Wednesday, August 16, 2023

Demi Islam, bangkit lawan Anwar. Mengapa?

 

Sidang media badan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Islam-Melayu Seru Tubuh Kerajaan Ummah Tanpa DAP di Negeri Sembilan dan Selangor yang berlangsung di Hotel Tenera, Bangi, Selangor pada hari ini, 14 Ogos 2023. (FOTO: HARAKAHDAILY/Muhammad Zharif Zulkiflee)

Demi Islam, kena bangkit lawan Anwar. Mengapa? Kerana perlunya.. 

Kerajaan tanpa DAP: Isu Islam, Melayu perlu bebas politik

BANGI: Isu-isu berkaitan agama Islam dan bangsa Melayu di Malaysia perlu dilindungi tanpa perlu terikat dengan sebarang ideologi parti politik.

Presiden Pertubuhan PERKASA Malaysia, Syed Hassan Syed Ali berkata, seharusnya parti-parti politik perlu bersatu dalam melindungi hak-hak berkaitan bangsa Melayu-Islam.

“Ini termasuklah dengan isu kalimah Allah SWT, isu perumahan, kerakyatan, pembelajaran, dan apa sahaja berkaitan dengan agama Islam dan bangsa Melayu,” katanya.

Beliau menyatakan bahawa isu LGBT juga perlu diberikan perhatian oleh parti-parti politik Melayu sendiri memandangkan Malaysia merupakan sebuah negara Islam.

“Seharusnya ahli-ahli politik perlu memberi keutamaan kepada rakyat terlebih dahulu dan bukannya melebihkan kepentingan politik semata-mata,” katanya dalam sidang media badan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Islam-Melayu Seru Tubuh Kerajaan Ummah Tanpa DAP di Negeri Sembilan dan Selangor yang diadakan di Hotel Tenera, di sini, hari ini.

Turut hadir ialah Naib Pengerusi Pertubuhan Pendokong dan Pencinta Ulama (Geng Ustaz) Wan Hairul Anuar; Pengerusi Ummah Mohd Zai Mustafa; Timbalan Pengerusi Ummah, Dr. Kamarulzaman Yusuf; Pengerusi Sekreteriat NGO ISLAM Selangor, Datuk Nazilah Idris; dan Pengerusi NGO Ummah Negeri Sembilan, Rosmin Adam. 

Sementara Wan Hairul pula berkata, pelbagai isu berkaitan agama Islam telah ditimbulkan oleh DAP termasuklah Sekolah Islam Persendirian (SIP) yang turut diganggu oleh parti tersebut semenjak mereka memegang jawatan dalam kerajaan.

“Ini merupakan satu perkara yang tidak sepatutnya boleh disentuh oleh mana-mana pihak sekalipun kerana dalam perlembagaan negara ini sendiri pun menekankan pemeliharaan agama Islam dalam negara ini,” hujahnya. 

Isu kalimah Allah SWT antara yang memerlukan sokongan parti-parti politik Melayu agar bergabung dalam melindungi melindungi hak-hak berkaitan bangsa Melayu-Islam di Malaysia. (FOTO HIASAN)

Beliau menegaskan bahawa rakyat di negara ini yang majoritinya umat Islam menginginkan penyatuan ummah tanpa mengira sebarang parti politik supaya DAP tidak boleh bertapak di  Selangor dan Negeri Sembilan.

“Maka, mana-mana ahli politik bangsa Melayu beragama Islam perlu ketepikan ideologi-ideologi parti politik dan perlu menekankan kepentingan agama Islam dan bangsa Melayu sebagai perkara pertama yang diberikan keutamaan,” katanya.

Mohd Zai dalam pada itu, menggesa perkara tersebut perlu digerakkan tanpa memberikan sebarang pun alasan. 

“Kami sendiri tiada sebarang masalah apa pun parti politik yang terdiri daripada bangsa Melayu beragama Islam memerintah kerajaan tetapi yang pastinya bukan dalam kalangan DAP. 

Barisan wakil NGO Islam Melayu yang hadir (dari kiri), Wan Hairul, Kamarulzaman, Syed Hassan, Mohd Zai, Nazilah dan Rosmin.

“Ini kerana kita sendiri boleh lihat mereka sendiri dah mula mengganggu  status agama Islam dan bangsa Melayu sendiri maka ianya perkara yang sesekali tidak boleh diterima,” jelas beliau. 

Dr. Kamarulzaman pula menegur sikap sesetengah ahli politik bangsa Melayu yang hanya mementingkan diri sendiri kerana perkara tersebut telah menyumbang kepada isu-isu tersebut yang berlaku pada masa ini. 

“Apa yang berlaku kepada kekalahan Umno dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) 2023 baru-baru ini boleh jadi sebagai peringatan daripada Allah SWT bahawa kegilaan kuasa tidak menyelesaikan apa pun masalah. 

Parti-parti politik Melayu digesa memberu perhatian terhadap isu LGBT di negara ini memandankan Malaysia merupakan sebuah negara Islam . (FOTO HIASAN)

“Maka, pentingnya ahli-ahli politik berbangsa Melayu perlu mempunyai kesedaran dan persefahaman dengan menolak sebarang kepentingan peribadi supaya kebajikan rakyat umat Islam dapat dijaga dengan baik,” ujarnya. 

Beliau turut menegur mana-mana pengundi berbangsa Melayu untuk memainkan peranan dalam memilih mana-mana pemimpin bangsa Melayu yang berjiwa rakyat.

Hal tersebut disokong oleh Nazilah yang menurut pandangan beliau, perkara sebegini diperlukan bagi melindungi agama Islam dan kepentingan bangsa Melayu.

“Maka, saya menyeru setiap ahli politik berbangsa Melayu supaya ketepikan ego politik masing-masing kerana perkara sebegini perlu diberikan keutamaan,” katanya. – HARAKAHDAILY 14/8/2023  

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Demi Islam, bangkit lawan Anwar. Mengapa?

Lihat komen ini...

(i) Adakah DAP berjaya laksanakan strategi kuasai kerusi apabila mencapai kemenangan 97.9% iaitu 46 daripada 47 DUN ditandingi parti itu pada PRN kelmarin?

Ir Ts Khairil Nizam Khirudin.

“Semua orang tahu, dalam kerajaan gabungan PH-BN hari ini, DAP mainkan peranan utama, kerana pegang kerusi terbesar 40 Parlimen. Jadi sama ada terbuka atau tertutup, pastinya mereka punyai suara yang banyak, yang kuat kerana ada kerusi majoriti,” Jelas Ketua Penerangan PAS Pusat, Ir Ts Khairil Nizam Khirudin.

Ahli Parlimen Jerantut itu juga berkata, DAP menggunakan sepenuhnya rakan gabungan mereka iaitu PKR, PAN dan Umno untuk berhadapan lawan politik Melayu terutama daripada PAS dan BERSATU.

DAP sejak dahulu ujarnya, menggunakan strategi itu dalam berdepan isu dari parti-parti Melayu termasuk juga ketika pilihan raya, agar mereka dapat fokus menangani atau menarik sokongan kaum bukan-Melayu.

“Jadi dalam dalam pilihan raya biasanya pemimpin-pemimpin mereka ni akan ‘shut down’ untuk tidak bagi komen apa-apa. Mereka hanya fokus (menarik sokongan)pengundi bukan-Melayu sahaja.

“Serangan (balas) rakan gabungan DAP kepada PAS dan BERSATU jadikan DAP boleh fokus hanya kepada pengundi bukan-Melayu sahaja. Adapun (dengan serangan itu) dia dapat pengundi Melayu, itu bonus buat mereka. 

“Tetapi matlamat utama mereka adalah memenangi kerusi majoriti Cina. Pendekatan DAP mendepankan calon-calon Melayu hanyalah ‘camouflage’ sahaja untuk menunjukkan mereka itu ‘multiracial’, sedangkan dia tidak sebegitu,” Suntingan dari kenyataan beliau.

(ii) Awas merbahaya, kerana menteri DAP.. 
Kamarulzaman dan Nazilah dalam sidang media NGO Islam-Melayu Seru Tubuh Kerajaan Ummah Tanpa DAP di Negeri Sembilan dan Selangor di Hotel Tenera, Bangi, Selangor pada hari ini, 14 Ogos 2023. (FOTO: HARAKAHDAILY/Muhammad Zharif Zulkiflee)

“Kita tidak boleh leka dengan perkara-perkara ini. (Seramai) 40,000 pelajar Islam di Selangor dinafikan (haknya) apabila sekolah mereka ini perlu ditutup dan dipindah. 

“Malah mereka kena saman (walaupun) mereka tidak menyusahkan sesiapa,” kata Pengerusi Sekretariat NGO ISLAM Selangor, Datuk Nazilah Idrisn  dalam sidang media NGO Islam-Melayu Seru Tubuh Kerajaan Ummah Tanpa DAP di Negeri Sembilan dan Selangor di Hotel Tenera, Bangi, Selangor pada hari ini, 14 Ogos 2023.

“Ini kerana kita membenarkan menteri DAP dari Kementerian Pembangunan dan Kerajaan Tempatan (KPKT). Ini sangat membahayakan agama dan bangsa Islam jika kita tidak bertindak sekarang,” Jelas beliau lagi.

(iii) Seru perpaduan dominasi kuasa Melayu -PAS Perak. 

YB HAJI RAZMAN ZAKARIA Pesuruhjaya PAS Negeri Perak.

PAS Perak mengikuti secara dekat perkembangan ini khusus yang berlaku di Negeri Sembilan. Kedudukan kerusi di Negeri Sembilan mempunyai persamaan dengan komposisi di Perak. Kedua-dua negeri boleh memposisikan kuasa Melayu-Islam. 

Kedudukan yang sama juga dapat direalisasikan di Negeri Pahang, malah juga di peringkat Nasional jika di terjemahkan kesungguhan itu. Umno kini boleh menjadi ‘king maker’ menentukan kedudukan kuasa Melayu atau sebaliknya.

PAS Perak menyeru kepimpinan Umno di negeri-negeri yang mampu memposisikan kuasa dan kedaulatan Melayu Islam agar menyambut gelombang dan isyarat rakyat ini. 

Suara akar umbi Umno yang menyeru kembali ke landasan asal perjuangan Melayu yang diasaskan pemimpin terdahulu jelas kelihatan hasil keputusan PRN. 

Sekian, harap maklum.

Kesimpulan:

Terima kasih tuan-tuan pengundi. Tuan telah menggunakan tugas tuan sebaik-sebaiknya, bila menyokong perjuangan parti Islam/PN dan rakan-rakan. Umat Islam wajib mempertahankan agamaNya dengan menentang kezaliman pemerintah puak anti Islam.

Namun, hak orang bukan Islam di negara ini pun wajib dilindungi oleh kerajaan Islam yang memerintah. Sila lihat peraturan dan hukum 'Hak orang bukan Islam dalam negara Islam' yang sebenar. Lihat negeri Kelantan sebagai contoh awalnya. 

Terima kasih juga kepada kawan-kawan kita yang bukan dan belum Islam.

Sekian. Wassalam. 
Maaf zahir batin, dari rakan Islammu Ibnu Hasyim 014 400 2015.

1 comment:

Anonymous said...

Serba salah zahit. Letak jawatan, nanti jadi teman kamar najib. Tak letak jawatan, jadi kera sumbang dalam parti dan gabungan. Dibenci oleh seluruh akar umbi dan rakyat jelata.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails