Thursday, September 13, 2012

Filem Hina Nabi, Wajar S/Bacile Dihukum Bunuh?

PENUNJUK perasaan mengoyakkan bendera AS di luar pejabat kedutaan AS di Mesir kelmarin sebagai tanda bantahan. - AFP 

Pembikin filem anti-Islam sembunyikan diri
LOS ANGELES - Pembikin filem yang mencetuskan kemarahan umat Islam kerana menghasilkan filem menghina Nabi Muhammad SAW dikatakan sedang menyembunyikan diri. Filem yang dihasilkan oleh penulis dan pengarah, Sam Bacile telah mengakibatkan tunjuk perasaan di kedutaan Amerika Syarikat (AS) di Mesir dan Libya, serta membunuh seorang pegawai Jabatan Negara AS di sana.

Bacile yang bercakap melalui telefon dari lokasi tidak diketahui tetap membela diri dengan mengatakan Islam adalah satu barah dan mahu filemnya menjadi satu kenyataan politikal. Lelaki berusia 56 tahun itu turut mendedahkan dirinya sebagai Yahudi Israel. Menurutnya, filemnya itu akan membantu Israel dengan mendedahkan keburukan Islam kepada dunia.

Petikan filem yang dialih bahasa ke dalam bahasa Arab telah disiarkan di laman video YouTube. Filem itu mencetuskan kemarahan kerana ia menghina Nabi Muhammad SAW sebagai seorang kaki perempuan dan membenarkan gangguan seksual ke atas kanak-kanak. Bacile menyatakan kekesalan atas kematian kakitangan kedutaan itu, tetapi menyalahkan kawalan keselamatan premis terbabit. - AP

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Menghina Nabi Muhammad SAW adalah menghina agama Islam yang suci. Maruah Islam perlu dipertahankan. Mari kita lihat sejarah..

Lihat kisah seorang pemimpin Islam yang sanggup mempertahankan maruah Islam, walalupun hanya melalui pembelaan terhadap seorang Muslimah yang diangap kerdil. Hal ini berlaku pada zaman khalifah Al-Mu'tasim, khalifah Bani Abbasiyah (833-842 Masehi). Beliau menyambut seruan seorang Muslimah yang dilecehkan auratnya oleh tentara Romawi. Beliau mengirimkan pasukan tentera untuk menyerbu kota Ammuriah dan melibas seluruh tentara Romawi di sana hingga bebaslah Muslimah tadi dari tawanan Romawi.

Kisah ini dicatat dalam kitab al-Kamil fi al-Tarikh karya Ibn Al-Athir. Peristiwa bersejarah tersebut terjadi pada tahun 223 Hijriyyah, dalam judul Penaklukan kota Ammuriah. Ketika Al-Mu'tasim yang ditangannya sedang memegang gelas untuk minum mendengar berita seorang Muslimah dijatuhkan maruahnya oleh tentara Romawi, beliau terus berseru kepada panglima perangnya agar bersiap menuju Ammuriah, tempat dimana muslimah tersebut berteriak meminta tolong.

Diceritakan, Muslimah itu keturunan Bani Hashim sedang berbeli-belah di sebuah pasar di negeri bawah kekuasaan Romawi, di utara benua Asia, di kota Ammuriah, kawasan Turki hari ini. Sedang Muslimah itu berjalan, tiba-tiba dia diganggu oleh seorang lelaki Romawi yang menyentuh ujung bajunya hingga dia secara spontan berteriak : "Wa Mu'tashamah!" Ertinya, "Dimana kau Mu'tasim...Tolonglah Aku"

Kerana maruah Islam itu dicabar, maka puluhan ribu tentera pun dihantar mulai dari gerbang ibukota di Baghdad hingga ujungnya mencapai kota Ammuriah. Pembelaan kepada Muslimah ini berakhir dengan pembebasan Ammuriah dari jajahan Romawi. Tentara Muslim bergerak di bulan April, 833 Masehi dari Baghdad menuju Ammuriah. Kota Ammuriah dikepung selama kira-kira lima bulan, akhirnya menyerah pada 13 Ogos 833 M.

Begitu juga pernah terjadi pada zaman Nabi Muhammad SAW. Dikisahkan ada seorang tukang emas Yahudi Bani Qainuqa menganiaya kehormatan seorang Muslimah dengan mengikat pinggir bajunya sehingga menyebabkan tubuhnya tersingkap. Ketika itu, seorang lelaki Muslim kebetulan berada di sana, demi maruah agama, dia terus membunuh orang Yahudi itu.

Kemudian orang-orang Yahudi membalas dengan membunuh orang Muslim itu pula. Keluarga lelaki itu memanggil kaum Muslimin membantu. Dan Nabi SAW., mengirimkan pasukan melawan mereka dan setelah 15 hari pengepungan seluruh suku Bani Qainuqa diusir dari Madinah.

Itu baru penghinaan kepada seorang Muslimah, bagaimana dengan penghinaan kepada Nabi Muhammad SAW sendiri melalui filem seperti di atas? Memadaikah dengan tunjuk persaan sahaja? Atau wajarkah penulis dan pengarah, Sam Bacile itu dihukum bunuh? Ulama Malaysia berani keluarkan fatwa? (IH)

2 comments:

Anonymous said...

Assalamualaikum.

Saya ingin mendengar pandangan saudara pulak pasal peranan PAS meningkatkan syiar atau martabat Islam di negara ini. Boleh tak bagi satu dua contoh. Apa pulak pendapat saudara orang yang memerangi murtad dipecat, orang yang terang2 menentang islam dijadikan rakan perjuangan, orang yang jijik moralnya diangkat sebagai ketua?

Anonymous said...

Ketua M.C.A Gombak YIP KUM FOOK,
Perkara U buat salah (jahat), tipu wang orang ramai, tipu perempuan dan wang perempuan, makan wang Tokong ……U sekiranya manusia U mesti bertanggongjawab sendiri.

U menlaporkan kepada Polis. Polis mesti akan guna otaknya menyiasat mana yang betul dan mana yang tipu. Siapa makan cilli padi, siapa akan rasa pedasnya.

Kalau U Jantan, gunalah nama U sendiri bertekal di Internet, jangan guna nama yang Suci SAMNAK SAMBODHI, DESA JAYA, KEPONG, KUALA LUMPUR, MALAYSIA, bagi menyembunyikan diri..

Head of M.C.A Gombak YIP KUM FOOK ,
U do mistake (crooks), lies of money people, lies of women and money women, eat money Temple, U are human being should be charged with the responsibility themselves.

U report to police. Police must use his brain will investigate what is right and what is wrong. Anyone eat Cilli Padi, Anyone will feel the spiciness.

if U males, U use own name against on the Internet, do not use the Holy name of SAMNAK SAMBODHI, DESA JAYA, KEPONG, KUALA LUMPUR, MALAYSIA, for hide yourself ..


Head of M.C.A Gombak YIP KUM FOOK ,
你做邪恶的事,骗公众的钱,骗女人和骗女人的钱,吃寺庙的钱...... 你应该自己负责任。

你向警方报案。警方一定会使用大脑进行调查,谁是错误, 谁骗人的钱.。谁I吃辣椒,谁会觉得辣。

你如果是男性,在互联网上使用自己的名辩论,不要使用神圣 SAMNAK SAMBODHI, DESA JAYA, KEPONG, KUALA LUMPUR, MALAYSIA,的名来隐藏自己..

YOUR TRULY

MCA MALAYSIA

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails