Wednesday, June 02, 2010

Tiada Keamanan, Selagi Kebangsaan Melampau - Nik Aziz


Gambar ini: Dua belas rakyat Malaysia, yang berada di atas kapal Mavi Marmara, yang diserang Israel dua hari lepas mengibarkan Jalur Gemilang setelah dibebaskan di Jordan hari ini. — Gambar Bernama.

Oleh NIK ABDUL AZIZ BIN NIK MAT

Gaza: Kenyataan rasmi MB Kelantan

BISMILLAHIR Rahmanir Rahim. Saya mewakili Kerajaan Kelantan dengan ini mengutuk sekeras-kerasnya tindakan rejim Yahudi Israel yang menyerang kapal konvoi bantuan kemanusiaan ke Gaza dan sehingga mengorbankan dua puluh (20) nyawa.

Konvoi ini dilaporkan membawa kira-kira sepuluh ribu (10,000) tan barangan bantuan, seramai lebih lima ratus empat puluh (540) orang menaiki kapal Mavi Marmara, termasuk Ahli Parlimen, ahli akademik, ahli NGO petugas media, ulama’, seorang kanak-kanak berumur kurang daripada satu tahun dan juga seorang warga emas berumur lebih daripada lapan puluh tahun.

Termasuk dalam rombongan tersebut juga ialah dua belas (12) orang rakyat Malaysia yang turut menjadi tawanan Yahudi Israel. Sesungguhnya konvoi itu adalah bukan merupakan konvoi tentera dan tidak berangkat ke Gaza dengan tujuan ketenteraan, ia adalah misi kemanusiaan.

Paling penting ialah saya menyeru para ulama’ seluruh dunia dapat bangkit, tunaikan Solat Hajat dan mohon pertolongan Allah S.W.T. demi menyelamatkan umat Islam dan rakyat Palestin termasuk di Gaza. Saya juga menggesa Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) memberi teguran keras terhadap rejim itu. Saya juga menyeru agar Pertubuhan OIC dan negara-negara Islam turut menyertai bantahan ini bagi membuktikan kesungguhan membela nasib rakyat Palestin.

Hakikatnya tingkah laku biadab Israel ini berpunca dari kefahaman bahawa mereka merupakan bangsa yang terpilih dan mulia berbanding bangsa-bangsa yang lain. Bagi mereka, hanya mereka yang berhak hidup di bumi ini dan bangsa-bangsa lain hanyalah bertaraf hamba kepada mereka. Ekoran kefahaman sesat seperti inilah, mereka langsung tidak berasa bersalah melakukan kezaliman terhadap rakyat Palestin.

Inilah bahayanya fahaman ‘asobiyyah melampau yang dianuti oleh Yahudi. Selagi fahaman kebangsaan melampau seperti ini menjadi anutan mana-mana pihak, keamanan tidak akan dapat dikecapi di bumi ini. Oleh kerana itu, saya selaku Menteri Besar Kelantan akan menganjurkan satu Kuliah Pagi Jumaat, pada 21 Jamadil Akhir 1431 (lusa) khusus berhubung dengan isu tindakan tidak bertamadun rejim Israel itu.

Disebabkan Kuliah Jumaat ini penting, maka kita akan adakan di pekarangan Stadium Sultan Mohd. Ke-IV, Kota Bharu. Pihak Kerajaan Negeri juga akan mengadakan Solat Hajat berserta bacaan Qunut Nazilah ditempat yang sama. Maka saya harapkan kerjasama semua pihak, muslimin dan muslimat agar dapat hadir beramai-ramai sebagai tanda kita mengutuk perbuatan zalim Yahudi Israel itu dan dapat sama-sama kita berdoa ke hadrat Allah demi keselamatan, keamanan dan kesejahteraan umat Islam dari kerakusan Yahudi – Israel.

Saya juga akan mohon kerjasama pihak Majlis Agama Islam Kelantan (MAIK) agar mengarahkan semua masjid di Kelantan menunaikan Solat Hajat dan bacaan Qunut Nazilah serta dapat menyediakan satu Khutbah Khusus mengutuk Israel/Yahudi untuk para khatib persembahkan kepada semua ahli jemaah Sembahyang Jumaat yang terdekat ini (lusa).


Terima kasih.

YAB TUAN GURU DATO’ BENTARA SETIA NIK ABDUL AZIZ BIN NIK MAT
Pejabat Menteri Besar,
Kota Darulnaim.
19 Jamadilakhir 1431
2 Jun 2010.

9 comments:

Anonymous said...

Hello i'm fresh on here. I came upon this website I find It absolutely accommodating & its helped me out so much. I should be able to contribute & aid other people like its helped me.

Cheers all, See You Later.

Anonymous said...

Hiya i am fresh to this, I stumbled upon this site I find It exceedingly accommodating & its helped me out so much. I hope to give something back and assist others like its helped me.

Thank You, See Ya Around

Anonymous said...

Sup i am fresh here. I hit upon this board I have found It quite useful & its helped me a great deal. I hope to contribute & support other users like it has helped me.

Thanks Everyone, See You Around.

Anonymous said...

Aloha im fresh here, I stumbled upon this chat board I find It extremely accessible & its helped me loads. I should be able to contribute & help other people like it has helped me.

Cheers, Catch You Around

Anonymous said...

Hi i am fresh here. I came upon this website I find It amply accessible and its helped me alot. I hope to contribute & guide other people like it has helped me.

Thanks Everyone, See Ya Around.

Anonymous said...

Heya i'm fresh here. I stumbled upon this site I have found It incredibly helpful and its helped me out a great deal. I hope to contribute and help other people like it has helped me.

Cheers all, Catch You Around.

Anonymous said...

Heya im fresh to this, I stumbled upon this forum I find It absolutely helpful and it's helped me out tons. I should be able to contribute & help other people like its helped me.

Thanks a load, See Ya Around.

Anonymous said...

Hey im fresh on here, I stumbled upon this site I have found It extremely helpful & it's helped me out a great deal. I hope to give something back and guide other people like its helped me.

Thank You, See Ya Later

Anonymous said...

What's Happening im fresh on here, I came upon this chat board I find It extremely accessible & it has helped me out a great deal. I hope to contribute and assist others like it has helped me.

Cheers, Catch You Later

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails