Saturday, February 05, 2011

Mubarak-US: Tidak Bawa Kemakmuran Mesir -Iran


TEHERAN 5 Feb 11: Bukan hanya Presiden Mesir Hosni Mubarak tidak anti-Zionis, tetapi juga ia adalah rakan, sejawat, dan khadam kepada Zionis. Perilaku Mobarak terhadap Amerika Syarikat tidak mampu membawa Mesir menuju kemakmuran. Begitulah kesimpulan pidato pemimpin spiritual Iran, Ayatollah Ali Khamenei.

Pidato Khamenei itu disambut jemaah dengan mengangkat tangan dan meneriakkan ‘Matilah AS! Matilah Israel!’ Ini merupakan kali pertama dalam tujuh bulan Khamenei memberikan khotbah Jumaat, yang bersamaan dengan aksi demonstrasi bertitel ‘Hari Kepergian’ di Mesir untuk menggulingkan Mubarak.

Sebelum itu beliau mengatakan gerakan rakyat menumbangkan rejim di Mesir dan Tunisia sebagai ‘gerakan kebebasan Islam’. Dalam khotbah Jumaatnya di Universiti Teheran, ia mengatakan rakyat sedang menyaksikan gaung revolusi Islam Iran 1979. “Kebangkitan umat Muslim Mesir merupakan gerakan kebebasan Islam dan saya, atas nama pemerintah Iran, menyatakan salut terhadap rakyat Mesir dan Tunisia.”

Ia menyeru rakyat Mesir untuk mengikuti jejak revolusi Iran yang menumbangkan rejim sokongan AS untuk mendirikan Republik Islam Iran. Ia menghimbau rakyat Mesir untuk bersatu dalam Islam. Ia mengatakan peristiwa di Mesir dan Tunisia adalah tanda kebangkitan Islam di kawasan dan gerakan ini akan menyingkirkan AS.

Khamenei mengatakan Mubarak merupakan khadam Israel dan AS. “Selama 30 tahun negara ini (Mesir) berada di tangan seseorang yang menafikan kebebasan dan musuh bagi mereka yang mencari kebebasan.” (IH)

Lihat secara keseluruhan..
E-Buku IH-30: Ke Arah T/Tengah Yang Islamik?
E-Buku IH-30: Ke Arah T/Tengah Yang Islamik?

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails