekiranya manusia U mesti bertanggongjawab sendiri.

U menlaporkan kepada Polis. Polis mesti akan guna otaknya menyiasat mana yang betul dan mana yang tipu. Siapa makan cilli padi, siapa akan rasa pedasnya.

Kalau U Jantan, gunalah nama U sendiri bertekal di Internet, jangan guna nama yang Suci SAMNAK SAMBODHI, DESA JAYA, KEPONG, KUALA LUMPUR, MALAYSIA, bagi menyembunyikan diri..

Head of M.C.A Gombak YIP KUM FOOK ,
U do mistake (crooks), lies of money people, lies of women and money women, eat money Temple, U are human being should be charged with the responsibility themselves.

U report to police. Police must use his brain will investigate what is right and what is wrong. Anyone eat Cilli Padi, Anyone will feel the spiciness.

if U males, U use own name against on the Internet, do not use the Holy name of SAMNAK SAMBODHI, DESA JAYA, KEPONG, KUALA LUMPUR, MALAYSIA, for hide yourself ..


Head of M.C.A Gombak YIP KUM FOOK ,
你做邪恶的事,骗公众的钱,骗女人和骗女人的钱,吃寺庙的钱...... 你应该自己负责任。

你向警方报案。警方一定会使用大脑进行调查,谁是错误, 谁骗人的钱.。谁I吃辣椒,谁会觉得辣。

你如果是男性,在互联网上使用自己的名辩论,不要使用神圣 SAMNAK SAMBODHI, DESA JAYA, KEPONG, KUALA LUMPUR, MALAYSIA,的名来隐藏自己..

YOUR TRULY

MCA MALAYSIA

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails